Výrobní elektroměry FVE

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Celeron

#16 Příspěvek od Celeron »

Před Covidem jsem to počítal. Pořizovačka byla v 2012 jen 110 tisíc bez DPH, ale KWh byla zase proti dnešku za srandovní cenu. Když jsem do toho zahrnul roční úsporu topení tepelkem, zelenej bonus, odpis 1/20 každej rok tak to vycházelo návratnost 6-7 let. Dnes stojí FVE několikrát víc. Sice je KWh taky několikrát dražší ale bez dotace prý vychází návratnost na 16 a více let. A když něco klekne (baterka, měnič, panel) tak je návratnost už za předpokládanou životností 20 let.
Vloni jsem měl nápad si obnovit panely ale dozvěděl jsem se, že dotace na obnovu k 1.1.2025 skončily a tak mi bylo doporučeno energetickým poradcem starou FVE nechat dojet, bez dotace nemá obnova smysl.
Prostě pořízení na licenci se zeleným bonusem v roce 2012 bylo vzhledem k součastný ceně KWh asi nejlepší doba, pokud se nebavíme o dotovaný FVE.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Achab

#17 Příspěvek od Achab »

@Celeron: pokud FVE splňuje současné podmínky pro bezlicenční provoz, lze licenci zrušit. Na možnosti se zeptej na ERU.
Ovšem aby to nebylo komplikovanější a dražší než nový elektroměr. Jinak systém licencí a související záležitosti budou průběžně přizpůsobeny současné legislativě.

Názor ERU: "Pokud provozovatel dodá elektřinu do soustavy občas, spíše nahodile, přičemž měsíční výnosy se pohybují například průměrně v řádu stovek korun, nejedná se podle našeho názoru o podnikání."
Naposledy upravil(a) Achab dne 13 led 2026, 17:02, celkem upraveno 1 x.
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

Ano, licenci lze zrušit, kámoš si to vloni vyběhal a nejspíš byl v Hradci Králové první, protože mu na ČEZu tvrdili, že to nejde. Trvalo to 3 měsíce a musel tam jet asi 6 x.
Ale proč bych licenci rušil? Každej rok mi přistane na účtu aniž bych hnul prstem 11-12 tisíc, to je platba mý spotřeby za leden a únor. No a jak jsem psal, elektroměr mám novej a vydrží až do konce licence.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“