Koncový zesilovač SONY, najdi rozdíl
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Koncový zesilovač SONY, najdi rozdíl
Předložené návrhy jsou teoreticky možné, ale ověřit to musíš sám. A dělat si kvůli tomu z opravovaného stroje "pokusného králíka" se nemusí vyplatit.
- jardafiala
Věnoval jsem spoustu času na forech a nedostal jednoznačnou odpověď, co s tím. V 90% vyhraju nad technikou ale tady jsem ztroskotal, proto jsem dal schema SONY bez a s FET tranzistory.
Takže můj dotaz trvá, je nějaký rozdíl v zapojení mezi zapojeními která jsem přidal k porovnání (oba jsou konce SONY), já to nevidím. Zdá, že SONY, používá systém ctrvC a ctrlV co se konců týká.
Rekce žádná, zkusím, nahradím, změřím a dám vědět jak to dopadlo. Bude to chvilku trvat, mám toho pořád moc, je možné že v důchodu je tak málo času...?
- feliz_navidad
- jardafiala
Za druhý: Kliďák v principu neodstraní přechodové zkreslení úplně, ale posune ho nad a pod průchod nulou. Je potřeba posunout ho do oblasti, kde se s ním nejlíp popere stabilita zesilovače s zpětná vazba (a kde je užitečný signál proti produktům zkreslení dostatečně silný).
Vycházej z toho, že konstruktér měl dobrej důvod proč doporučuje tolik a tolik.
Přechodové zkreslení můžeš na osciloskopu vidět pouze u samotných koncových stupňů bez ss zp. vazby na vstupní a budící (rozkmitový) stupeň. Vždyť zesilovače typu Transiwatt mají nulový klidový proud a přechodové zkreslení tam také neuvidíš. Podmínkou je dostatečné zesílení při otevřené smyčce z.v.jardafiala píše:...A teď, předepsáno je (příklad)50mA, zkusím dát 25mA, měřím výstup do repro a NEVIDÍM při signálu 50mV šš žádné přechodové zkreslení...
- feliz_navidad
A co by jsi tam taky chtěl vidět, když při 50mVšš a klidovém proudu 25mA je koncový stupeň pořád ve řídě A?jardafiala píše: A teď, předepsáno je (příklad)50mA, zkusím dát 25mA, měřím výstup do repro a NEVIDÍM při signálu 50mV šš žádné přechodové zkreslení. Není předepsaný klidový proud zbytečně velký? Takže dotaz, je k tomu vyššímu klidovému proudu nějaký důvod o které nevím?
Obecně - klidový proud má určitou optimální velikost, která je mimo jiné daná i velikostí emitorového odporu a je to téměř vždy kompromis mezi zkreslením, teplotní stabilitou a klidovou ztrátou.
Na osciloskopu při vhodném nastavení uvidíš zkreslení až od vyšších desetin %, menší hodnoty nemáš šanci vidět. Musíš také měřit v podmínkách, kdy skutečně klesá proud koncových tranzistorů na nulu a zároveň na vyšších frekvencích, kdy to zpětná vazba už nedokáže kompenzovat.
Transiwatt kreslí jak prase a na osciloskopu to vidět je.masar píše:Přechodové zkreslení můžeš na osciloskopu vidět pouze u samotných koncových stupňů bez ss zp. vazby na vstupní a budící (rozkmitový) stupeň. Vždyť zesilovače typu Transiwatt mají nulový klidový proud a přechodové zkreslení tam také neuvidíš. Podmínkou je dostatečné zesílení při otevřené smyčce z.v.
Klidně si to Jardo vyzkoušej, jestli něco uvidíš při těch vyšších frekvencích. Při menších "f" to moc dobře vidět není, jak již zaznělo výše.
Já to zkreslení doma při velmi mrňavých klidových proudech běžně vidím.
Vašek