Značení součástek (historie, vývoj, léty tradované omyly)
Moderátor: Moderátoři
Zvykli jsme si tomu říkat ÓCéčka, ÓÁčka, nikoli NulaCéčka atd...
Nechme to tak, nesvádějme to na psací stroje, které neměly nulu, místo ní, že se psalo velké "O", takže sazeč si mohl vybrat, protože měl k dispozici jak širší písmeno, tak užší nulu.
Vypadá to totiž tak, že první bylo písmeno.
O, či 0 je jedno. U elektronek se žhavení značilo písmenem, proto se tam dostalo O a ne 0. A také se vyslovovalo jako "O" a ne nula.
Ovšem dále do toho "kecaly" oborové normy. Takže existovaly trandy 102NU71, zenerky 1NZ70 a podobně. Proč, to by věděl můj mistr, který už je dávno na pravdě Boží. ale určitě je to pozůstatek značení nějaké západní firmy.
A na starších schematech můžete doteď potkat trand značený V1, což je ventil a dříve se takto značila elektronka...
V ruSSáckejch schématech je označení tranzistoru "V" případně "VT" s číslem naprosto běžný i dneska ...DukeNuke píše:...
A na starších schematech můžete doteď potkat trand značený V1, což je ventil a dříve se takto značila elektronka...
A kutilmile - nelituju tě
To "MAO403" jsem uvedl jen pro pořádek a netušil jsem, že to rozproudí debatu. "Ó Cé" tu taky zaznělo mockrát, takže jen pro úplnost (i já se jednom tématu o oné věci zmínil):
Co s tím? (všehochuť po televizákovi v důchodu)
Zajímavé nabídky na Aukru, Bazoši apod. 1
Germaniový zesíček
Ale oni to tak označujou a dokonce to "V" píšou latinkou, ne "B" azbukvicí. A to "V" není od slova "ventil", ale z angličtiny "valve". Chceš důkaz? Tady máš pár úplně náhodně vybranejch schémat. Je to ze sborníku "Radijo ježegodnik 1-2011", vydal DOSAAF/Patriot, moSSkva, 2011. Dokonce i diodu označujou jako "VD" - a samozřejmě zas latinkou:Celeron píše:V Russku V jako ventil je nesmysl, protože ventil je клапан (klapan). Zlý jazykové tvrdí, že to tak mužik pojmenoval, protože ventily často klapou.
A kutilmile - nelituju tě
Клапан je obecný výraz. V řadě případů ale používají výraz вентиль, a to třeba právě v elektronice. Ale вентиль maj i v hlavě motoru (hovorově). Nebo škrtící вентиль pro regulaci průtoku vody.Celeron píše:V Russku V jako ventil je nesmysl, protože ventil je клапан (klapan). Zlý jazykové tvrdí, že to tak mužik pojmenoval, protože ventily často klapou.
Разница с клапаном:
Хотя термины часто взаимозаменяемы, «вентиль» — это более узкое понятие, обозначающее клапан с возвратно-поступательным движением затвора (параллельно потоку), а «клапан» — более общий термин для арматуры с разными механизмами управления.
Ventil je když - se škrtící prvek pohybuje v ose pohybu média. Takže kulovej ne, křídlovej ne, šoupě taky ne. Kohout jo. Ventil v motoru taky. Najdeš k tomu i obrázky.
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Značení, kdy na začátku bylo číslo a dál písmena odpovídající evropskému značení používala v 50. letech Tesla pro své heptalové elektronky, třeba 6L31.