Registrace do Portálu naměřených dat ČEZ Distribuce

Vše co se týká silnoproudu.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jenyk

Registrace do Portálu naměřených dat ČEZ Distribuce

#1 Příspěvek od Jenyk »

Přátelé, poradíte? ČEZ Distribuce mi nainstaloval chytrý elektroměr. Chci se zaregistrovat do jejich PND (Portálu naměřených dat). Na jejich standardním portálu distribuce registrovaný jsem. PND mi registraci odmítá s tím, že na to nemám oprávnění. Totéž mi řekla hotlajnistka. Prý je mé odběrné místo C4 a musel bych být C1. Jak se státi C1 neporadila.

Vyhláška č. 359/2020 o měření elektřiny říká:

§ 5

(1) Měřením typu C je

a) průběhové měření kategorie C1 s dálkovým přenosem údajů vybavené funkcí dálkového odpojení, připojení nebo omezení výkonu, technického blokování spotřebičů a standardizovaným komunikačním rozhraním pro poskytnutí dat zákazníkovi;.....

b) průběhové měření kategorie C2 s dálkovým přenosem údajů, vybavené funkcí technického blokování spotřebičů a standardizovaným komunikačním rozhraním pro poskytnutí dat zákazníkovi; ....

(2) Alespoň měřením typu C kategorie C1 nebo C2 musí být měřena elektřina

a) odebíraná z distribuční soustavy na napěťové hladině do 1 kV s přímým měřením a ročním odběrem elektřiny v odběrném místě, v připojené distribuční soustavě nebo výrobně elektřiny přesahujícím 6 MWh,

Roční odběr mám přes 10 MWh. Podle vyhlášky by mi ČEZ Distribuce měl přístup do PND bez cavyků umožnit. Máte v této oblasti někdo zkušenosti? Něco přehlížím a musím čekat, nebo mám zatlačit na ČEZ Distribuce nebo na ně jít přes ERÚ?
Valdano

#2 Příspěvek od Valdano »

Změnu typu měření z C4 na C1 může udělat jen distributor tj. ve vašem případě ČEZ Distribuce. Poté co nainstalují chytrý elektroměr obvykle trvá týden až dva než to změní. Oni k tomu obvykle provádějí i vzdálené testy a teprve poté co to otestují tak provedou pro vaše odběrné místo změnu typu měření z C4 na C1.

Takže musíte počkat až ČEZ Distribuce změní pro vaše odběrné místo typ měření z C4 na C1.

Pokud to bude trvat déle než dva týdny tak na ČEZ Distribuce napište nebo zavolejte, řeknete jim, že vám vyměnili elektroměr za chytrý a zeptejte se kdy pro vaše odběrné místo změní typ měření z C4 na C1.
jenicek

#3 Příspěvek od jenicek »

Nejsem si jist, zda-li je pro chytré elektroměry plné pokrytí republiky, to bych si taky prověřil, přeci jenom je to jen pár let, co se do toho pustili ve větším měřítku.
Jenyk

#4 Příspěvek od Jenyk »

Děkuji, počkám tedy.
Jenyk

#5 Příspěvek od Jenyk »

Přišla odpověď na můj požadavek státi se C1. To podstatné potvrzuje zde již uvedené.
...............
Elektroměry AMM zpočátku evidujeme pod kategorií měření C4, a to z důvodu ověření

jejich komunikace. Po ověření komunikace pak bude postupně docházet ke změně kategorie

měření na C1. Změny se budou realizovat zpravidla k prvnímu dni v měsíci. Po přechodu

na tuto kategorii vám odešleme notifikaci o přeregistraci
...........
mi-ro

#6 Příspěvek od mi-ro »

Dotaz s tím úzce související, jak dochází k přenosu dat z elměru do centrály? Napadá mě jedině GSM. To by pak ale musel mít každý elměr SIM?
..to bude jen ňákej odpůrek
Valdano

#7 Příspěvek od Valdano »

Používají se různé možnosti podle toho co je v které lokalitě dostupné a pro příslušného distributora přijatelné.

Komunikace uvnitř vícebytového domu (Sběr dat)

V domě je jedna komunikační centrála tzv. datový koncentrátor, který může komunikovat s elektroměry některým z níže uvedených způsobů.

Power Line Communication: Toto je nejčastější metoda. Data se přenášejí přímo po silových elektrických kabelech, které už v domě vedou. Není tedy potřeba žádná nová kabeláž.

M-Bus / RS485 (Kabelové propojení): U novostaveb nebo modernizací může být mezi elektroměry natažen komunikační kroucený pár (kabel), který je spojuje do řady.

Radiová komunikace (Wireless M-Bus): Elektroměry vysílají data bezdrátově na krátkou vzdálenost (např. v pásmu 868 MHz) směrem ke společné jednotce.

Společná komunikační centrála (Data Concentrator)

V domě se obvykle nachází tzv. datový koncentrátor. Ten funguje jako "mozek", který obsluhuje desítky až stovky elektroměrů v budově. Tato centrála jednou za čas (např. každých 15 minut) osloví všechny elektroměry, stáhne si jejich stavy a uloží je. Koncentrátor je právě to zařízení, které má v sobě jeden komunikační modul pro spojení s vnějším světem.

Výstupní kanál k distributorovi (Konektivita)

GSM / LTE / 5G: Nejčastější varianta. V koncentrátoru je jedna SIM karta (často průmyslová eSIM), která data odešle přes mobilní síť. Je to nezávislé na infrastruktuře domu.

Ethernet / Optika: Technicky je to možné a velmi stabilní, ale v praxi se to u běžných bytových domů používá méně. Distributoři preferují mít vlastní "uzavřenou" cestu (GSM) a nebýt závislí na tom, zda někdo v domě nevypne router nebo nepřesekne optický kabel jiného operátora.

Hromadné dálkové ovládání (HDO) nové generace: V některých lokalitách se data posílají zpět do sítě přes transformační stanice pomocí vylepšené technologie Power Line Communication až k distributorovi.

Řešení u samostatných rodinných domů

U rodinných domů, kde je elektroměr široko daleko sám, se skutečně někdy používá elektroměr s vlastním integrovaným GSM modulem, ale i tam se dnes častěji prosazují sítě typu Narrowband IoT (NB-IoT), které mají lepší prostupnost zdmi a nižší spotřebu.
Odpovědět

Zpět na „Silnoproudá technika“