Zdroj pro regulátor PT

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
redmagic

Zdroj pro regulátor PT

#1 Příspěvek od redmagic »

Zdravím zdejší komunitu.
Moc se v tom nevyznám, ale jak mám nasimulovat funkčnost tohoto zdroje (pro regulátor podlahového topení), když je 100 ohmový odpor (asi) pro můstek napojen z výstupu od relé. Nejspíš to bude propojené přes topné kabely, tak nevím jestli to můžu spojit natvrdo, abych něco nezničil. Děkuji za radu.
Přílohy
zdroj-pt2.jpg
zdroj-pt2.jpg
feliz_navidad

#2 Příspěvek od feliz_navidad »

Napájení nebude přes kontakt relé, nejspíš máš prohozené svorky vstup/výstup.
samec

#3 Příspěvek od samec »

Vstup a výstup máš zrejme zakreslený opačne.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

Jestli to je dvojdílnej dotykáč termostat, tak vzadu na krabce máš přece popis vývodů. Prostě na velký silový krajní se připojí topnej kabel do 3,5KW (nebo relé s cívkou na 230V) a do středních 230V. A podlahová sonda se připojí na svorky Sensor1, ty dvě jsou dál od silových.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Michal22

#5 Příspěvek od Michal22 »

Hlavně je jeden z těch dvou obrázků přezrcadlený.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
masar

#6 Příspěvek od masar »

Ty svorky máš prostě označeny špatně (zaměněny). Jinak relé nesepne. A termíny "vstup" a "výstup" nejsou příliš vhodné.
A o tom, žes usnadnil čtení pcb zrcadlením (převrácením obrazu), jsi některé spíše zmátl.
:wink:
Přílohy
připojení.png
připojení.png
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Jinak jste si zajisté všimli konstrukční chyby na vstupu 230V. Paralelně k svorkám je zapojenej varistor. Pokud je velký přepětí a nebo "ulítne" PEN do baráku a trojfázová hvězda se středem podle zatížení fází posune, tak to skončí explozí. Přitom za varistorem je pojistkový odpor. Stačilo ten varistor zapojit až za něj. V novějších verzích tohodle termostatu už to je přepojený. Nejen PRCák, ale i frantík ve fy Watts něco parádně po serou.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
redmagic

#8 Příspěvek od redmagic »

Popletl jsem šipky a je to naopak. Asi je vadný čip LNK623DG, který vytváří 5V. Když jsem 5V nahradil jinými z adaptéru, tak se to rozjelo.
Zkusil jsem připojit místo externího čidla potenciometr, abych mohl nasimulovat teplotu a relé cvaká a rozsvěcuje žárovku.
Ten regulátor je starý 6 let a už dělal neplechu, kdy topení nevypínal a musel se shazovat až jistič. Po zapnutí třeba den reguloval a potom zase ne. Nyní je místo něho nový a ten funguje.
Michal22

#9 Příspěvek od Michal22 »

Podle popisu dřívějších problémů bych určitě taky zkontroloval zvlnění těch 5V (až bude vyměněný LNK), nebo raději napřed preventivně změřil elyty, které těch 5V filtrují - ty předešlé vady by vypadaly na problém se zvlněným napájením, které později mohlo způsobit i odpálení zdrojového IC.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“