Dosbox

Software potřebné k práci s elektronikou

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Mahoney

#361 Příspěvek od Mahoney »

Tak napiš něco smysluplnějšího, než to na mobilu na autobusáku napíšu atd., tak to máš určitě aspoň třikrát rychleji.

Pro udev prostě potřebuje pravidlo, jinak se k tomu zařízení žádný uživatel nedostane.
rnbw

#362 Příspěvek od rnbw »

Ten programator potrebuje vo Windows driver. Obsluzny program komunikuje s tym driverom. Wine drivery nepodporuje.
Mahoney

#363 Příspěvek od Mahoney »

Jo, to potřebují, ale ve Windows ve Virtualboxu se k němu nedostanou dřív, než bude to pravidlo. Wine žádné ovladače nemá, ovladače na USB jsou v jádře systému.

Já také provozuji USB zařízení ve Windows v Virtualboxu na Linuxu, tak vím co píšu a co jsem řešil.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#364 Příspěvek od asdf »

Tak jsem zkusil nainstalovat VirtualBox na Slackware. Po asi 20-ti hodinách (on to překládal) se mu nepovedlo vyrobit vboxdrv.ko. Nevím proč. Jelikož to honím pod VirtualBoxem, tak jsem čekal, že to nepůjde spustit, ale myslel jsem, že přeložit to půjde. Možná mám moc nové jádro, zdrojáky jádra používá.
lesana87

#365 Příspěvek od lesana87 »

Už toho nech. ;) Emulátor stejně bude na tom Atomu nepoužitelně pomalej.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#366 Příspěvek od asdf »

Což on procesor neemuluje. On to spouští v nějakém chráněném režimu procesoru přímo. Takže to tak pomalé není. Ale asi toho už nechám.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#367 Příspěvek od RayeR »

Tak gratuluju k dopinozeni se aspon toho funkcniho wine, mate 1* :)
Ale porad uplne nechapu, jak mohlo volani nake vulkan funkce na hledani seznamu zarizeni shazovat windowsacky pocesy?

A hlave mate vysvetleni, proc to na tom Atomu 280 funguje? Vzdyt tam prece nemuze byt zadny zasadni rozdil v te integrovane grafice, ze 280 by podporoval uzasnou fancy akceleraci vulkanu a 270 ne? Podle me tak stara sunka zadnou akceleraci na vulkan nema. Mozna je to naka chyba vulkanu v detekci HW ze by to sice melo na obou skoncit stejne ale z nakeho duvodu neskonci...

Jinak jak se zda, tak ten atom vube nema podporu HW virtualizace, takze nevim jestli tam ten virtualbox vubec pojede. Vim akorat, ze starsi verze VMware umely virtualizovat i bez HW virtualizace - rozumej tak, ze porad vetsina kodu bezela nativne (32b na 32b) takze relativne rychle a nikoliv v plne emulaci. Takze mozna bych zkusil najit nakou starsi verzi toho VMwaru. Jenze ono je to zas linuxove zavislostni peklo. VMware si totis potrebuje zkompilovat naky kernel modul, coz je mozne jen proti urcitemu rozsahu kernel verzi pro danou verzi VMware. Bojoval sem s tim na Debianu s vlastnim kompilovanym kernelem, kde se mi to povedlo nak sladit, ze dana verze VMware s danym kernelem bezi, ale kdybych zas chtel updatnou kernel na 5.x tak se to urcite rozbije tak, ze ten VMware modul uz neprelozim a budu muset nekde piratit novejsi VMware, neee tohle je zlo...
asdf
Kontaktovat uživatele:

#368 Příspěvek od asdf »

Já jsem našel, že ten Atom vůbec nemá GPU. Takže grafická karta je asi někde na desce a je u každého toho počítače jiná. Proto to asi někde jde a jinde ne.

Ze zvědavosti jsem ještě trochu bádal. A povedlo se mi VirtualBox 5.2 nainstalovat na Slackware 14.2. Dokonce jde i spustit, i když ten Slackware běží ve virtuálním počítači. Je to tedy virtuální počítač ve virtuálním počítači. FreeDos takhle jde nabootovat. Slackware 15.0 spadne na kernel panic. Co by to udělalo s Windows XP, nevím. A jestli by to na tom Atomu šlo (nemá HW podporu virtualizace), taky netuším. Ale asi je to jedno, protože pochybuju, že downgrade na Slackware 14.2 je schůdný. Takže prd.
lesana87

#369 Příspěvek od lesana87 »

Slackware 14.2 je asi tak schůdný jako vrátit se k Windows XP.
Atom má grafiku integrovanou v čipovej sadě. N270 má Mobile Intel 945GSE Express a N280 Mobile Intel GM45 Express.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#370 Příspěvek od RayeR »

Aha, takze rozdilne grafiky v chipsetu, ale rek bych, ze co do schopnosti akcelerace velmi podobne - zadna nebude mit podporu vulkanu, ale asi tam maji nakou chybu. To muzete este zkusit odladit, co ta funkce vraci jineho na obou systemech.

Uz si nevzpominam, jestli ty stare VMware mely ve svem VM implementovany naky USB xHCI radic a ovladace pro Windows, ale tipuju ze ano, melo by to emulovat naky intel PIIX3/4.
Nasel sem nakou zminku na forech napr.
"The last solid VMware Workstation release that never crashed when inserting and removing various USB devices was 4.0."
VMW 4 pochazi nekdy z roku cca 2003, takze to HW virtualizace jeste nebyla, ale problem bude s navazanim na stary kernel:
Operating Systems (Host): Windows 98, NT 4.0 (SP3+), 2000, XP, or Linux (kernel 2.2.x or later)
asdf
Kontaktovat uživatele:

#371 Příspěvek od asdf »

No, se staršími počítači je to prostě těžké. Ale člověku se nechce kupovat nový, když tenhle ještě funguje.
RayeR píše:To muzete este zkusit odladit, co ta funkce vraci jineho na obou systemech.
Na tom Atomu 270 to spadne na dělení nulou. Vůbec se to nevrátí. U toho Atomu 280 to nepadá, ale co to vrací, jsme nezjišťovali.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#372 Příspěvek od RayeR »

Jo chapu ze se nechce vrtat v hounokodu nake obri libky, ale mozna by to stalo aspon za nahlaseni chyby. Vyvojar na to odpovi neco ve stylu ze nema such ancient device like Atom N270 na testovani a nazdar... :)
lesana87

#373 Příspěvek od lesana87 »

Zkusila jsem zkompilovat novou verzi Vulkanu, 1.4.něco, ale nejde to, chce novější cmake a novější cmake chce zase něco jinýho, co tu vůbec nemám... Takže taky prd.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#374 Příspěvek od RayeR »

Nj typicke dependency hell a vubec k certu s celym cmake...
Mahoney

#375 Příspěvek od Mahoney »

Už jsem psal, že Intel na tom přímo podporuje Fedoru...
Odpovědět

Zpět na „Software“