Lab. zdroj 0-18V 0,5-500mA

Klasické bastlení z domácích zásob

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Victronix

#31 Příspěvek od Victronix »

Mě toto řešení nepřipadne cizí. Operační zesilovač mám napájen +/- 5V. A LM317 potřebuje vyšší napětí. Tak jsem optočlenem zesílil signál z OZ a oddělil potenciály.
Hledám ideální řešení...
EKKAR

#32 Příspěvek od EKKAR »

Napájení operáku na jeho spodní hranici pracovního rozsahu neshledávám nikterak záslužným - drtivá většina OZ má při vyšším Unap než minimálním lepší dynamický vlastnosti - rychlost přeběhu, potlačení zvlnění z napájení, zesílení/pásmo pracovních kmitočtů ... Ano, jsou výjimky, ale to jsou CMOSový ultra low-power typy, extrovně navržený pro napájení shodný s logickýma obvodama.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
vaclavpe

#33 Příspěvek od vaclavpe »

Operák drajvuje kaskádu dvou společných emitorů, navíc low-drop konfigurace má sklony ke kmitání kvůli otočení fáze a je dobré zpomalit ZV. Napájení je 12V, TLC272 má Vabsmax 18V (a jede od 4V), nechápu, čemu říkáte spodní hranice. Vy jste na to kouknul v hodně velké rychlosti, že ?
HF_Tech

#34 Příspěvek od HF_Tech »

eKecal o operačních zesilovačích neví vůbec nic.
S optočlenem je největší problém, že proti operáku je neskutečně pomalý a jeho přenos se mění velmi výrazně s teplotou. Je potřeba se podle toho zařídit.
vaclavpe

#35 Příspěvek od vaclavpe »

Nečekám, že to řízení proudu bude ultrapřesné, vzhledem k tomu, že ten P2 víceméně nastavuje "klidový" proud T3 a ten proud spotřebiče tuto rovnováhu pouze rozvažuje. Na to asi ten optočlen dostačuje. Já to nestavěl a ani se v nejbližší době nechystám, dělal jsem si zdroj podobné koncepce (low-drop výstup) s MAA723 a 741 na nastavení proudu. A pokud jsem nezpomalil cestu regulace proudu, kmitalo to jako prase před zabijačkou. Nicméně princip s optronem mi přijde zajímavý a účel splňující.
Victronix

#36 Příspěvek od Victronix »

vaclavpe píše:Napájení je 12V, TLC272 má Vabsmax 18V (a jede od 4V), nechápu, čemu říkáte spodní hranice. Vy jste na to kouknul v hodně velké rychlosti, že ?
EKKAR pravděpodobně psal o mém zapojení. Ano, příště bych zvolil vyšší napájecí napětí OZ.
Hledám ideální řešení...
Odpovědět

Zpět na „Zapojení ze šuplíku“