Šlusmetr, pískle, pípák, zkratoměr, tester vodivosti...
Moderátor: Moderátoři
ale tím to končí, zapojením co používám rozeznám odpor 10k,100k, mega,deset mega, hned a nemusíš koukat na displej, hodněkrát jsem odhalil třeba spoj mezi cestičkami na PCB hodnot megaohmů,vadnou diodu či kondik přímo v zapojení, oproti multimetr testu je to úplně jinde, pro mne neocenitelný pomocník..
Niečo tak primitívne, ako je pískatko, predsa zbastlím na počkanie z toho, čo mám práve po ruke. Na to predsa nepotrebujem žiadnu schému.ferdislav píše:Je mimo
nechápe že tu sdílíme své ověřené zapojení a elektropomocníky
Iné by bolo sa baviť o konkrétnych vlastnostiach toho ktorého zapojenia z hľadiska úžitkových vlastností. Napríklad najlacnejšie pískatko, najjednoduchšie pískatko, rozmerovo najmenšie pískatko, pískatko s najmenším počtom komponentov, blbuvzdorné pískatko do 500V, viac-tónové pískatko rozlíšujúce vodivosť, pískatko indikujúce okrem vodivosti aj prítomnosť napätia, pískatko na jednu tuškovú batériu, pískatko na žiadnu batériu,... Snáď ešte tak najexotickejšie pískatko v rámci recesie.
To, či je zapojenie z hlavy, z amaterskeho radia, alebo z internetov, či je s tranzistorom, s operačným zosilňovačom, s 555kou, s logickým hradlom, či s elektrónkou, je pre mňa nepodstatné. Podstatné sú úžitkové vlastnosti. A tie som si nevšimol uvedené ani u jednoho z tu pridaných zapojení.
Jasan, každý upřednostňuje jiný postup, mě moc vyhovuje když nemusím nikam koukat,nic přepínat,jen na desku a hroty, projedu si komplet zapojení třebas a co se mi nezdá pak měřím/ověřuji už klasicky, měřidlem : )Cust píše:Nechci to nějak rozmazávat, nevím jak to pracuje ve srovnání s multimetrem, ale já na multimetru taky rozeznávám megaohmy. No ano zrakem ne sluchem...
- radioelectrum
Ale beru to, je to pro člověka, který to dělá denně super, jako vozíček pro chromého... To fakt beru! Dnes když budeš bez toho, budeš nasraný...
Stačí samče?
Edit: Taky bliká LED diodou, když se k ní paralelně "připojí ruce", aby cvrkalo, i bílou bliká.
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Taky jsem si dlouho vystačil s multimetrem, jenže ten musím zapnout, navolit ohmy, přepnout na pípák. Toto mi tu leží zaplý trvale, jen bez přemýšlení vezmu hroty a pípám. Multimetry mám tři, rychlej je jen jeden a ten je naneštěstí bezkonkurenčně zvukově nejslabší. Když mám u práce puštěnou muziku, neslyším ho.
- superpsoun2
Schéma teď hledat nebudu, vyšlo to někde v AR/PE a je to trivialita typu navrhne student prvního ročníku elektroprůmyslovky o pauze mezi vyučováním.
Spíš jsem přemýšlel jak tohle zařízení zesložitit tak, aby se jeho užitná hodnota co nejvíc zvýšila. A došel jsem k multimetru....