Zdroj meteostanice

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

#16 Příspěvek od mi-ro »

Bohužel se stalo že po ztrátě této kapacity (zvýšení ESR) takový napáječ vyšrouboval výstupní napětí tak že poškodil poměrně drahé zařízení.
..to bude jen ňákej odpůrek
sis2

#17 Příspěvek od sis2 »

To byl asi nějaký zvláštní případ, protože z principu stabilizace by se měl ten řídící obvod s rostoucím napětím z pomocného vinutí přivírat.
EKKAR

#18 Příspěvek od EKKAR »

Jenomže tam viniu ztráty kapacity to vyfiltrovaný napětí pro zpětnou vazbu klesalo ... Zvýšenej ESR na tohle nemá tak velkej vliv jako právě ztráta kapacity.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
HF_Tech

#19 Příspěvek od HF_Tech »

Ta stabilizace funguje malinko jinak. Když odejde ten elyt na výstupu, tak začně zabírat ochrana proti přepětí a zdroj začně cyklovat. Pak to na multimetru ukazuje třeba ty 3V - na osciloskopu pak člověk vidí, jak se zdroj snaží najet, pak je pauza a zase se snaží najet. U moderních brouků do toho ještě vstupuje integroavný sofstart a pak amatér, co absolutně netuší, jak ta věc funguje na to čumí, jak vejr.
Problém je spíš, že na výstupu by měl být transil, který se v případě přepětí šlusne a zachrání připojené zařízení. Ale zrovna na tom číňan šetří.
TAKJAN

#20 Příspěvek od TAKJAN »

Tak jsem na ten zdroj ještě kouknul. Všechny elyty 100% OK, vč ESR. Keramiky nebo co to je taky, tedy u síťové části je cca 8nF a 1nF ten zelený na výstupu 80 a 100nF. Měřeno LCR metrem. Odpory taky tak nějak sedí. Polovodiče OK. Napětí na výstupu jen zběžně kouknuto na osc. Rovná čára s malým rušením. Asi záhada. Jinak to nijak řešit nemusím, je to 5V, těch se válí plno. :D
workhard
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od workhard »

Kdybys ty elyty vyměnil, jak ti tu všichni doporučují, už jsi to mohl mít opravené.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
TAKJAN

#22 Příspěvek od TAKJAN »

Proč je měnit? Jsou prostě OK. A navíc, k těm na výstupu jsem pararelně připojil další 2000uF a žádná změna :D
jenicek

#23 Příspěvek od jenicek »

TAKJAN píše:Proč je měnit? Jsou prostě OK. A navíc, k těm na výstupu jsem pararelně připojil další 2000uF a žádná změna :D
Přesně tohle jsem si říkal už několikrát. Když jsem byl úplně v koncích, tak jsem udělal komplet recap a minimálně v polovině případů to zabralo. Pak jsem třeba i zpětně měřil vypájený kundiky a ejhle, najednou byl některej KO.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“