Kleinanzeigen a neposlanie tovaru predávajúcim
Moderátor: Moderátoři
Kleinanzeigen a neposlanie tovaru predávajúcim
- tomasjedno
Na Kleinanzeigen som už kúpil z Nemecka veľa vecí a aj za vyššie sumy a tiež som platil bankovým prevodom a zatiaľ som nemal "šťastie" na podvodníka.
Moja SK banka vie niečo podniknúť, alebo tú to nebude ani zaujímať ?
- tomasjedno
Ale může za tím být i nějaká zdravotní indispozice…
Už se mi taky stalo, že jsem něco prodal na ebay.de, zásilka se mi vrátila jako nedoručitelná, kupující nereagoval a peníze zpátky nikdo nechtěl.
Větší šance na vrácení peněz jsou při přímých platbách kartou. U platby převodem z účtu jsou možnosti velmi omezené, ale i tak to můžete zkusit viz níže uvedené kroky.vladopp píše:Cez kontaktný formulár Kleinanzeigen som podal sťažnosť, ale poslali mi iba jeho podanie inzerátu. Je možné niečo riešiť s bankou atď. ? Mám jeho IBAN, asi aj jeho reálne meno a výpis z banky o transakcii.
1. Shromážděte důkazy: Komunikace s prodejcem. Pokud prodejce nereaguje tak výzvy, které jste prodejci poslal. Dále potvrzení nákupu, doklady o platbě, oznámení o podání stížnosti na Kleinanzeigen atd.
2. Kontaktujte svou banku: Požádejte o zaslání žádosti o vrácení platby vůči příjemci (prodejci). Vaše banka může zprostředkovat kontakt s bankou příjemce.
3. Vyžádejte si údaje o příjemci: Pokud banka příjemce nereaguje, vyžádejte si od své banky identifikační údaje příjemce (na základě zákona o bankách).
4. Přímá výzva a právní kroky: S identifikačními údaji příjemce pak můžete poslat předžalobní výzvu. Pokud nevrátí peníze, můžete podat žalobu na bezdůvodné obohacení.
5. Důležité: U bankovních převodů neexistuje automatický mechanismus jako chargeback u plateb kartou. Banka pouze zprostředkovává, nemůže peníze sama stáhnout. Takže v konečném důsledku je potřeba součinnosti prodejce tj. aby on peníze vrátil. Pokud to neudělá banka vám v tom dál nepomůže akorát vám může poskytnout identifikační údaje majitele cílového účtu, a to je v podstatě vše. Případné další kroky ať už předžalobní výzva nebo následná žaloba jsou pak už jen na vás.
Mňa osobne obšmekli iba raz, ešte na slovenskom aukre ako -násťročného; vydražil som, a tovar nikde.
V podmienkach malo toho času aukro stať, že je nutné podať trestné oznámenie a potom im poslať číslo spisu. Peniaze vrátili, potom sa aukro pripojilo k žalobe.
Ten chargeback je trocha mimo misu, to by dotyčný musel byť obchodník a viesť platobný terminál. Následne o žiadosti nerozhoduje ani tak banka, ale vydavateľ karty, ktorý ju od banky dostane.
Ale ano, je to vítaný medzikrok (ktorý som využil, keď mi rakušáci počas kovidu nechceli vrátiť peniaze za zrušenú letenku), než minieš peniaze advokátom.
- tomasjedno
Píšeš, že je tam registrovaný od r. 2013, tak tam třeba má i jiný inzerát?vladopp píše:Cez kontaktný formulár Kleinanzeigen som podal sťažnosť, ale poslali mi iba jeho podanie inzerátu.
Pokud ano, bylo by zajímavé se mu na něj ozvat, jestli zareaguje. Ale z nějakého jiného, už dlouho existujícího accountu, aby nezačal něco větřit. Nabízím pomoc.
Kleinazeigen mi po podaní sťažnosti poslali iba toto /preklad/:
Vážený používateľ!
V prílohe nájdete kópiu inzerátu.
Váš tím pre inzerciu
Ďakujem za pomoc. Vtedy tam mal v ponuke aj nejaký holiaci prístroj.tomasjedno píše:Píšeš, že je tam registrovaný od r. 2013, tak tam třeba má i jiný inzerát?vladopp píše:Cez kontaktný formulár Kleinanzeigen som podal sťažnosť, ale poslali mi iba jeho podanie inzerátu.
Pokud ano, bylo by zajímavé se mu na něj ozvat, jestli zareaguje. Ale z nějakého jiného, už dlouho existujícího accountu, aby nezačal něco větřit. Nabízím pomoc.
Aktuálne nemá nič v ponuke, ale budem sledovať jeho profil.
1. Sdělte jim, že informace, které vám poskytli jsou nedostatečné jelikož neobsahuji žádnou informaci o tom jakým způsobem to budou dále řešit.
2. Požádejte je o zprostředkování kontaktu s dalšími kupujícími, kteří tím prodejcem byli také ošizeni, za účelem možnosti podání hromadné žaloby.
3. Pokud se budou vykrucovat tak jim napište, že tím sami napomáhají podvodům a obraťte se případně na německou policii ať si na ně "došlápne".