S: Ferokartové jadrá pre KV oscilátory

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
robos

S: Ferokartové jadrá pre KV oscilátory

#1 Příspěvek od robos »

Zdravím všetkých,

pre experimenty zo staršími konštrukciami zháňam ferokartové jadrá. Tak sa touto cestou pýtam, či niekomu zostali nejaké zásoby v slušnejšom stave zo starších čias. Hlavne šroubové alebo hrnčekové jadrá ideálne aj s trubičkou/botičkou, prípadne v tienení. Neviem, do ktorého roku sa vyrábali, možno sa robilo niečo do rádiostaníc a neskorších rokoch. Veľmi staré jadrá už budú asi nepoužiteľné.

Existuje nejaká náhrada v podobe železoprachových jadier? Našiel som iba toroidy, ale tie sa nedajú dolaďovať v oscilátore s ladiacim kondenzátorom.

Ďakujem.
Přílohy
ferokartove_jadra.jpg
ferokartove_jadra.jpg
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#2 Příspěvek od Ivan_Ryger »

Dnes sú na trhu prakticky len železoprachové Amidony, tie sú z princípu to isté. Ináćč hrnčeky zo železoprachu sa nachádzajú v rádiostaniciach VXW, VXN, ... z Tesly Pardubice.
Ak urobíš doladenie kvalirným kapacitným trimrom, dá sa zobísť bez doladenia indukčnosti, aj keď je to nepohodlné. Rádioburza v Holiciach a občas Borovce pri Piešťanoch zvykli mávať tieto cievky.
miroja

#3 Příspěvek od miroja »

Nieco z toho na obrazkoch by som mozno nasiel. Ak pockas tyzden-dva, pojdem pohladat do externeho skaldu.
Odkial si? Bydlisko v podpise nemas uvedene, sa bojis :-) ?
robos

#4 Příspěvek od robos »

->miroja: počkám, to má čas. Budem rád, ak niečo nájdeš. Bydlisko v profile nemám, pretože sa bojím ;) Je to na presne opačnom konci.

->Ivan: U amatérskych prijímačov, kde je relatívne úzke pásmo preladenia, sa to tak dá obísť. Buď fixné kondenzátory a ladia sa cievky alebo vice versa. Podľa toho, či chce človek usetriť na dolaďovacích kondenzátoroch, alebo cievky sú pevné-toroidné. Mám slušnú zásobu kermických trimrov, aj s rôznymi farebnými značkami. Beriem to ako záložné riešenie.

Kde sa u nás najlepšie kupujú toroidy Amidon? Zbežne som videl cenu za 10 mm toroid do 1 eura. To by šlo za pár kusov do oscilátorov.
eleferner

#5 Příspěvek od eleferner »

Taky bych jich par mel mit, kdybych se neozvyval, tak se pripomen pres SZ.
robos

#6 Příspěvek od robos »

Vďaka, jasné, ozvem sa. Trochu som ten obrázok preškrtal, aby bolo jasné, že mi ide hlavne o šroubové jadrá s plastovou trubkou alebo botičkou (priemer kľudne do 10 mm). Tie staré hrnčeky v MF transformátoroch boli príliš veľké, takže jedine tie malé typy hrnčekov do 14 mm. Ale to je v podstate náhradné riešenie, pretože hrnčeky sa nedajú väčšinou ladiť. Mám záujem hlavne o tie šroubové zostavy.
Přílohy
ferokartove_jadra2.jpg
ferokartove_jadra2.jpg
eleferner

#7 Příspěvek od eleferner »

Prohrabal jsem zasoby a pri tom jsem si vzpomnel, ze uz si je kdosi vzal predloni. Ale tak male jak potrebujes jsem stejne nemel. :-/
robos

#8 Příspěvek od robos »

->eleferner: možno som ich vtedy od teba zobral ja, ale boli to iba veľké MF hrnčeky.
robos

#9 Příspěvek od robos »

->Ivan_Ryger: prešiel som svoje zásoby a našiel som potenciálne ferokartové zostavy - prvé dva obrázky. Urobil som test vrypu a podľa všetkého toto sú ferokarty. Tretí obrázok - tie bordové neznáme cievky bez krytu - ideálne do oscilátora, pekné, nové, ale podľa vrypu zrejme feritové jadrá.
Dosky z VXN/VXW nejaké mám, ale nechce sa mi ich zatiaľ zničiť.

Keby niekto mal staré pardubické zostavy ako na prvých dvoch obrázkoch, alebo nejaké VXN/VXW dosky na likvidáciu, rád odkúpim.
Přílohy
dosky_VXW.jpg
dosky_VXW.jpg
cievky_nezname.jpg
cievky_nezname.jpg
suprava2.jpg
suprava2.jpg
suprava1.jpg
suprava1.jpg
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“