Zelený panáček
Moderátor: Moderátoři
Jinak zákon hovoří jasnou řečí. A co se týče rozjezdu aut - v devadesátém jsem byl ve Francii a překvapilo mě, že se na zelenou dokáží rozjet takřka zároveň. Takže projede celá kolona čekající na zelenou. Tak nějak jsem se domníval, že se to naučíme i my. Nestalo se. A dnes už to ani nepůjde, protože minimálně 20% začne na semaforu čumět do mobilu.
Při zastavení se jezdci kolony řadí do dvojstupu ve stejném pořadí jaké mají v koloně s minimálními odstupy. Pokud kolona stojí na červenou - všichni jezdci sledují semafor (nikoli záda jezdce před sebou). Pouze pokud všichni sledují semafor je možné po naskočení zelené odjet prakticky v jednom "balíku". Pokud kolona neodjede na zelenou v jednom "balíku" (jezdci místo na semafor budou koukat na záda toho před nimi a teprve po jeho odjezdu se budou rozjíždí) je na víceproudové komunikaci více nežli jisté, že do kolony vjedou a kolonu tím pádem roztrhají řidiči z vedlejších jízdních pruhů." - http://www.k1400.cz/clanky/zivot/jizda/v_kolone.php
Kdysi při mém autovýletu do Oděsy tam neměli extra semafor pro chodce, ale natvrdo u chodeckého semaforu kopírovali hlavní semafor. Fungovalo to. Něco jako obyčejná tužka vs. speciální propiska pro psaní poznámek ve stavu beztíže. Takže "Nihil novi sub sole".
- pocitujlasku
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
To jsi špatně pochopil sovětský signalizační systém. Kdysi jsem do Oděsy, Soči a Jalty jezdíval jako průvodce československých turistů. Přes přechody se chodilo na červenou a na modrozelenou se stálo. Prostě platilo: "Kupředu levá, zpátky ni krok".jimirek píše: Kdysi při mém autovýletu do Oděsy tam neměli extra semafor pro chodce, ale natvrdo u chodeckého semaforu kopírovali hlavní semafor. Fungovalo to. Něco jako obyčejná tužka vs. speciální propiska pro psaní poznámek ve stavu beztíže. Takže "Nihil novi sub sole".
V Bulharsku jak psal autor nahoře to bylo v pohodě, tam začal semafor blikat, když se blížila změna.
V japonském Tokyu, také v Británii a Austrálii mají leckde vedle světel odpočítávání času dolů k nule, kolik ještě zbývá do změny barev. To pro ty spěchající a nervózní, aby dočkali a nepřebíhali mezi jedoucími auty.
A nakonec, někde mám video z křižovatky se světly v indické Bombai. Když bude zájem, můžu ho někam nahrát a dát odkaz, aby jste se pobavili.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
Přechody s časem jsou třeba na Pavláku nebo u Karlových lázní. Spíš má význam ta fáze, kdy odpočítávají červenou, aby dav věděl jak ještě dlouho bude čekat.
Ono se to zlepší až bude mít naprostá většina aut plně autonomní autopiloty (FSD), které budou ještě vymakanější než ty nejmodernější v současných EV a volant z aut pak časem úplně zmizí. Autopiloty budou komunikovat mezi sebou tj. jednotlivá auta v koleně o sobě budou navzájem vědět a budou schopny navzájem i společně reagovat. Takže kolony pak budou mnohem lépe organizované s tak malým zpožděním při rozjezdu, o kterém se dnes lidem ani nesní.DukeNuke píše:A co se týče rozjezdu aut - v devadesátém jsem byl ve Francii a překvapilo mě, že se na zelenou dokáží rozjet takřka zároveň. Takže projede celá kolona čekající na zelenou. Tak nějak jsem se domníval, že se to naučíme i my. Nestalo se. A dnes už to ani nepůjde, protože minimálně 20% začne na semaforu čumět do mobilu.
Lidi se pak budou vozit po veřejných komunikacích v čistě robotických autech už pouze jako pasažéři (tj. už ne jako řidiči) a řídit budou moci jen pro zábavu ovšem mimo veřejné komunikace na uzavřených okruzích ve speciálně upravených autech, která jako jediná ještě pak budou mít volant, ale na veřejných komunikacích se s nimi už nebude smět jezdit.TAKJAN píše:Proč jsou tam potom lidi??
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Toho se doufám už nedožijuValdano píše:řídit budou moci jen pro zábavu ovšem mimo veřejné komunikace na uzavřených okruzích ve speciálně upravených autech, která jako jediná ještě pak budou mít volant, ale na veřejných komunikacích se s nimi už nebude smět jezdit.