Aliexpres - zkušenosti?
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
A jak si tu zásilku z toho AlzaBoxu vyzvednete když vám k ní vůbec nedají kód pro vyzvednutí ani do schránky ani emailem? To se totiž přesně stalo Pikofaradovi a až se to stane i vám tak bude k ničemu, že zásilku dohledáte ve sledování když k ní nikde nenajdete kód pro vyzvednutí.josef_novak píše:Zásadní je právě sledování... ...dají do AlzaBoxu, který mám kousek od baráku. Jednou za čas musím i na pobočku, když není místo v AlzaBoxech.
Takže jak ukazuje zkušenost Pikofarada tak v takovém případě prostě sledování stejně nepomůže.
Pikofarad psal, že ta jeho letošní zásilka byla od prodejce z Aliexpressu a ve sledování sice dohledal, že je v Alzaboxu, ale problém byl v tom, že k ní neměl kód pro vyzvednutí. Takže mu to, že zásilku ve sledování našel nebylo vůbec k ničemu, protože i kdyby k tomu Alzaboxu zajel, tak bez kódu by tu zásilku stejně nevyzvedl.
Pikofarad píše:Koupil jsem na Ali UV lepidlo,cena i s poštou 130kč,Do nejpozději 24.1. to mělo být dodáno na mou adresu jako obvykle. Včera jsem pátral kde zásilka je.Po půlhodinovém pátrání jsem zásilku objevil v Alzaboxu, 5km od mého bydliště. I kdybych pro to jel, nemám ani v mobilu ani v mailu kód na otevření schránky.
- josef_novak
- josef_novak
Některé zásilky z AE mi chodí přes Nizozemskou poštu (LR....NL), ale ty na území ČR také doručuje ČP.
Zásilky od prodejců v Číně včetně Aliexpress, Banggood, eBay atd. chodí do ČR přes logistické centrum MyMeest.pl v Polsku, a to i ty co jdou z Číny třeba přes Holandsko tak stejně procházejí přes MyMeest.pl (myšleno ne fyzicky, ale elektronickým zpracováním na území EU včetně rozhodnutí o tom kdo bude zásilku dopravovat na území ČR) tj. tam se o tom rozhoduje.
Dopravci v ČR ať už je to Česká pošta nebo Zásilkovna vůbec nerozhodují o tom jestli ta či ona zásilka bude ze strany MyMeest.pl přidělena k cílovému doručení České poště a nebo Zásilkovně. MyMeest.pl má údajně se Zásilkovnou sjednány výhodnější podmínky než s Českou poštou, a proto zřejmě už delší dobu (viz ty poslední cca 3 roky) naprostou většinu zásilek z Číny přiděluje právě Zásilkovně a ne České poště.
Proto se tolik divím, že Vám ty zásilky chodí v takovém množství přes Českou poštu když mě přes Českou poštu za poslední tři roky nešla z Číny ani jedna jediná.
- josef_novak
To, že o tom kdo bude doručovat zásilky z Číny na území ČR rozhodují Poláci to si zřejmě sjednali Poláci primárně s Čínou v relativně nedávné době tj. zhruba před těmi cca třemi lety a Českou poštu pak postavili k hotové věci asi jako "páté kolo u vozu".
Samozřejmě, že Nizozemská, Švédská nebo Švýcarská pošta operovaly a i nadále v Číně operují a i když přes ně jdou některé zásilky do ČR tak oni nerozhodují o tom kdo bude zásilku doručovat na území ČR. O tom rozhoduje MyMeest.pl což dříve neplatilo.
Všechny zásilky co mi za poslední tři roky šly od prodejců z Číny (viz třeba eBay, Banggood atd.) tak šly po přistání v ČR rovnou přes Zásilkovnu DEPO - Rudná, K Vypichu 468, Praha-západ a Česká pošta si na ně ani nesáhla.
- josef_novak
Na základě těchto smluv začali budovat logistické centrum v Mošnově.
O žádném Mymeest.pl tam není ani zmínka. Navíc jde o skupinu s kořeny v Kanadě, kde silné zastoupení má v Polsku a je považována za firmu s ukrajinským kapitálem a hraje klíčovou roli v logistice mezi EU a Ukrajinou. Logicky začala v Polsku expandovat před třemi lety, proč asi.