Používám to, když chci někam instalovat indikační LED, odpájím ten vývod a nasadím rovnou na vývod od ledkyjardafiala píše:Pokud se podaří narazit na nefunkční kousek stačí trošku ošmrdlat okolí vývodu, někdy ani to ne, a napájet či zlepšit kontakt tak, že se vývod rezistoru ohřeje tak, až se na konci ukáže ocínovaný konec, na ten se vývod znovu zapájí a je to na věčné časy.
Renovace Aritma TZS75
Moderátor: Moderátoři
filtr a ty velké elektrolyty vyměněny, byly KO. Malé jsou povětšinou OK, ty hnědé MP jsem vyměnil všechny.
Zároveň jsem proměřil i tranzistory, a KD503 (T4) je zkratovaný - mezi C a E. To by vysvětlovalo, proč tehdy jeden variabilní kanál nejel. Kolektor a báze toho KD503 jsou napojeny na kolektor a emitor T5 (K508) ale ten je OK. Emitor je napojen na + výstup, přes nějaké odpory.
Stejně tak tranzistory a diody co jsem kontroloval jsou OK (zkontroloval jsem snad všechny co jsem našel). MAA501 jsem změřil a ve zkratu není taky.
Nezdá se mi, že by odešel KD503 sám, nenapadá někoho proč?
Popravdě, moc se v tom zapojení nevyznám, ale studuju to každý den - dělám spíš IT než elektro posledních X let.
KD503 jsem objednal, tak uvidíme jestli to bouchne znovu, až to spustím
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?Celeron píše:Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit.
Úplně jednoduše to jde drátořezem. Po obroušení čipu se to pak zase může zavařit TIGem nebo elektronovým paprskem. Nebo v nouzi nejvyšší se to chytí sekundovým lepidlemsiska píše:Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?Celeron píše:Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit.
Musím zjistit kde se to dá doladit.
Každopádně zdroj funguje i pod plnou zátěží.
Všiml jsem si, že jedna deska hřeje víc než druhá - odpory R18 (220) na + větvi z trafa a R19 (270) na - větvi z trafa mají přes 100 stupňů.
To samé, přes velké elektrolyty jsou paralelně odpory (1k) a jeden hřeje podstatně více (100+ st).
Pro fajnšmekry připojuji ten vadný KD503.
Změř na těch hodně topících odporech úbytky napětí, jejich hodnoty znáš = pan Georg Friedrich Ohm rád přisedne a pomůže spočítat, kolik "milířků" přes každej teče - a ty pak budeš moct upravit jejich hodnoty aby tolik nežraly, resp. vyměnit je za rozměrově větší = výkonnější, aby stíhaly to teplo rozptýlit. Na vině bude nejspíš zvýšený napětí na primáru trafa, ty zdroje přeci jen pamatujou dobu, kdy v síti bylo nominálních 220V hodně často jen s pevným zavřením obou bulev, zatímco dnešní stav je takovej, že nominálních 230V je spíš překračovanejch klidně i na hodnotu přesahující 240V - já mám aktuálně na zásuvkách pod stolem 242V ...siska píše:Po výměně zdroj fachčí, ... odpory R18 (220) na + větvi z trafa a R19 (270) na - větvi z trafa mají přes 100 stupňů.
To samé, přes velké elektrolyty jsou paralelně odpory (1k) a jeden hřeje podstatně více (100+ st). ...
A kutilmile - nelituju tě
Zcela vážně. Až pojedu kolem, tak ti ho můžu předvýst. Zase jeden nevěřící Tomáš, stejně jako hodně lidí nevěří, že přechod v KD503 při zvyšování zatížení čím dál víc světélkuje aniž by mu to něco udělalo. Prostě elektroluminiscence na přechodech.BOBOBO píše:Žes toto nemyslel vážně ?????
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!