Oscilátor vysílače 27 MHz nekmitá
Moderátor: Moderátoři
Oscilátor vysílače 27 MHz nekmitá
Podle návodu jsem zapojil nejprve tranzistor oscilátoru, 4x rezistor, 4x kondenzátor, krystal a cívku oscilátoru.
Ale tady začal hned zkraje problém- oscilátor nekmitá, dokonce ani nemá sebemenší spotřebu, prostě nic. Tranzistor KSY62B jsem vyměnil již 2x, jak se ukázalo zbytečně. Krystal je v pořádku-ověřeno ve starém vysílači WP-23. Všechny odpory a kondíky postupně vyměněné,- zbytečně. Schéma (i přes jeho jednoduchost) kontrolováno nesčetně krát.
Schéma vf části s vyznačením 1.fáze osazování a inkriminovanou část DPS přikládám. Pokud by Vás někoho napadlo, kde "kopat", dejte vědět.
Spotřebu ten oscilátor mít musí (i bez krystalu nebo pokud by nebyl OK), dělič v bázi jí dává předpětí cca 1,68V (při Ucc 9,6V), na odporu v emitoru by pak mělo být okolo 1V a tady výsledný proud odebíraný oscilátorem okolo 6,6 mA (pokud nekmitá).
Na kolektoru by pak mělo být téměř Ucc (menší o úbytek na R36, opět v nekmitajícím stavu).
Vidím to na nějakou elementární chybu.
kdo ne - hledá důvod.
Ze dvou možností často volím tu třetí.
Je mi jasné, že to, že oscilátor nic nebere je nesmysl, vzhledem k odporovému děliči mezi kladnou větví a zemí, ale je to tak. Proto jsem tady, už z toho totiž zase šilhám, jak se snažím najít chybu , a pořád nic.JirkaZ píše: ............Spotřebu ten oscilátor mít musí .........Vidím to na nějakou elementární chybu.
Autor si nedělal starosti s tím jak popsat připojení těch čtyř vývodů oscilátorové cívky, připojení jsem vydedukoval podle jiných schémat a naznačil jsem to v obraze DPS, nemůže tady být něco špatně?