Výběr tlakoměru (měření krevního tlaku)
Moderátor: Moderátoři
Jen pro zajímavost zde je odkaz na téma ohledně kalibrací kde zmiňuji pravidla a povinnosti vztahující se v ČR na provozovatele tlakoměrů používaných ve zdravotnické praxi. Pro uživatele mimo zdravotnickou praxi to vyžadováno není. Nicméně i uživatel mimo zdravotnickou praxi si může dobrovolně nechat udělat a samozřejmě na vlastní náklady zaplatit ověření jím používaného tlakoměru ať už Autorizovaným metrologickým střediskem (AMS) nebo Českým metrologickým institutem (ČMI). Cena za ověření/kalibrace tonometrů (tlakoměrů) v ČR se pohybuje přibližně od 150 až 400 Kč bez DPH za základní kontrolu. Ověření/kalibrace profesionálního lékařského tonometru pro zdravotnická zařízení, včetně vydání kalibračního listu stojí obvykle od 500 Kč a více. V závislosti na případné nutnosti opravy přístroje se může cena prodražit.
Provádět více měření tlaku po sobě a průměrování doporučuje i výrobce Omron. Před prvním měřením by se mělo aspoň cca 10 minut sedět v klidu. Já mám aktuálně relativně nový Omron Complete (koupeno loni na podzim), který umí i EKG. Výrobcem deklarovaná přesnost měření tlaku je u tohoto tlakoměru +/-3mmHg. Data se načítají do mobilní apky přes Bluetooth a z apky se dají generovat i sestavy měření.
Lékař by se neměl rozhodovat podle jednoho měření, ale spíš podle trendu na základě více měření, a to nejen pár měření během jedné návštěvy, ale z více měření v delším časovém rozmezí třeba na základě týdenních nebo měsíčních denní záznamů měření. Ovšem ne každý pacient má doma tlakoměr a ne každý je vůbec ochoten si měření pravidelně sám dělat.
Když jsem byl loni na jaře na kontrole u lékaře a sestra mi měřila tlak jen jednou tak jsem pak lékaře upozornil na to, že jedno měření je málo a že i výrobci tlakoměrů doporučují dělat minimálně dvě měření s pár minutovým odstupem a pak z toho brát průměr. Když jsem pak byl znovu na kontrole na podzim, tak měli v ordinaci nový digitální tlakoměr a sestra mi dělala dvě měření s odstupem pár minut po sobě. Takže asi záleží jak kde a někde se postupem času poučí.
Lékař se mě při změně medikace na podzim zeptal zda mám možnost měřit si tlak doma. Když jsem mu řekl, že mám tak mi i on sám doporučil dělat buď dvě nebo tři měření ráno a večer s odstupem pár minut a dělat průměr z těch po sobě naměřených hodnot a že si nemám měřit tlak hned třeba po nějaké námaze bez klidové prodlevy před měřením. Chtěl abych na další kontrolu za měsíc přinesl sebou tabulku pravidelných denních měření za celý měsíc s tím, že i podle toho pak posoudí zda změna medikace byla dostatečná. Když jsem to pak za měsíc přinesl tak mne chválil.
Rtuťový tlakoměr: Pracuje na principu gravitace a tlaku sloupce rtuti. Je to přímé měření, které nepodléhá kalibraci tak snadno jako elektronika. Vyžaduje ale zkušené ucho lékaře a fonendoskop.
Elektronický (digitální) tlakoměr: Měří oscilace (vibrace) tepny a pomocí algoritmu dopočítává tlak. Je náchylnější na pohyb paže, mluvení nebo nepravidelný rytmus srdce.
Verdikt: Pokud máte kvalitní, certifikovaný digitální tlakoměr pro měření manžetou na paži, je pro běžného člověka stejně spolehlivý jako ten rtuťový u lékaře.
2. Rozdíl 20 mmHg mezi měřeními
Rozdíl 20 mmHg během pár minut je v naprosté většině případů normální fyziologický jev.
Proč se to děje?
Variabilita krevního tlaku: Krevní tlak není statické číslo jako výška. Neustále kolísá s každým nádechem, pohybem nebo myšlenkou.
Reakce na nafouknutí manžety: První měření může být pro tělo mírný stresový podnět. Druhé měření už probíhá v hlubším klidu.
Efekt ovlivnění tlaku chováním: Stačí, když se při prvním měření soustředíte na displej a čekáte, co tam skočí a tlak vám stoupne.
Důležité: Doporučují se provádět tři měření s odstupem 2 až 3 minuty a zprůměrovat hodnoty druhého a třetího měření. První měření se doporučuje do průměru nezapočítávat, protože bývá nadhodnocené.
3. Jak zajistit, aby byl rozdíl co nejmenší?
Aby měření dávala smysl, musíte dodržet „svatou trojici“ domácího měření:
Klid: cca 10 minut klid před prvním měřením v sérii. V klidu seďte a klidně dýchejte, nemluvte a neřešte nic stresujícího.
Poloha: Paže musí být opřená o stůl v úrovni srdce. Nohy nesmí být překřížené (překřížení nohou může zvýšit systolický tlak o 2–8 mmHg).
Správná manžeta: Příliš úzká manžeta na silné paži uměle zvyšuje naměřené hodnoty.