Nabízím čs. svitky

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
rnbw

#16 Příspěvek od rnbw »

Tie modre som este nevidel, ale dobre vediet.
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

Však budou asi mladý jako ty .
EL34

#18 Příspěvek od EL34 »

Hnědá hmota TC180 není termoset. Bude to termoplast, dá se krásně tavit. vývody svitku jsou k nohám připájené. Takže je možná i nějaká degradace chemikáliemi z pájení. Také jsou po rozloupnutí kondenzátoru vidět a té hmotě u přívodů vzduchové bubliny.
Ty vlastnosti TC180 budou dané špatným zastříknutím. Třeba se ty svitky dokonce zalévaly nevysušené a vlhkost udělala svoje. I samotná hmota může být hydroskopická.

Krabicové MP (hermeticky uzavřené) i po letech zase tak problematické nebývají.
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

Raději hygroskopie . No mám po otci ještě kondy v keramických trubkách , čela zapájena pájkou a stejně jsou hin , tedy svodem ...... Stejnětak byly pryč skupinové kondy zapájené v plechové krabici ... to jsem vše měnil .
xsc

#20 Příspěvek od xsc »

Každý dřevitý papír se časem rozkládá. Není to jen problém Tesly, ale prakticky všech papíráků.
jimirek
Moderátor

#21 Příspěvek od jimirek »

Smazány osobní útoky od Milan_F. Diskutujte slušně.
EL34

#22 Příspěvek od EL34 »

xsc píše:Každý dřevitý papír se časem rozkládá. Není to jen problém Tesly, ale prakticky všech papíráků.
Tak jistě nic nemá nekonečnou životnost. Pokud je ten papír uzavřen hermeticky nebo třeba impregnován olejem ( např. MBGP krabicové kondy), tak je životnost vysoká a jistě srovnatelná s jinými dielektriky.

Problém TC180 je více v technologii výroby. Méně v samotném dielektriku.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od Lukas-Peca »

Hovňáky jsou samozřejmě taky impregnované olejem (podle smradu nejspíš i s PCB) a stejně odejdou.
Milan_F

#24 Příspěvek od Milan_F »

jimirek píše:Smazány osobní útoky od Milan_F. Diskutujte slušně.
Smázneš taky osobní útoky toho vožraly?
ec1045
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od ec1045 »

Co jsem se tak trochu šťoural v kondenzátorech s papírovým dielektrikem tak jsem se dozvěděl zhruba toto: Papír je výborné dielektrikum a jde na něj napařit zinek (výborná věc do odrušovacích kondenzátorů). Jenže má taky spoustu nevýhod. Nerovnoměrnou homogenitu, takže se musí použít dvě vrstvy. Je hydroskopický a kovové ionty migrují papírem což způsobuje svod.

Obecně, i starý nepoužitý papírový kondenzátor může spíše bude špatný aneb bude mít svod kvůli migraci kovových iontů …

Co jsem se díval tak jediné kondenzátory s papírovým dielektrikem, které se dodnes vyrábějí jsou odrušovací, a to kvůli tomu že na něj jde napařit zinek. Aby se využily výborné vlastnosti zinku ale neprojevovali se nectnosti papíru tak se dělají i hybridní kondenzátory aneb druhá papírová vrstva je nahrazena plastovou folií
Ne všichni jsme měli z češtiny za jedna. Jsem dysgrafik a dyslektik.
robos

#26 Příspěvek od robos »

Zaujímavá debata. Stále som sa nedozvedel, či svoje TC276-279 suším doma zbytočne.
Přílohy
TC271-279.jpg
TC271-279.jpg
BOBOBO

#27 Příspěvek od BOBOBO »

Vědro má ve dně díru .....
Ian

#28 Příspěvek od Ian »

Měl jsem doma zásobu hovňáků/modrých a když jsem je po letech proměřil tak jsem je nakonec všechny vyházel. Všechny měly svody. To stejné, pokud opravuju nějakou starší tesla elektroniku, většinou všechny k.o. některé popraskané a i ty dobré mají svody. I svitky se zelenými boky měly často svody, bylo to tak 50/50. Jediné dobré byly ty sytě svítivě žluté TC208 myslím, ty jsou i po letech většinou ok. Ale tam byla myslím jiná technologie (polyester?).
Naposledy upravil(a) Ian dne 10 úno 2026, 06:23, celkem upraveno 1 x.
xsc

#29 Příspěvek od xsc »

robos píše:Zaujímavá debata. Stále som sa nedozvedel, či svoje TC276-279 suším doma zbytočne.
Tak je změř. Stačí zdroj vyššího napětí a multimetr. Po chvílce na něm musíš mít prakticky 0V.
BOBOBO

#30 Příspěvek od BOBOBO »

Jo TC 20X a 23X OK . Jinak TGL a MKT , snad píšu dobře , taky .
Měřák je takový hrom do police . Velkoplošnou doutnavku to chce . Mám po tátovi Ø sítě asi 3cm , to je supr .
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“