Televizor SONY Bravia - lepší zvuk?

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Yarda1

Televizor SONY Bravia - lepší zvuk?

#1 Příspěvek od Yarda1 »

Mám televizor SONY BRAVIA KD-55XF70xx a moc se mi nelíbí zvuk co vyluzuje. Kupovat domácí kino ani soundbar nebudu. Zkoušel jsem připojit hifi věž přes sluchátkový výstup, nějak to šlo, ale zdá se mi to komplikované.
Je hodně blbej nápad nějak vyvést dráty od vnitřních reproduktorů a připojit k nim reprobedýnky z té hifi věže?
Nevím, jak jsou teď v placatých televizorech řešené reproduktory, kdysi jsem pracoval ve firmě FIC v Rudné u Prahy kde se taky televizory montovaly a zdálo se mi, že reproduktory jsou dost ošizené.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

Klidně to můžeš udělat, dnešní TV mají galvanicky oddělený primár zdroje.
Ivan_01

#3 Příspěvek od Ivan_01 »

reproduktory k ním pripojiť môžeš, ale tie kabliky nesmieš spojiť na spoločnú zem, pretože výstupy koncáku sú mostíkové. Ale nejakú diskotéku od toho nečakaj, tie repráčiky v TV sú navrhnuté a prispôsobené s ohľadom na koncák a myslím, že ho zničíš. Záver , áno je to hodne blbý nápad.
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Ale bude to hrat mizerne.
p32

#5 Příspěvek od p32 »

Nebude to hrát mizerně, ale stejně jako posud. Zbytečná práce.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Bude to hrát super , proti origo . Postihlo bývalého tchána . Odešlo mu origorepro . Tak mu servisu za dlouhý prachy vyměnili . Za týden se to nedalo poslouchat . Tak jsem mu vyvedl dráty a dal pcbedýnky bez zesu . Mnohem lepší přednes . Tak jsem zjistil i ten most dle Ivana .
Yarda1

#7 Příspěvek od Yarda1 »

Mne by, zatím teoreticky, zajímalo, jaké reproduktory v těch televizorech jsou. Jestli normální, s kmitací cívkou, membránou a magnetem, vedou do nich dva dráty impedance jednotky, max. desítky ohmů nebo nějaké speciální, například v televizoru Ametyst byl jeden reproduktor elektrostatický (jestli k něčemu byl jsem nezkoumal). Nemáte někdo fotku jak ty reproduktory vypadají?
https://www.oldradio.cz/ts4106.htm
První série měla pod obrazovkou ještě elektrostatický výškový reproduktor.
Ve strojovně je voda a na palubě se tančí.
rnbw

#8 Příspěvek od rnbw »

Su to normalne reproduktory s cievkou, akurat divnych tvarov.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

Kdybys ukázal ten reprák před 30 lety někomu zde , tak by ho šacoval max na 10W výškáč a on má dnes 10W širokopásmových . Já jsem nahrazoval takové smetáčky asi 3x13? cm . Také jsem si myslel , to je nějaký středovýškový a kde je basák ? Originály stály cca 3tiskary , v china byly za asi 800,- , ale na dva měsíce ......... je to cca 5let
ransom

#10 Příspěvek od ransom »

Elektrostaty se připojovaly přímo na anodu koncové elektronky. Dostaly tak DC polarizaci i nf signál, k vybuzení potřebovaly desítky voltů na velké impedanci (dané jejich kapacitou) a nepotřebovaly výhybku (stejně jako dnes piezza).
Vypadaly třeba takhle:
https://www.repromania.net/tesla/tesla- ... rz-201.php
https://aukro.cz/elektrostaticky-reprod ... 7024162068

Kablíky od repráků si klidně vyveď. Nic se nestane.
Naposledy upravil(a) ransom dne 21 pro 2025, 19:40, celkem upraveno 1 x.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Jo, jsou tam normální repráky s magnetem a cívkou. V menších TV jen tak, volně, ve větších LG, Samsung byly uzavřené v jakési basfeflexové skříni. Bývá na nich uvedeno 5-10W. S takovým výkonem jsme za mlada dělali disko. Ale tady bude tak mizerná citlivost že se to nedá poslouchat. Už jsem několikrát tyto repráky se zvukovodem z vyhozených TV použil na vylepšení malých Sencorů pro nahluchlou babičku. Prostě jsem je přilepil na zadní dekl a připojil tak jak to chceš udělat ty. Zvukový posun značný!! A to jak intezitou tak kvalitou. Pozor na sfázování. Když jeden zapojíš opačně, sice nic nezničíš ale zvuk bude hroznej. A je dobré se věnovat nasatvení v menu ZVUK. Tam se dá hodně změnit. A to jak k lepšímu tak i opačně.
Naposledy upravil(a) mi-ro dne 21 pro 2025, 19:47, celkem upraveno 1 x.
..to bude jen ňákej odpůrek
ransom

#12 Příspěvek od ransom »

Nejsou vždycky úplně normální. Občas najdeš všelijaké exoty, jako třeba dva kmitací systémy na společné membráně. Kvůli větší ploše při minimální šířce.
https://www.tvdily.cz/p-1270/reprodukto ... n96-12941e
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
rnbw

#13 Příspěvek od rnbw »

Kazdopadne vsetky tieto repraky hraju mizerne v porovnani s lubovolnym hifi, vratane spotrebnej triedy (veze). Mizerna ozvucnica, mala plocha membrany, blbo nasmerovane. Cim novsi (tensi) televizor, tym horsi zvuk.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“