přeji pěkný Nový rok 2026.
Vytáhl jsem ze sklepa 25+ let nepoužívaný zdroj Aritma TZS 75. Rok vyroby 78.
Když jsem si s ním před těmi lety hrál, pamatuji si, že jeden nastavitelný kanál pořádně nefungoval a ve zdroji syčelo když se používal.
Bohužel nemám moc zkušeností s retro TESLA součástkami, potřeboval bych poradit na co se zaměřit, abych ho dostal alespoň do stavu, kdy se nebudu bát ho spustit.
Předpokládám, že všechny TESLA součástky budou již mít svůj věk, takže bych radši měnil za něco novějšího - nejde mi o originalitu.
Po prvotním vyčištění jsem si všiml, že filtr TC 241 je popraskaný a elektrolyt vyteklý.
Mohl bych poprosit o názor na následující?
1) za co nejlépe vyměnit TC 241?
2) Co elektolyty? Je tam spousta TE 984/986. Asi 10 jsem jich z jedné desky vytáhl, a většinou se zdají se být v pořádku (na LCR metru). Mají ale často vyšší kapacitu, což se mi nezdá.
3) Co svitkové TC235 a TC185?
4) 2x TE 937a 5000uF - tady jsem se dočetl že často bývá závada, vytáhnu, zjistím
5) Co keramické kondenzátory TK7xx?
6) Co rezistory? Kopa TR191, někde jsem četl, že můžou být problémové.
7) Dle seznamu tam je i jeden MP 180, ale podle mě tam těch hnědých je uvnitř napájeno víc.. ty určitě vyměnit?
Zdroj se nezdá být napaden kutilem (tudíž ani mnou před těmi lety), ale je zvláštní, že některé součástky neodpovídají schématu (některé tranzistory, kondenzátory, apod). Co jsem si stáhl návod, tak např C1-C4 na kartě 751 mají mít dle schématu 1000uF, ale instalovány jsou 500uF - i na fotce v návodu. Podobně tranzistory KD602 místo KD601.
Je možné, že je oficiální schéma nepřesné nebo tehdejší úderníci pájeli co jim přišlo pod ruku?
Děkuji za jakoukoliv radu!
PS: snažil jsem se hledat, a ohledně TZS75 jsem to tu pročetl. Každopádně, pokud se ptám na dávno zodpovězené věci, prosím o odpuštění.