Měřič izolačního odporu
Moderátor: Moderátoři
Měřič izolačního odporu
Zajímalo by mne, na co se zaměřit při výběru měřiče izolačního odporu. Mám vyhlédnuty tyhle: HABOTEST HT5203, HABOTEST HT5205.
HT5203 - má rozsah: 50-100-250-500-1000V /0-100GOhm, přesnost cca 3%
HT5205 - má rozsah: 100-250-500-1000-2500V /0-200GOhm, přesnost cca 3%
https://www.habotest.com/sale-50676732- ... meter.html
https://www.habotest.com/sale-50713885- ... 200g-m.htm
Není to drahý a chtěl by něco takovýho doma mít po ruce-může se to někdy hodit..
Mám v plánu tím testovat běžné elektrospotřebiče + adaptéry, vodiče,trafa apod.
Nevím ale, k čemu bych využil měřící napětí 50 a 100V. Na to se chci právě zeptat, co tím vůbec měřit(běžnou elektroniku na 5/6/9/12V by to asi odpálilo) Nebude lepší pořídit něco rovnou od 100V nebo 250V výše?.Měření bude prováděno vesměs na zařízeních 220V.
Zařízení napájený 230V se běžně zkouší na 1500V, 2,4kV či 4kV.
Pokud to někdo připojí mezi + a - nebo L a N, tak s prominutím, ať se vrátí do 1. ročníku střední školy elektro a hlavně ať pro příště použije ten orgán ve svý hlavě.
Já osobně bych si určitě vzal ten vyšší rozsah, protože třeba seknutý kabely se projevěj až při vyšším napětí (vzduch 3kV/mm). Kdybys potřeboval něco víc profi, tak se ozvi, tyhle přístroje mě živěj.
Jo a k dotazu na co jsou nižší napětí. Jak už bylo zmíněno, je to na měření v telekomunikacích nebo se to dá využít při měření drobných součástek, kondenzátorů atd.
Jen je potřeba si uvědomit, že je to bateriově napájený, přenosný přístroj, takže bude mít omezený výkon zdroje, takže dlouhý kabely, větší kapacity nebo přístroje s napájecími filtry tím nezměříš nebo jen velmi obtížně.
V práci ho mám taky. Nikdy jsem nic sofistikovanějšího ani přesnějšího nepotřeboval.
K těm 50-100V: Na slaboproud, pokud bych měl jistotu, že mi to nic neodpálí, bych to velmi rád použil-i když nevím, jestli to zde má nějaký účel-existují testery součástek, na to přímo zaměřené. Mám ale obavy, že některé citlivé součástky v obvodu by to asi nerozchodily nebo by se jim po testech vyšším napětím výrazně zkrátilla životnost. Můžeš uvést nějaké konkrétní příklady(kromě telekomunikací-v téhle oblasti se nepohybuji), co se tím dá bez ovlivnění funkčnosti součástek (polovodiče) proměřt?
To PU311 od METRY určitě nebude špatné, ale dávám už po špatné zkušenosti s ručičkovými MM přednost digitálu.
Budu asi muset něco kolem této problematiky nastudovat,abych tím při použití nezpůsobil více škod než užitku.
jak bys chtěl třeba měřit nějaké ty čínské adaptéry - pokud mluvíme o tom samém, věc s dvojitou izolací ?
A zmíněné polovodiče při měření?
Izolační stav má smysl měřit třeba u motorů, transformátorů,kabelů...
kde zjišťuješ jak se k sobě mají živé a neživé části elektrického zařízení
Televizi,fén,nabíječku s tím nezměříš, max tak rychlovarku,plotýnková vařič apod.
- Artaban001
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Edit: asi jsem ten příspěvek nejdřív špatně pochopil, měřit izolaci mezi vodiči jedné soustavy je samozřejmě nesmysl.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Jinak takové obecné pravidlo je, že se má izolační stav měřit pětinásobkem provozního napětí.