Číslicové logické obvody
Moderátor: Moderátoři
Před deseti lety jsem skončil v práci, kde jsem ho měl v notebooku, a od té doby mám občas nostalgické období, kdy bych si s ním rád nějakou úlohu zkusil udělat nejen jako vzpomínku, ale také abych nezakrněl.
Děkuji předem za případný odkaz,
Vašek
EDIT: do SZ jsem již dostal odkaz ke stažení, tímto také zasilateli děkuji.
Vašek
7.1.2026 ve 20h se přes Zoom koná virtuální bastlírna
Pravidelně se jí účastní (a vlastně i pořádají) VŠ učitelé (doktorandi, asistenti) z ČVUT. Polož stejný dotaz i tam, myslím že dostaneš relevantnější odpovědi než když dědkové vzpomínají na mládí.
- RX-20
- Doporučuje se dohled moderátorů
Tak samozřejmě. Jedna podstatná věc: aby jste dokázali sestavit obsah pro FPGA, musíte bezpodmínečně znát digitální obvody. Vedle toho ještě VHDL nebo Verilog.asdf píše:Já myslím, že dokud se ta hradla 74XX dají ještě koupit, je jednodušší začínat s nimi, než s nějakým FPGA. Taky jsou levnější, to je na pokusy docela fajn.
Další problém jsou finanční náklady. Digitální obvody koupíte za babku, tady je občas někdo nabízí darem. K tomu stačí nepájivý pole nebo univerzální destička. Chcete-li vývojový software, stahněte si DEEDS, je gratis.
V případě FPGA, je to mnohem nákladější. Obvody nejsou "za hubičku", vývojový software je komplikovaný (Quartus) nebo není zadara (v případě Lattice). K tomu potřeba spousta znalostí.
Jestli někdo stále ještě pochybuje, sestavte si z hradel měřák - čítač , spočtěte potřebný čas a náklady. Pak stejný čítač zrealizujte do FPGA.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
- RX-20
Zrovna dnes jsem četl na irozhlas článek, že střední školy mají katastrofální nedostatek učitelů matematiky a fyziky. Aby škola mohla fungovat, tak na místa chybějících matikářů a fyzikářů často zaskakují třeba učitelé biologie nebo češtiny.HF_Tech píše:... Bez matematiky a logického myšlení to nejde.
Diskuze s hlupákem je ztráta času, protože hlupák vás stahne na jeho úroveň a umlátí vás jeho hloupými argumenty.
- RX-20
Až by jsi po 4 hodinách předvýuky začal s FPGA, musel by jsi se vrátit k logickým obvodům, tranzistoru, relé,, protože jinak by na tebe žáci koukali vyjevení jak péra z gauče, co jim to vykládáš.Zmije píše:rampage: ... vzal bych to klidně od relé nebo DTL, ale věcem před FPGA bych věnoval max. 4 vyučovací hodiny jako přehled že to existuje a jak to přibližně funguje, prostě základ na samostudium pro zájemce..
Docela rád bych viděl v Česku nějakou elektroprůmku, kde se uči a naučí žáci sestavit obsah FPGA. Prostě hudba vzdálené budoucnosti ... Studenti neznají matiku, logické obvody, učitel umí akorát Arduino, které se naučil samodomo a škola nemá prachy na vybavení pro výuku logických obvodů natož FPGA. Tím pádem se vyučuje Arduino, který si každý sám za vlastní prachy obstará. Potřebné kódy si žáci najdou a stahnou na netu. Komu se povede rozblikat LEDku je vítěz a projde.
- RX-20
A co je na tom špatnýho, stavět si 4-biťák z hradel? Z hradel se dá postavit celá kalkulačkalesana87 píše:A tak si danhardové a jim podobní dál budou stavět 4-biťáky z diskrétních hradel a...Moment, XC9572XL nejsou diskrétní hradla.
- RX-20
Pleteš si programování a kódování. V jazycích se kóduje program do cílového procesoru. Zatímco programování se dělá většinou graficky na základě analýzy potřeb. To jen v Česku se přeskakuje analýza i programování a hnedka se kóduje z hlavy. Podle toho vypadají výsledky ...Zmije píše:Učit se programovat je vlastně podobné jako učit se cizí jazyk, ....