Trafo 2*primár?

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

Trafo 2*primár?

#1 Příspěvek od Sunmay »

Dostal jsem trafo které mělo asi 10 vinutí. Nevím z čeho bylo ... označení Bv3000 C10. Vechny vinutí, které jsme považoval za sekondární jsem odvinul a zbyli mi na jádře dvě vinutí. obě mají odpor 5Ohmů. Předpokládám tedy že to bude na použití na 230V i na 110V. Jinak průměr drátu primáru 0,5mm jádro 3,3*2,9 ale nejsou použity klasické plechy IE, ale jsou to plátky vcelku.
Tak mě napdlo použít to jako slabší oddělovací trafo. Nebo je to nereálné?
Nebo přípdně jedno vinutí dostranit a převidnou to naněco jiného např. 3V - 30A.
Díky za odpovědi.
Jak sem se dostal k elektrotechnice? No to je jednoduché, kdy sem byl malý měl sem strašně moc rád stavebnice a to mi zůstalo ... a řekněte mi, která stavebnice má víc součástek :D
jandu

#2 Příspěvek od jandu »

Udaj aj typ a rozmery trafoplechov a hrúbku jadra.

Keby si bol pred rozobraním dal sem fotku trafa, našlo by sa viacej múdrych hláv, ale teraz ......... asi ti nikto nepovie. Ide aj o to, ako boli plechy skladané - okrem plechov C, na základe toho sa dá aspoň čiastočne rozlíšiť trafo sieťové od iného Tr, alebo tlmivky.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
FERYACT

#3 Příspěvek od FERYACT »

Napiš co nefunguje.U trafa záleží na polaritě vinutí aby se napětí sčítala atd.
Vinutí může být na 50V.Tvé rozhodnutí že je to 110V nemusí platit.
jandu

#4 Příspěvek od jandu »

Udaj aj typ a rozmery trafoplechov a hrúbku jadra.

Keby si bol pred rozobraním dal sem fotku trafa, našlo by sa viacej múdrych hláv, ale teraz ......... asi ti nikto nepovie. Ide aj o to, ako boli plechy skladané - okrem plechov C, na základe toho sa dá aspoň čiastočne rozlíšiť trafo sieťové od iného Tr, alebo tlmivky.

Bežný postup je taký, že na poskladanom trafe sa ohmicky vytypuje primár /ak to ide/ a potom cez 80-100-120W žiarovku sa odskúša. Ak trafo nehreje, neodoberá nadmerný prúd, tak sa odmerajú napätia na vývodoch. Z toho sa dá pri odvíjaní nepotrebného napätia zistiť počet závitov/volt a veľmi jednoducho sa dá navinúť potrebné sekundárne vinutie. Ale ty si tomu svojim postupom urobil škrt a najlepšie je potom vinúť trafo nové s novo prepočítanými závitmy. Ak ale máš šťastie - ale udaj požadované údaje - a zostávajúce vinutie bude zodpovedať primárnemu, môžeš potom navinutím 10-20 závitov a dočasným poskladaním vymerať hodnotu z/volt a dovinúť druhé vinutie.
Elektronické súčiastky fungujú za pomoci dymu. Ak dym unikne, prestanú fungovať.
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Sunmay »

Tak tady je fotka a volal sem kámošovi a prej je to z nějakýho německýho velkýcho gramce.
Přílohy
PICT0777.JPG
(90.65 KiB) Staženo 138 x
Jak sem se dostal k elektrotechnice? No to je jednoduché, kdy sem byl malý měl sem strašně moc rád stavebnice a to mi zůstalo ... a řekněte mi, která stavebnice má víc součástek :D
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Sunmay »

Druhá
Přílohy
PICT0778.JPG
(95.5 KiB) Staženo 130 x
vybihal

#7 Příspěvek od vybihal »

Trafo má asi 80W. Přimotej 25 závitů, trafo slož, připoj na 6V stř. a poměř kde co je. Plechy byly skládané střídavě?
VyBiSu
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Sunmay »

Jj jasně plechy byly na střídačku. Střádavých mám jenom 9V nebo 12V. Takže na 9V 40závitů
vybihal

#9 Příspěvek od vybihal »

Na 9V 38z a na 12v 50z.
VyBiSu
salzvo

#10 Příspěvek od salzvo »

Další možnost jak zjistit napětí vinutí je připojit trafo přes regulační trafo do série s ampérmetrem , postupně přidávat a sledovat proud. Potom začne proud prudce růst (asi přesycení) a to je max. napětí.
Tenhle způsob jsem zatím nezkoušel, protože jsem to nepotřeboval, ale doporučovali to myslím v KTE. Nevýhoda je, že každý nemá regulační trafo.
masar

#11 Příspěvek od masar »

Ale ne každé trafo je navržené na maximální sycení. Kromě toho existují sekundární vinutí, která ten proud nemusí přežít. :wink:
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Sunmay »

Tak sem to změřil ... a na každém vinutí 90V, 180V když je dám do série. Takže bych to viděl tak, že je tam nechám. A něco si na to navinu...
FERYACT

#13 Příspěvek od FERYACT »

Nevím co psali v KTE o testování neznámých transformátorů.Mne to naučili takto ve škole.Regulační transformátor do primáru kontrolovat proud do
primáru a měřit sekundární napětí.Až se sekundární napětí přestane zvyšovat je koleno/náš učitel řekl:v praxi nechoď nad koleno/
Regulační trafo nelze nahradit odporem.
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od Sunmay »

No myslím, že kvůli měření jednoho trafa nebudu kupovat regulační trafo.
FERYACT

#15 Příspěvek od FERYACT »

Elektrické vláčky mívaly regulační trafo skoro na 20V.Někde se válí bez užitku.A můžeš ho potřebovat mnohokrát.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“