budou zase nová opatření při dovozech z Číny?

Aktuality a zprávy z oblasti elektroniky, komunikační a výpočetní techniky, teorie či software

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rampage

#61 Příspěvek od rampage »

Kto tu čo objednáva bez prepravného?
BOBOBO

#62 Příspěvek od BOBOBO »

Ten , co si objedná bez přepravného . Právě on ! Nikdo jiný .
warp

#63 Příspěvek od warp »

Nevím jak v SK, v CZ objednám, zaplatím uvedenou částku a přijde mi to buď Balíkovnou, výjimečně Zásilkovnou. Poštovné je u každého zboží uvedené nebo je to bez (free nebo většinou od 10USD/220CZK), záleží často na místě vyskladnění - z EU skladů je skoro vždy zdarma, z Číny někdy malé, u větších/nebezpečných věcí (baterie, magnet,křehké, těžké ...) pak velmi často vysoké poštovné (většinou to jde přes DHL).
Další kategorií objednání a zasílání jsou "Bundle deals", kdy musíte vzít alespoň tři věci (položky) a máte poštovné vždy zdarma.
BOBOBO

#64 Příspěvek od BOBOBO »

Poslední věta není tak , vždy to dělám tak , aby alespoň jedna položka měla poštovné , které je uvedeno v celkovém účtu .
p32

#65 Příspěvek od p32 »

Já beru vždy bez poštovného a nikdy nebyl problém. Myslím, že při reklamaci se vracejí jen peníze za zboží bez poštovného. :wink:
BOBOBO

#66 Příspěvek od BOBOBO »

No já jsem musel při nepoštovném na Plzeňskou . Nedobrý zážitek .
A znovu k tomu upřesnění . Když je tam poštovné , tak je zase menší cena za zboží , takže to je skoro šulnul .
ALE v posledním 1/4roce KU REV SKY ubylo možností koupě bez poštovného a celkově šly ceny nahoru .
Valdano

#67 Příspěvek od Valdano »

Ohledně ceny dopravy u zásilek z Číny záleží jak kde a jak který prodejce. I když je u nějaké položky zboží nulové poštovné "free shipping" tak se obvykle dá před placením objednávky zvolit i jiná nenulová varianta poštovného. U malých zásilek to bývá v řádu pár USD. Dražší poštovné bývá pokud si zvolíte rychlejší doručení. I když jsem měl v roce 2025 několik zásilek z Číny, u kterých bylo nulové poštovné "free shipping" nebyl s tím žádný problém. Problémy s tím bývaly dříve odhadem někdy před třemi až pěti lety, ale v posledních zhruba třech letech jsem s tím žádné problémy nezaznamenal.
BOBOBO

#68 Příspěvek od BOBOBO »

To odpovídá , je to asi cca 5 let co jsem musel letět do Pha . Od té doby si dávám majzla a něco malého za poštu hlídám .
BOBOBO

#69 Příspěvek od BOBOBO »

I v běžných obchodech ke žvýkání dnes na seznamu :
https://techfocus.cz/pc-notebooky/5991- ... tit-v-lete
Valdano

#70 Příspěvek od Valdano »

Mají to tam trochu zmatečně popsáno.

Paušální clo 3€ se nevztahuje na balík (jak tam mají chybně uvedeno), ale na každou položku (druh zboží) obsaženou v balíku. Takže záleží kolik druhů zboží bude v jednom balíku. Pokud bude celková cena objednávky obsahující třeba 10 různých druhů zboží tak jako tak pod 150€ tak bude úplně jedno jestli to pošlou v deseti balících tedy co balík to 1 druh zboží (paušální clo bude 10 x 3 = 30€) a nebo třeba ve dvou balících a v každém bude 5 druhů zboží (2 x 5 x 3 = 30€). V takovém případě to prostě vyjde nastejno.

Zákazník může prodělat rozdělením na více zásilek s hodnotou pod 150€ na paušálním clu pouze v případech pokud objednávka jako celek bude za vyšší cenu než 150€ a běžné clo na jednotlivé druhy zboží dle celního sazebníku bude nižší než paušální clo 3€ na druh. To pak bude záležet případ od případu.
PotPalo

#71 Příspěvek od PotPalo »

Môžem mať drzú otázku? Kam ide to vybraté clo? Ide miestnym obchodníkom na ich podporu? Alebo ide iba parazitovi do vrecka?
Valdano

#72 Příspěvek od Valdano »

Jelikož jsme členy EU a tvoříme s ostatními státy společnou celní unii, tvoří clo tzv. tradiční vlastní zdroje EU.

Rozdělení peněz z vybraného cla funguje podle následujícího fixního poměru:

25% výnosu z cla putuje do státního rozpočtu země, ve které bylo vybráno. Clo vybrané v ČR do státního rozpočtu ČR, clo vybrané v SR do státního rozpočtu SR atd. Tato částka slouží jako náhrada nákladů na výběr cla, tedy obvykle na provoz Celní správy, vybavení celnic a administrativu spojenou s kontrolou zboží.

75% výnosu z cla putuje do rozpočtu EU. Tyto prostředky pak EU využívá k financování svých politik, jako jsou například různé dotace pro zemědělství, rozvoj regionů (včetně těch českých a slovenských), vědecký výzkum apod.

Takže pokud třeba nějaký zemědělec ať už v Česku nebo na Slovensku dostává nějaké dotace třeba z fondů EU apod. tak je možné, že část z nich je právě z cla třeba vybraného i v jiných zemích EU, ale přesně se to určit nedá, protože peníze z cla jsou prostě jedním z příjmů rozpočtu EU tj. jakoby se nasypou do jedné "velké černé díry" pod názvem "rozpočet EU" a pak se z té černé díry peníze různě odebírají podle jednotlivých položek dle výdajů z rozpočtu EU a dle z něj financovaných různých fondů na podporu regionů, zemědělců, vědy a výzkumu atd. :wink:
hafca

#73 Příspěvek od hafca »

Nevím jestli jsem to nepřehlédl, ale jak se to bude platit? Většinou platím dopředu. To z toho udělají dobírku?
A jak to bude, když to půjde ze skladu v EU a odtud ke mě?
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
BOBOBO

#74 Příspěvek od BOBOBO »

Sklady v EU tě nezajímají . Kdyby jsi si přečetl celé vlákno , tak by jsi to věděl .
PotPalo

#75 Příspěvek od PotPalo »

Ako to bude s reklamáciami? Príde mi šmejd, u predajcu vyreklamujem vrátenie peňazí, a ako sa bude riešiť vrátenie cla?
Odpovědět

Zpět na „Co je nového?“