Nabízím čs. svitky

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
BOBOBO

#46 Příspěvek od BOBOBO »

To je právě ten zásadní pohled na věc , kde jsi vedle jak ta jedle . Jestli znáš princip doutnavky , tak si modeluj vzrůst řetězce od DC zdroje přes R , doutnavku a C . Naschvál to popiš . Taky jsm chtěl tahat oscilkoskop k čb televizi . Načež jsem dostal odpověď , že se na osciloskop celou dobu dívám .
BOBOBO

#47 Příspěvek od BOBOBO »

Doufal jsem , že ho k tomu dovedu a ukážu , že myslet je na dvě věci , když tomu nerozumím .
ferdislav

#48 Příspěvek od ferdislav »

má toho plnej net kdyby chtěl už to ví, radši teoretizuje, místo aby to zkusil, stojí ti ten čas za to pak?
BOBOBO

#49 Příspěvek od BOBOBO »

A víš , že stojí . Ono ho asi něco zajímá a bylo by dobře ne právě pro tento případ , aby ten svůj suverénní neznalý přístup po dobrém změnil . A kdyby si tu kupku objednal a změřil , tak by mu bylo jasno . Ty dva kondy budou OK a může je v praxi hned porovnat .
Bohužel ani netuší , že indikaci proudu je svit té doutnavky a je úměrný výchylce měřáku . Ale jak by to zjistil , kdo mu to má říct , napsané to má až nyní .
Naposledy upravil(a) BOBOBO dne 10 úno 2026, 16:41, celkem upraveno 1 x.
robos

#50 Příspěvek od robos »

->ferdislav: OK. Ale tomu ja rozumiem a presne takto som to mal v pláne urobiť. Táto metóda je z literatúry známa.
BOBOBO

#51 Příspěvek od BOBOBO »

Kúrňa , já tady medituju nad doutnavkou a nedal jsem vařit kosti na polívku na noční proud . :lol:
robos

#52 Příspěvek od robos »

No, myslím, že ste mimo obaja... Ale to nie je môj problém. Internet viem používať a o blikači s doutnavkou sa píše bezmála 100 rokov. Kniha o doutnavkách - Strnad. A mnoho iných zdrojov poznám. Ale ak vám robí dobre utužovať si ego zhadzovaním niekoho iného, tak prosím. Ako hovorím - môj problém to nie je.
ferdislav

#53 Příspěvek od ferdislav »

robos píše:Až mrkne, bude po ňom. Nerozumiem tomu postupu.
Tak já nevím, člověk ti to vysvětlí,ale ty to vlastně už znáš a my jsme ti blbci,tak to promiň teda
BOBOBO

#54 Příspěvek od BOBOBO »

:lol: :lol: Jak je v knize svaté , oni nevědí co činí , a já chtěl tak udělat dobrý skutek .....
judeware

#55 Příspěvek od judeware »

Než je odložím zpět mezi dlouhodobé ležáky (a ač je to k nevíře, ozvali se zatím dva lidi), zkusím je o víkendu orientačně :!: "změřit". Tj. Yfíkem v běžném režimu měření C (má rozsahy do max. 20µF), odporoměrem téhož měřáku a pak ještě současným AVRtesterm. Schválně, co budou oba tvrdit. :)
alxa

#56 Příspěvek od alxa »

Taky používám na kontrolu svodu svitkových C doutnavku, zkoušel jsem i megmet, RLC můstky, ale tato metoda se osvědčila nejlépe. Kdo nevěří ať vyzkouší.
BOBOBO

#57 Příspěvek od BOBOBO »

Naschvál jsem poněkolikáté znovu prohlížel RA od roku 22 . Je zajímavé , že první tester izolace kondu byl až vr 35 . To se již 10 let psalo o TV . Lampy a cívky se probíraly dříve . Jo tak jsem si početl , jak většina tehdá ve 20.letech nadávala na kvalitu tehdejších součástek , prodávaných bastlířům . Taky mne zaujal slogan , že správný koncesionář kupuje elektronky každý rok (tehdejší ceny ) aby měl kvalitní poslech . Od roku 32 se zapojil i popis ženského elementu , zajímavé glosy . Atd . A co myslíte , že bylo kontrolní součástkou ? No přece doutnavka .
xsc

#58 Příspěvek od xsc »

Co by taky tehdy bylo jinou kontrolní součástkou? Voltmetr jako měřák byl drahý a měl malý vnitřní odpor. Elektronkový voltmetr byl superdrahý. Elektronky z 20. let moc nevydržely, ale měnit je každý rok, to už je znát lobbing firem - inzerentů.
Naposledy upravil(a) xsc dne 11 úno 2026, 09:14, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#59 Příspěvek od BOBOBO »

Přečti si tóó . Elektronkový voltmetr vyšel dříve , než tester kondů . :wink:
xsc

#60 Příspěvek od xsc »

Určitě vyšel dřív, ale porovnej cenu :-) Doma ho skoro nikdo neměl, doutnavka byla za pakatel.
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“