Analogová dělička

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
vaclavpe

Analogová dělička

#1 Příspěvek od vaclavpe »

Tak jsem se vrátil k dlouho odloženému projektu pulzního měřiče zesílení výkonových tranzistorů podle KTE 12/1996. V zapojení je použita dělička Ic/Ib, která funguje na principu rozdílu logaritmů daných proudů. Jen pro zajímavost jsem tuto děličku a pak děličku z TI aplikační notičky SNOA641 nasimuloval v LTSpice, ale obě dvě fungují jen od určitého napětí na vstupu, čím vyšší je výsledek (červená je rampa vstupu (Ic), modrá je dělička podle KTE, zelená je dělička podle TI pro dělicí poměry od 1 do 50).

Zkoušel jste někdo nezávisle na mne analogové děličky ? Jde mi o to, jestli je ten počátek v saturaci jejich reálná vlastnost, nebo někde dělám chybu, nebo je takový rozdíl mezi simulací a skutečným zapojením. Už si vzpomínám, proč jsem místo analogové děličky chtěl použít MCU a dělení udělat softwarově...
Přílohy
delicky-sim.jpg
Simulace
Simulace
delicky-schema.jpg
schéma děliček
schéma děliček
feliz_navidad

#2 Příspěvek od feliz_navidad »

K děličce nemám nic, takovéhle věci řeším SW, ale je někde KTE 12/1996 k náhledu?
vaclavpe

#3 Příspěvek od vaclavpe »

KTE je na elektrizátoru od roku 1997, já mám KTE snad od roku 1993 doma.
eleferner

#4 Příspěvek od eleferner »

Na Websharu hledej "kte magazin kompletni"...
barnodaj

#5 Příspěvek od barnodaj »

Tady je autorova inspirace z elektoru
Přílohy
Bez názvu.png
Bez názvu.png
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Habesan »

Kdybych měl takovou věc dělat čistě analogovou cestou, asi bych jako zobrazovač použil poměrové měřidlo.
To by mi podíl udělalo na čistě fyzikálním principu.
Bernard

#7 Příspěvek od Bernard »

Další možnost je použít analogovou násobičku AD633 ve zpětné vazbě:
Přílohy
divider-AD633.jpg
divider-AD633.jpg
Prim

#8 Příspěvek od Prim »

V osmdesátých letech jsme v Hloubětíně do měřáků zkoušeli různé způsoby analogového násobení a dělení. Podle mých záznamů jsem princip LOG/EXP vůbec neměřil. Zřejmě byl z důvodu na který si už nepamatuji vyřazen rovnou. Nejúspěšnější byl vyvážený modulátor MC1496, kvůli devizám sestavený z 8 diskrétních tranzistorů.
Ten pulsní měřič z KTE neznám, ale pokud bys pro zobrazování používal něco jako ICL7107, tak je možné ho použít jako děličičku rovnou. Hodnota na displeji je 1000 x Uvst/Uref.
vaclavpe

#9 Příspěvek od vaclavpe »

Asi jste na to neměli operáky s FETy na vstupech, proudy vstupů to podle všechno dost ovlivňují. Ten nápad s 7107 je zajímavý.
Odpovědět

Zpět na „Teorie“