Zapojení 2 akumulačních nádrží
Moderátor: Moderátoři
Zapojení 2 akumulačních nádrží
Se dvěma nádržemi si nastuduj, co znamená "Tichelmann".
https://www.atmos.eu/instalace-kotlu/#108
Osobně to mám v principu takto:

Neznáme totiž typ kotle, rozsah regulace, umístění nádrží a spoustu dalších věcí. Jasný, makat to nějak bude skoro vždycky, ale Ti co říkají, že aku je nesmysl, tak ji buď nainstalovali blbě nebo pro to neudělali podmínky.
Doporučení: Dohodni se s topenářem na místě.
-
petrfilipi
Zapojení je defacto podle obrázku v 2. příspěvku. Kotel, malý okruh, Ladomat, směšovací ventil, nádrže a radiátory. Funguje to dobře, topím každý den cca od 17:00 do 22:00, natopím dům i nádrže na 70°C. Pak zavřu horní ventil nádob a kotel nechám vytopit do domu, abych to zbytkové teplo spotřeboval. Odpoledne, kdo přijde první, pustí domovní čerpadlo a otevře ty horní ventily nádob.
• kotel má malý okruh: čerpadlo a směšovací ESBE s 65st patronou, na výstupu to dělá 85-90st.
• výstup z kotlového okruhu jde na vrchlík první nádrže, kde je T kus s odbočkou do nádrže a do okruhu radiátorů
• spodek první nádrže je připojen na vrchlík druhé nádrže
• spodek druhé nádrže je připojen na kotlový okruh před ESBE
• vratka z radiátorů je připojena na spodek druhé nádrže, ale do jiného bodu (kousek výš), aby se kotlový a radiátorový okruh neovlivňovaly (hydromechanika je swiňa).
Má to tyto výhody:
• když zatopím, tak jakmile se zahřeje kotlový okruh, tak teplá voda jde prioritně hned do radiátorů
• sériové spojení aku umožňuje různé objemy a výšky aku, odpadá problematika vyrovnávání.
• sériové spojení je lepší z hlediska informace, kolik procent mám natopeno a kolik můžu ještě přiložit - na první nádrži mám dva teploměry nahoře a dole, na druhé 3 (vrch, prostředek a spodek). Když vidím na první nádrži na teploměrech 90,90 a na druhé 30,30,30 tak vím že mám cca 50%, když mám 90,90 - 90,90,30 tak vím že už zbývá natopit jen 25% a vím že už nemám přikládat.
Jinak já jsem nepoužil Laddomat, ale 2x ESBE (kotel, radiátorový). Vyšlo to levněji. ESBE v radiátorovém je možné nastavovat myslím 30-60st, takže je možné tím případně "doladit" teplotu vody do radiátorů aby to topilo co nejvíce kontinuálně.
Takhle to provozuju cca 10 let a naprostá spokojenost.
U kámoše čtvrtej spolek nainstaloval nerezový flexoroury na přívodu do rozváděče podlahovek tak, že to v převlečnejch matkách na dvou místech ze čtyř teklo. Prostě udělali špatně lisovacíma kleštěma na flexorouře sedla a po pár teplotních cyklech to začalo týct. Jo a jak mě, tak jemu na systému s otevřenou expanzí vyplavili barák, protože odvzdušňovací automaty nestíhaly při plnění topení vodou odpouštět vzduch. Prostě tam narvali ze sudů tu samou vodu co tam byla původně ale protože byl v některejch radiátorech vzduch, tak expanze přetekla. Tyhle vodní topenáři, to je hrozná pakáž.
A bacha na ceny. Nabídky na stejnou zakázku jsem dostal s rozdíly až 80%. Zajímavý, že ti nejlevnější udělali těch chyb nejmíň.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celá realizace od výpočtů po pájení trubek a stavbu komína vlastníma rukama.
Pár večerů studia s knihami ze mě bohužel udělalo většího topenáře než ty, co jsem potkal u strejdy a dělají to 30 let. NEní to raketová věda - stačí pochopit, co je potřeba spočítat a ten zbytek se podle doporučených schémat dá udělat funkčně na první pokus.
Bohužel para narazíš na to, že tam máš několik čepadel a ventilů a je potřeba to nějak řídit. Dneska už se dá něco koupit, ale ještě před 10ti lety to byla fakt tragédie. Já to nakonec postavil na průmyslovém PLC.