STB Di-Way 2020

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

STB Di-Way 2020

#1 Příspěvek od Celeron »

Začalo se mě něco sypat na zatím bezproblémovým STB Di-Way 2020.
Je to starší provedení kvádřík, ne to novější k zasunutí do scartu.
Napájení ze zásuvkovýho adaptéru 12V/1A. Pokud se adaptér odpojí třeba na noc ze zásuvky, po připojení STB nenaběhne, nesvítí na něm žádná LEDka ani displej kanálů, tlačítka bez reakce. Po asi 10 minutách začne na STB blikat LEDka Power a po dobu bliknutí je i na displeji nápis on. To blikání má periodu cca 3 sekundy. Reakce na tlačítka žádná. Po asi hodině konečně STB najede a pak už se chová zcela mravně jako když byl novej.
Hned jsem šel po napájení. Na jinej adaptér to dělá stejně, původní vypadne na umělý zátěži při odběru cca 1,25A a do tý doby 12V drží.
V STB nic podezřelého nevidím, jsou v tom jen 2 klasický elyty 220u/16V, změřený, dobrý. Na desce jsou 4 SMD cívečky na feritu, asi měniče pro jedinnej hlavní šváb. Při tom stávkování a blikání nic netopí, za chodu trochu topí jen hlavní šváb s chladičem.
Blbý je, že než to donesu do dílny a něco změřím už zase STB maká a musí se to odložit na další den. Pofoukání 60℃ horkovzduchem a nebo po půlhodině venku, kde je aktuálně -6℃ ten proces změn nijak zásadně neovlivňuje.
No zítra zkusím přeměřit měniče. U každýho je šestinohej pidišváb, ale nemám doma mikroskop, lupou nic nepřečtu. Za měničema je asi velkokapacitní keramika s označením EC. Nic co by mohla být dioda jsem nenašel.
Házet do koše se mě to ještě nechce. Nějakej nápad, po čem jít? To chování je podivný, řekl bych svod kondíku a že se pod pulzujícím napětím vzpamatuje.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#2 Příspěvek od xsc »

Tam určitě budou ještě nějaké SMD elyty.
Wolf70

#3 Příspěvek od Wolf70 »

elyty 220u/16V, změřený i na ESR ? jinak foto desky obě strany by bylo fajn
rnbw

#4 Příspěvek od rnbw »

Nemusia tam byt dalsie elyty, modernym menicom staci keramika.

Zmeraj vsetky napatia ked to funguje. Potom nechaj odlezat a zmeraj znovu, ked to fungovat nebude.

Moze to robit aj nefukncny RESET obvod procesora.

Mozno tam bude niekde vyvedeny UART, tak pripojit k PC a sledovat, co z toho lezie.
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Může to být urvaný i uvnitř pouzdra . Nemyslím určitě elyt .
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

Ráno zase STB po celonočním vypnutí nenaskočil. Přestěhoval jsem ho do dílny a tam naběhl úplně normálně. :roll: Poměřil jsem napětí pulzáků a vrátil ho na původní místo do baráku a nechal bez napájení. Před chvílí zapnu a zase nenaběhl. Vzal jsem ho zpět do dílny a naběhl okamžitě. Co to kuva může bejt? Adaptér jinej stabilizovanej 12V/2A. Jedinej rozdíl je, že je na jiný fázi a na samostatný anténě než v baráku kde nejde.
Možná jsem na stopě, pokud STB nepropojím HDMI kabelem s monitorem PC , Iiyama G-Master GB2445HSU-B2 23,8", tak najede hned. V dílně jsem ho měl taky HDMI kabelem připojenej k PC monitoru AOC. PC, STB a monitor jsou jak v baráku, tak v dílně z jednoho psa, takže potenciály a brum asi né. Jestli je připojená anténa nebo né, je bez vlivu.
STB jsem v baráku připojil k televizi Panasonic a na tý taky naběhne hned.
Není sakra možný, že PC monitor Iiyama G-Master GB2445HSU-B2 23,8" strká do HDMI něco, co brání zapnutí STB? Nojo, ale to by dělalo asi trvale. Tak nevím...
Jirka

HF_Tech

#7 Příspěvek od HF_Tech »

Teď jsem měl na stole podobnou "nevysvětlitelnou" záhadu. Teprve když jsem desku prohlédnul pod pořádnou lupou, tak jsem si všimnul, že na jedné nožičce brouka zdroje v SOT26 chybí úplně cín. Stačilo krabičkou různě klepnout a jelo to nebo nejelo.
Po zapájení to už měsíc jede bez problémů.
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

Nemáš zapnutý napájení antény? Některý svody koaxu jsou galvanicky do zkratu, jiné nemusí.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

To by ale dělalo furt, nebo né?
Je to jednoznačný, pokud odpojím před zapnutím HDMI kabel k PC monitoru Iiyama G-Master GB2445HSU-B2 23,8" tak STB naskočí vždy. Když se HDMI kabel připojí až po zapnutí STB, ten asi 2x blikne a naskočí. A nejzajímavější je, že když je na monitoru zapojenej HDMI z STB a odpojí se DisplayPort z PC, tak STB naskočí hned.
Řekl bych, že to bude vlastnost, něco kolem přepínání vstupů monitoru a že PRCák něco nedomyslel. Přinesl jsem z dílny na zkoušku AOC monitor a s ním to nedělá. Uvidíme zítra, jestli se to zase po dlouhým vypnutí ukáže nebo ne.
Jirka

TAKJAN

#10 Příspěvek od TAKJAN »

Proč ho teda odpojuješ :)
Celeron

#11 Příspěvek od Celeron »

Proč? Tys nikdy na poslední chvíli nepřistihl žádnou fabrickou spotřební elektroniku jak začala sama od sebe kouřit? Já jo, PC zdroj v P IV a pak mikropájka ERS50, louže vyteklýho vosku z trafa, od tý doby radši v nepřítomnosti vše vypínám.
Jirka

Ivan_01

#12 Příspěvek od Ivan_01 »

skús iný HDMI kábel. A len pre zaujímavosť, zmeraj napätie medzi kostrou monitora a settopboxu
TAKJAN

#13 Příspěvek od TAKJAN »

To bych musel vypínat hlavní jistič. Běží tu (velký barák) tak 15 zdrojů furt.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Tak jsem si půjčil na vyzkoušení jinej STB Di-Way 2020. Ve spojení s PC monitorem Iyama G-Master to dělá taky. Přitom STB jede přes HDMI bez problémů na dvě různý TV, a jeden PC monitor. Blbý je, že nemám jinej PC monitor, co by měl HDMI a DVport (mám jen 2 x HDMI a 1xHDMI+VGA), že bych je pouze přehodil jinam. Zkusím Iyama G-Master reklamovat, ale obávám se, že to je vlastnost.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“