starý diferenční rtuťový průtokoměr

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
marshal

starý diferenční rtuťový průtokoměr

#1 Příspěvek od marshal »

Zdravím, nejspíš se zde takový pamětník nevyskytne, ale co kdyby.
Přepadla mě nostalgie a snažím se někde najít foto tohoto průtokoměru výrobce ZPA z šedesátých let. Přikládal se k němu návod.
Nemáte někdo povědomost kde by se dalo najít foto anebo i návod k tomuto zařízení ?
Montoval se do kotelen a vodáren, jako příslušenství byla škrtící clona montovaná do potrubí.
děkuji a přeji šťastný Nový Rok.
bum
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od bum »

Zkusím prohledat ve zbytku dokumentace co mi zbyla kde možná něco ještě bude kdysi jsem (1978) pracoval na VS.
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

EDIT: Můj příspěvek ztratil smysl, protože jsem reagoval na cosi, co později skončilo v koši.
Naposledy upravil(a) ransom dne 07 led 2026, 07:29, celkem upraveno 1 x.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
BOBOBO

#4 Příspěvek od BOBOBO »

Však taky čistá rtuť nic nedělá . Co děcek rozkousalo teploměr ....
Máš na mysli tu clonu s ventily nebo tu bednu . Nejzajímavější je ta bedna zezadu , kde je právě ta baňka se rtutí . Už si přesně nevzpomínám , ale myslím , že tam je mechanická odmocňovací křivka , je to skoro 60 let .....
marshal

#5 Příspěvek od marshal »

Mám na mysli přístroj : vzadu měl dvě spojené trubice, jedna měla průměr cca 9 cm a druhá 4. V té silnější byl železný plavák s hřebenem pro převod na ručku a počitadlo. Bylo tam asi 1,5 kg rtuti, na které ten plavák plaval. Ciferník měl asi 50cm průměr. Přívody z clony byly přes pětiventil pro servis. Když některý netěsnil tak teprve byla zábava, rtuť byla přes odkalovací trubky na zemi a nikoho to nevzrušovalo, spláchlo se to do kanálu. Měl jsem hodinky s pouzdrem zlaté barvy (asi mosaz) a když jsem ze rtuti rukou odebíral rez tak byly hodinky asi dva dni stříbrné ..
Toť moje zkušenost v servisu ZPA někdy z roku 1971
Naposledy upravil(a) marshal dne 06 led 2026, 09:00, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

Však hej , já taky . V Semtíně na provozech jich tenkrát byly mraky . V Měření a regulaci jsme to probírali , proto ten odmocňovací element . Ještě clonka , tryska , klapka atd ......... Ono to bylo zároveň i jako zapisovač . Padáčkový ?? Co nějaká učebnice , 50-60 let mladá ? Zajímavé , učebnice se ztratily , také nová doba . Myslím alespoň v elektronických verzích ......
marshal

#7 Příspěvek od marshal »

Zapisovač spřažený s průtokoměrem neznám, měl pouze kotoučkové počitadlo.
Asi myslíš přenos z potenciometru, říkalo se mu vysilač, na padáčkový zapisovač na rozvaděči nebo ve velíně.
Co bylo odmocňovací taky nevím, hřeben byl lineátní
mac

#9 Příspěvek od mac »

Dobrý den, rtuťové průtokoměry se vyráběly v provedení kruhovém a později v provedení čtvercovém. Rtuťáky přehledové do provozu měly počítadla a možnost instalace OV 100 t.j. 5-105 ohm. Průtokoměry se zápisem se též vyráběly. Měly stejnou skříň jako padáčkové regulátory se zápisem. Průtokoměry všech provedení měly odmocňvací vačku. Výrobce v 60-tých letech byla REGULA Praha.
marshal

#10 Příspěvek od marshal »

díky za popis, odmocňovací vačka mi vypadla z paměti, už je to historie. Chtěl jsem fotku kruhového průtokáče, ale na netu se mi ji nepovedlo najít.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“