Renovace Aritma TZS75

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#31 Příspěvek od Habesan »

siska píše:Nějaká rada jak to, nejlépe nedestruktivně, otevřít?
Obávám se, že skutečně nedestruktivně to nejde, protože ten vršek je tam přidělaný dost napevno (zapertlovaný, nebo přivařený).
Celkem snadno ho můžeš k něčemu přišroubovat, upnout to do soustruhu, vystředit, a upíchnout to víčko nožem.
BOBOBO

#32 Příspěvek od BOBOBO »

8O 8O
siska

#33 Příspěvek od siska »

No protože zrovna tady bylo víčko hliníkové, tak jsem ho zmáčkl svěrákem a pak odloupl šroubovákem. Šlo to lehce.

Mimochodem při ladění výstupního napětí jsem zjistil, že je KO trimr WK 679 50 1k, jakmile jsem do toho sáhl, tak se podělal a teď ukazuje náhodná čísla, která se ještě dlouhou dobu mění sama :)
schrost

#34 Příspěvek od schrost »

K těm odporům na hlavních kondech.
Na kondu by mělo být napětí cca o 5 voltů vyšší, než je napětí na výstupních svorkách daného zdroje. Pokud je tam plné napětí ( 40? Volt) tak je nefunkční obvod předstabilizátoru. Těch 5 voltů je dané zenerkou na vstupu předstabilizátoru.
Na hlavních výkonných tranzistorech je díky té předstabilizaci max 10 Wattů (5V * 2A)
Toto vše doluji z paměti, a to je tak 25 let. Takže se možná pletu.
R..
siska

#35 Příspěvek od siska »

Odstraněna citace předcházejícího příspěvku, viz bod 4f "Pravidel". jimirek

Zkoumal jsem to, a obvod předstabilizátoru zdá se že opravdu nefunguje ani na jednom kanálu. Tyristor se zdá být OK, ale ovládání zřejmě nefunguje - na Gate je neustále max napětí. Na osciloskopu je na gate tyristoru stejný průběh jako za stabilizátorem. Hmm.
schrost

#36 Příspěvek od schrost »

Nakreslil jsem malůvku, jak je to vlastně nadrátované.
Je třeba si uvědomit, že mezi blokem předstabilizátoru a lineárním blokem jsou pouze 3 dráty, viz malůvka.
Takže, jestli jsi měl minus V-metru na mínusové výstupní svorce zdroje, tak se nediv.
Nejrychleji poznáš funkci předstabilizátoru tak, že změříš Uce na výkonné 503ce, tak s +- 100mA zátěže.
Při opravě si uvědom, že na svorce 8 a 7 je USMĚRNĚNÉ tepavé napětí, vyfiltrované je až za tyristorem a cívkou. Ale to už jsi na tom kondu.
Došlo k nejhoršímu, musel jsem vytáhnout nějaké schéma.
R..
Přílohy
20260115093900139.pdf
(46.88 KiB) Staženo 94 x
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od Lukas-Peca »

Celeron píše:Jestli máš čím, a zajímá tě to, sundej z toho bouchlýho KD503 čepici, nafoť a dej sem. Nejspíš tam bude v jednom místě meandru na čipu škvarek. Mě se ho podařilo jen tak ze zvědavosti diamantovým cigárkem v mikrobrusce Ferm odbrousit a KD503 zase makal. Mám ho tu na předvádění, že i polovodiče se dají opravit. :lol:
Pan Šedý ve své knize popisoval údržbáře na nějakém EC10xx, který tak opravoval ruské výkonové tranzistory. Jehlou vyškrábal černou tečku a tranzistor zase jel.
siska

#38 Příspěvek od siska »

schrost píše:Nakreslil jsem malůvku, jak je to vlastně nadrátované.
Díky moc, já si to schéma procházel, ale netrklo mě to. Malůvka pomohla.

Proměřil jsem napětí Uce na T4 a taky napětí C5, viz tabulka při různých výstupních napětích. Zátěž vždy 100mA. Oba kanály se chovají +- stejně.

Výstup (V) | U C5 (V) | Uce T5 (V)
1 | 30.5 | 29.5
5 | 29.7 | 24.8
10 | 25.7 | 15.6
15 | 23.4 | 7.8
20 | 29 | 7.5
24 | 31.8 | 7.3
27 | 34.7 | 7.1
29 | 37.5 | 6.97
33 | 40.3 | 6.7
36.7 | 43.6 | 6.3

Nakonec jsem se díval na napětí na kondenzátoru, a nejvyšší tam je, pokud je kanál nastaven na 0V a bez zátěže.

Zajímavé je, že při zátěži napětí na C5 klesá a pak zase stoupá s výstupním napětím. Nefunguje regulace pro malá výstupní napětí nebo je to normální?

