mám tu jeden stařičký notebook s Atomem (Leninovo S10-3s). Říkal jsem si, že by z něj byl dobrý diagnostický přístroj pro VCDS a software pro logování dat z multimetru nebo hračkových OSC při pracích v garáži či sbírání dat za jízdy, protože to žere "nic" a dá se to dlouho živit na baterii nebo měničem z autozásuvky narozdíl od velkých notebooků, které se blbě vozí a autozásuvku bych na tom utavil.
Jenže mě štve, že někdo před lety nastavit SVP (supervisor password) a nejde se dostat do biosu. Na jednom starém vyřazeném Dellu jsem tenkrát před lety experimentoval (a uspěl jsem) s obejitím hesla chvilkovým vyřazením EEPROM na desce zkratováním SDA a SCL (I2C). Tenhle mrňousek má ale na desce jedinou podezřelou paměť typu SPI Flash od výrobce Winbond 25Q80BVSIG 1022, která funguje jinak (SPI), ale rád bych zkusil stejný postup a potřeboval bych poradit, jak bezpečně tu paměť na chvíli vyřadit podobným způsobem. (Ostatní 8 pinové součástky jsou tranzistory, diody a tak - paměť je jen tohle). Zkratování DO na CLK zkoušet nechci, protože bych to nejspíš zničil. Ale napadlo mě, že by se možná dalo využít pin /CS (Chip Select) a přivézt na něj HIGH, čímž bych ho "vypnul". HIGH bych vzal z VCC pinu, ale potřeboval bych vědět, jestli nezničím něco na desce, co ten /CS signál ovládá a bude tam mít zrovna LOW? Máte nějaký lepší způsob? (Mě už pak jen napadá paměť ven, koupit si čtečku nebo jí ubastlit z arduina podle datasheetu/najít hotový zdroják na netu a přečíst, prohledat, najít heslo a napájet to zpět, ale než se do toho pustím, rád bych zkusil tenhle trik.
K.