Nabízím čs. svitky
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Dnes už se to bohužel začíná týkat i elektrolytů, hlavně malých hodnot. Člověk je změří na ESR, kond je dobrý a po pár hodinách provozu náhle chytne silný svod. Kromě známé zeleniny to dělají i malé hliníkové axiály. Stalo se mi to už několikrát, tak už taky ve věcech pro lidi všechny tyto kondy měním. Dost tím utrpí rentabilita takových oprav
Ale právě že dneska má většina mladších bastlířů spíš ten voltmetr s vysokým vstupním odporem než tu doutnavkuBOBOBO píše:Jakjsi obvykle zvyklý , uheš z tematu . Řeší se použití doutnavky na kontrolu izolačního stavu kondu . Kdy z hlediska použitelnosti pro bastlíře není náhrady , Žeby i s ohledem na cenu ?
Bohužel, děje se tak. Svody až přímý zkrat mají hlavně malé hliníkové axiály, klidně i z 80. let a pak ty radiální blechy s epoxidovým vrškem z 60. let, co byly třeba v Dolly. Zelenina se z tohoto hlediska mně jeví líp, protože většinou jen vysychá.Lukas-Peca píše:Dnes už se to bohužel začíná týkat i elektrolytů, hlavně malých hodnot. Člověk je změří na ESR, kond je dobrý a po pár hodinách provozu náhle chytne silný svod. Kromě známé zeleniny to dělají i malé hliníkové axiály. Stalo se mi to už několikrát, tak už taky ve věcech pro lidi všechny tyto kondy měním. Dost tím utrpí rentabilita takových oprav
Treba si uvedomiť, že tlejivka je iba tester - zkúšačka a pracuje metódou gonogo. U gonogo metody je treba nastaviť správny limit pre go a správny limit pre no go. Tlejivkovú skúšačku by som radšej aspoň približne nejako skalibroval, než odhadol, aká perióda bliknutia je ešte OK a ktorá je už krátka. Závisí to od kapacity aj od zvodu.
Takže meranie zvodového prúdu to nie je (iba pre toho, kto chce merať so stopkami v ruke a uspokojí sa s 20-30% chybou).
Vďaka za info o tých hliníkových. Zrovna minule som kontroloval elektrolyty v prijímači Duetto. Všetkým klesom prúd pod katalógovú hodnotu, ale rozmýšlal som, či to bude platiť aj za týždeň, za mesiac... Asi ich odletujem a zmeriam znovu.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Když to budu posuzovat tržně, tak daleko lépe se dá prodat rádio v původním stavu než rádio, které je takto "restaurované".