Přikládám i foto.
Přílohy
Vystup 10v.jpg
Vystup 10v.jpg
Vystup 5v.jpg
Vystup 5v.jpg
Vystup 1v.jpg
Vystup 1v.jpg
Celeron

#39 Příspěvek od Celeron »

To vpravo dole s větrákem je tester kapacity batérek a nebo umělá zátěž? Já mám "burn tester" batérek nějakýho staršího provedení s displejem 2 x 16 znaků a použít ho jako umělou zátěž zdroje jsem ho zatím nikdy nezkusil. Ani nebyla potřeba, umělou zátěž co umí i pulzní zatěžování jsem si postavil podle Amára sám.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
siska

#40 Příspěvek od siska »

Celeron píše:To vpravo dole s větrákem je tester kapacity batérek a nebo umělá zátěž?
Je to Atorch BW150, umělá zátěž, ale umí to i testovat baterky. Mám ho docela krátkou dobu, ale je podobný jiným Atorch zátěžím - čínským bazmekům. Má to napsáno 150W, ale dlouhodobě bych to teda nezkoušel s tím mini chladičem.

Pozitivní je, že to má spoustu režimů - konstantní proud, napětí, odpor, výkon a pak nějaké režimy na nabíjení a vybíjení baterek (nabíjení jen s nějakým přídavným zařízením).

Edit: je v 3d vytištěné krabičce, Číňan dodává jen osazenou DPS.
BOBOBO

#41 Příspěvek od BOBOBO »

I napěťové režimy , odpojení při poklesu na .
Celeron

#42 Příspěvek od Celeron »

siska píše:Má to napsáno 150W, ale dlouhodobě bych to teda nezkoušel s tím mini chladičem.
Neboj, i ten můj má režim "konstantní teplota" :wink: Jak se výkoňák ohřeje na cca 80℃, tak omezí proud aby teplota už dál nestoupala. Běžně s tím trápím baterky 6S44P 18650 2,5Ah (celkem 110Ah) už asi 5 let a před tím gelový olova Panasonic.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
schrost

#43 Příspěvek od schrost »

K těm napětím na hlavním kondu. 42 Volt bude asi nejvyšší možné (zjistíš vyzkratováním tyristoru a měřením na kondu).
Napětí výstupní + Uce dají napětí na kondu, -+ úbytek na proudových odporech.
Jak je to s předstabilizací nevím, ale hlavní její činnost je omezení ztrátového tepla při výkonech. Takže by měla při 2Ampérech a 5 Voltech regulovat tak, aby měla 503 ještě možnost vykrýt čas, kdy zdroj jede z kondu. Takže udělej pokus: +- 5Volt, +-2Ampéry (pokud máš koule, zkratni výstupní svorky) a změř, jaké je napětí na trandu. Pokud je o cosi málo větší, než nejmenší napětí na kondu (100Hz opakovačka, musíš koukat scopem), tak předstabilizace funguje. Pokud je tam 20 a více Voltů, tak 30 (15*2) a více Wattů upečou trand. A ten škrabáním neopravíš :-) .
R..
Co mě uchvátilo, tak ty měřící šňůry. Jdu hledat na Ali, Temu atd.
siska

#44 Příspěvek od siska »

schrost píše:Co mě uchvátilo, tak ty měřící šňůry. Jdu hledat na Ali, Temu atd.
Šňůry jsou z Aliexpresu, značka Cleqee P1044.

Jinak jsem to zkouknul osciloskopem a zdá se to OK. I termokamera při plné zátěži (1.95A) 5V (testoval jsem i 32V) ukazuje tyristor cca 55st C a KDčko cca 45C, viz foto.

Co mě ještě trápí je omezení proudu - druhý kanál se vypne dříve. Např nastavím 2A, ale při 1.7A to jde už do omezení. Dle schématu jsem myslel že se to dá nastavit potenciometrem na desce (P1 3k3, na schématu ale 4k7) ale nezdá se že by to reagovalo.

První kanál je hodně blízko (2A, vypíná při 1.95A).

Přepínače a jejich hodnoty odporu jsem zkontroloval, jsou stejné pro oba kanály.
Přílohy
res_1768919752345.jpg
res_1768919752345.jpg
schrost

#45 Příspěvek od schrost »

tyristor má, pokud je dobrý, 1.2 Volty a průměrných 2-4 Ampéry pulzních na sobě. Řekněme, 3.5 Wattů vytopí 50°C ? Tam bude asi izolace.
Díky za typ šňůr.
Ještě jsem nakreslil malůvku.
Silový obvod s NULOVÝM napájecím napětím operáků je spojen na výstupní kladné svorce. Invert OZ je zde taky připojen.
Neinvertující vstup je na senze odporech 0,33 ohm, při 2 ampérech je na nich 0,66 volt. Vstup OZ je zapojen na vývod dráhy potenciometru. Odpor poťáku je malý, neuplatní se i s tak tupým zesílením OZ.
No a běžec potenciometru je přes nějaký odpor napájen z referenčního napětí tak, aby vyrovnal ten max. úbytek 0,66V na bočníku.
Jen pár technických, T6 a T7 stahují napětí do báze výkonných trandů.
Výkoňáky se otevírají z + operáků přes 1k2 a zenerku D24.

R..
Přílohy
maluvka.pdf
(39.55 KiB) Staženo 66 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“