S: meridlo do PU120

Přístroje, součástky, náhradní díly. Náhrady součástek, kompatibilita apod.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Moderne plastove opticke vlakno. Ohybne.
masar

#17 Příspěvek od masar »

O.T. Moderní multimetr umí jistě mnoho, ale např. balistickou metodu měření kondenzátorů neumí a ne vždy je číselný údaj vhodnější, než úhlová výchylka ručky při rychlejších změnách hodnoty.
:wink:
vaclavpe

#18 Příspěvek od vaclavpe »

Hejnicku, pokud bys ho chtěl poslat dál, rád přijmu. Našel jsem PU-120 po tátovi, vytekly mu do toho baterie a je poškozený otočný přepínač, tak bych to rád repasoval. Hlavně z nostalgie, táta už 19 let nežije.
Hejnicek

#19 Příspěvek od Hejnicek »

Ahoj,
ja ho shanel i proto, ze k tomu mam (teda snad vim kde) i tu merici sadu.
Zatim shanim meridlo nebo jineho darce.
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Servisák z Blanska nemá?
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hejnicek

#21 Příspěvek od Hejnicek »

Ahoj,
jsem v kontaktu, zatim to neni jisté.
AZK401

#22 Příspěvek od AZK401 »

Máš SZ.
yakl

#23 Příspěvek od yakl »

Pán kolega masár spomenul meranie kondenzátorov - používal som ho, je to dobrá metóda, mám do zdierok prístroja pichnutú doštičku s banánikmi, tým skoro pevnú súčasť meracieho prístroja. Je na nej prepínač polarity, ktorý pri meraní kondenzátorov rýchlym ručným prepínaním vytváral striedavé napätie vhodné na odhad hodnoty kondenzátora väčšieho, ako 10n, ešte aj jedna zo stupníc vyhovovala. Okrem toho som mal jednu zdierku s pripojením meracej šnúry cez svitkový kondenzátor 1u na meranie len striedavej zložky. Presnosť merania v časoch elektrónkových televízorov nebola najdôležitejšia, preto úplne ten prístroj postačoval. Oproti číslicovým má anaógový prístroj tú výhodu, že sa dá identifikovať krátkym pohľadom, či ručička ukazuje približne na očakávanú hodnotu, kým u číslicového musí tú hodnotu človek vždy presne odčítať z displeja a uvažovať nad ňou ako nad číselnou hodnotou, či je ešte v očakávanej tolerancii. Keď som odlomil tú sklenú rúčku, tak som novú vyrobil z pásika alobalu, ktorý som pretiahol cez prievlaky a tak vyrobil rúročku, ktorú som nalepil miesto sklenenej rúčky. Tým som rozvážil ten prístroj a pokusne som ho trochu vyvážil, ale nebolo to ono. Napravil to až servis v Brne, kde som prístroj zaslal po skoro 30 ročnom používaní aj v práci, aj na základnej vojenskej službe. Mám ho stále.
Když frekvence nízká nehraje, lež píská, co to je?
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -
danhard

#24 Příspěvek od danhard »

Tak systém je v pořádku, ručka uražená.
yakl

#25 Příspěvek od yakl »

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi mi sklenú (sklenenú) ručičku vymenili, respektíve nahradili mnou vyrobenú rúčku z alobalu originálnou sklenou červenou, ale či to ešte dnes, po 55. rokoch od výroby PU120 niekto dokáže, to netuším.
samec

#26 Příspěvek od samec »

Zahradník ti takú ručku vytiahne na počkanie. Hoc aj z pivovej fľaše.
https://www.sklozam.cz/
MiraSt

#27 Příspěvek od MiraSt »

Já před padesáti léty tátovi zlomil ručku v klešťáku bo jsem do něho vlez co v tom je. A nahradil jsem ji měděným drátkem. Vyvážil a měřím dodnes.
Přílohy
A-V.jpg
A-V.jpg
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
yakl

#28 Příspěvek od yakl »

No, o tom vyvážení mám mierne pochybnosti - prístroj neukazuje rovnakú výchylku pri rôznych otočeniach. Ale rúčka je pekne rovná, asi si ju vyrovnal a zároveň stvrdil natiahnutím. Na použitie to postačuje, ale aj trieda presnosti je iná, ako u PU120. Všetko závisí trochu aj od toho, aká technológia je poruke a ako veľmi to ponáhľa. U mňa to vtedy ponáhľalo, nemal som iný prístroj. V opravovni sme na sklade mali len staré Avomety - vyradené a bez Ohm metra sa nedalo zaobísť. Na stole som mal aj dva elektronkové Voltmetry, jeden z nich však nefungoval zlyhala stabilizačná žiarovka. To je už dávno. Do nového času prekročil len v Brne opravený PU120. Vymenili všetko, čo bolo treba, len potmetr na nastavenie Ohm zostal starý, pôvodný, trochu nespoľahlivý. Je to však srdcová záležitosť, vianočný dar od rodičov asi v roku 1971.
MiraSt

#29 Příspěvek od MiraSt »

A víš jaký to byl vopruz vyvážit? To se dělá kapkami cínu na dvou protilehlých ploškách. Nic jiného než trafopájku nemám. A opatrně když to je uložené v ložiskách... Nicméně to měří. :-)
Dal jsem to tady proto, že i v nouzi je možné takové řešení.
Ještě doplním, že většina měřáků se používá na stole takže to vyvážení nemusí být kritické. Ale klešťák.. To je jiná liga.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
danhard

#30 Příspěvek od danhard »

Tak tu mám ten systém se zlomenou ručkou, budu mít i vrak s dobrým měřákem, bude o to mít někdo zájem ?

Jak se letuje vývod na hliníkovou stupnici přepínače ?
Odpovědět

Zpět na „Sháňka po přístrojích, součástkách nebo náhradních dílech“