Kalibrace osobního tlakoměru
Moderátor: Moderátoři
- tomasjedno
A kutilmile - nelituju tě
Správně i dle pokynů výrobce se má před měřením sedět v klidu cca 10 minut a poté se mají provádět vždy alespoň dvě nebo tři měření s odstupem cca 3 minuty mezi sebou a pak se bere průměr z nich.jopo166 píše:ja neviem ako vy merate stymi tlakomermi omron ale ja ked meram každe meranie iny tlak
Starší verze Omronů M2, M3, M6 a M7 měly napájecí zdířku a umožňovaly použít namísto baterií síťový adaptér/zdroj Omron HHP-CM01, 6VDC/700mA, který se ještě stále prodává i samostatně.jopo166 píše:a o vybijani bateriie ani nehovorim ked sa nepouživa.A bol aj na kalibraciu a hovno je to platne.
Mám novou verzi tonometru Omron Complete, který umí kromě tlaku i EKG a data se dají načítat do mobilního telefonu přes Bluetooth. Mobilní aplikace umožňuje i vygenerování sestav měření atd. Omron Complete ovšem umožňuje provoz jen na baterie. Pravděpodobně byly u starších verzí Omronů nějaké problémy se stabilitou měření v důsledku použití toho síťového zdroje.
Ohledně baterií. Pokud tlakoměr neprovozujete delší dobu třeba měsíc nebo i déle tak je vhodné z něj baterie vyjmout.
Jinak při provozování Omron Complete jsem celý měsíc prováděl 6 měření denně. Tři ráno a tři večer a žádný problém s alkalickými bateriemi jsem nezaznamenal. Na zvážení je koupit lithiové nabíjecí baterie 1,5V s USB portem, které až do poslední chvíle udržují napětí 1,5V.
- tomasjedno
Taky mi doktor zjistil vysoký tlak. Zpětně si myslím, že měl zrovna vadný Omron.
Beru tedy prášky na tlak a mám za úkol občas dodat týdenní naměřené údaje při kontrolách. Mám Omron M7 Intelli IT a když mám čas, měřím třeba 15x za sebou, zapisuju a průměruju.
Dělám vše podle návodu, klid, vzorný posed, měřena levá paže, myslím na kytičky, stromky v sadu, západ slunce,... a naměřím třeba 105/65. Údaje se liší zhruba o 5 čísel nahoru i dolů od 105.
Když si - jen z vědeckých důvodů a teoreticky - začnu představovat co by se dalo činit s obdařenou sousedkou, kdybych byl svobodný a mladý, rázem naměřím klidně 125/70. Horní číslo poskočí o 15-20. Vrátím se ke stromkům a tlak zase klesne.
Mluvil jsem s medikem asi ve 3.semestru a říkal, že změřit správně tlak klasickou rtuťovou metodou se sluchátkem vůbec není tak snadné, jak si lidi myslí. Chce to cvik a zkušenost. A doktoři jsou různě šikovní, jako každý člověk. Oni už dneska používají většinou digitální přístroje, jejichž přesnost je dost diskutabilní. Pochybuju, že můj doktor si nechává svůj Omron draze ověřovat.
Když mi naměřil, poprvé v životě, vysoký tlak, měl jsem dojem, že mi manžeta uskřípne ruku. Nikdy předtím ani potom jsem tak silný tlak v manžetě necítil. Stačí nepřesný přístroj v ordinaci a doktor vyrábí jednoho tlakaře po druhém.