Staromák a světla na 3f?

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Staromák a světla na 3f?

#1 Příspěvek od mi-ro »

Ta světla stánků jsou LED a interferují s kmitočtem kamery? Pak jsou asi zapojený na jednotlivé fáze?
https://www.skylinewebcams.com/en/webca ... rague.html
..to bude jen ňákej odpůrek
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Asi myslíš ta dvě okna nad restaurací 420 v domě U červené lišky, tak to bych řekl, že je odraz výzdoby vánočního stromu a s nějakou interferencí to nemá, co dělat. To by musela blikat i další okna a osvětlení stánků.
mi-ro

#3 Příspěvek od mi-ro »

Ono už to nyní není vidět. Vlivem soumraku se změnila expozice kamery a nyní už to svítí plynule. Celý den ta světla ve stáncích ba náměstí plynule pulsovala v cyklu cca 2-3Hz. Jenže to nebylo synchronní. Každý stánek jinak. Zítra bude určitě zase.
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Zkusím to zachytit zítra, ale řekl bych, že kamera má automatiku s prioritou závěrky s proměnným expozičním časem (snímková frekvence je pevná). Automatiku clony zřejmě nemá.
samec

#5 Příspěvek od samec »

Tu je to vidieť na časoszbernom zázname v čase cca od 00:08 do 00:15, tie nažltlé svetlá presvitajúce* cez striešky stánkov
https://www.skylinewebcams.com/en/webca ... lapse.html
Na živom prenose to bliká plynule akoby vo vlnách. Tu na časozbernom zázname je to rozsekané, chaotické. Asi by sa na to mal ísť pozrieť nejaký pražák, či tie svetlá naozaj blikajú jak na diskotéke, alebo ide naozaj len o interferenciu.

EDIT:
* Myslel som, že sú to plátené prístrešky, cez ktoré zdola presvitajú svetlá, ale zhliadol som nejaké videá na youtube z posledných dní a je to inak. Sú to bielé strechy na drevených domčekoch (asi imitácia snehu) a zhora na ne svietia nejaké lampy na konzolách, ktoré nemajú žiaden iný účel, len osvetľovať tie bielé strechy. Takže zrejme tie najlacnejšie svietidlá na trhu...
Naposledy upravil(a) samec dne 04 led 2026, 20:23, celkem upraveno 1 x.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Skoro tutově to bude "zázněj" mezi sub-kmitočtem proudovejch pulsních zdrojů těch LEDek a snímkovým kmitočtem kamery. Starý výbojky nebo dokonce halogeny to nedělají, u LEDek záleží na konkrétním nastavení expozice/clony u kamery - občas to "dejchá" nebo dělá tmavší pásy přes obraz skoro u každý.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
xsc

#7 Příspěvek od xsc »

mi-ro píše:Ta světla stánků jsou LED a interferují s kmitočtem kamery? Pak jsou asi zapojený na jednotlivé fáze?
Kameře je uplně jedno, na jaké fázi zařízení visí, všechny fáze přece mají 50Hz, jen jsou proti sobě posunuté.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

To ano, kmitočet je stejný. Jsou tam tři stánky vedle sebe a a to zhasínání jde plynule jakoby ve vlně z prvního až do třetího a pořád dokola. A na tom časosběru od samec to je vidět od 5 vteřiny. I když zrychleně.
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

Porušení Shannonova teorému ohledně vzorkování. Interference je jev odjinud. Tedy EKKAR bude nejblíže pravdě, předpokládám. I když slovo zázněj je spíše z oboru akustiky.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Jasně, napsal jsem nejznámější název projevu mixování dvou kmitočtů, který buď samy o sobě, nebo jejich (sub)harmonický nejsou sledovatelný lidským smyslem, ale pokud se smíchají s kmitočtem sobě dostatečně blízkým, vinou jejich vzájemný interference dojde k vytvoření produktu = artefaktu, kterej už lidským smyslem vnímatelnej je. Stejným způsobem se mixujou zvukový nahrávky netopejrů s kmitočtem kolem 30kHz, aby se získaly uchem slyšitelný hvizdy v pásmu 10-12kHz, vytvářejí se široce přeladitelný akustický generátory, u kterejch se celý slyšitelný spektrum vejde do 1 rozsahu a podniká další spousta vědecký i nevědecký (přesto hodně užitečný) činnosti...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
mi-ro

#11 Příspěvek od mi-ro »

Právě nyní to jde vidět!!!! 8,00hod
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Ano, to je "zázněj" mezi frekvencí sítě, přesněji frekvencí modulace jasu světelných zdrojů s průchodem síťového napětí nulou, a frekvencí elektronické závěrky kamery. Co jim tam svítí, to by si snad všiml někdo, kdo na těch trzích byl.
Zásuvky pro sousedící stánky jsou zjevně připojené každá na jednu fázi (a samozřejmě u dalších trojic se to opakuje).
samec

#13 Příspěvek od samec »

Hill píše:Co jim tam svítí, to by si snad všiml někdo, kdo na těch trzích byl.
Už tam boli internety.
Hentaké gýčové svetlá tam svietia na hnusný igelit
https://www.hotel-golf.cz/wp-content/up ... trhy_2.jpg
https://pct-wp-prod.storage.googleapis. ... scaled.jpg
Hape
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Hape »

Teď to tam zběsile bliká, jako kdyby tam byla zásahovka.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od kulikus »

Ve stáncích mají světla svitu spojitého. Efekt na záznamu je druhotný.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“