TESLA 2107B není ladící napětí
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
TESLA 2107B není ladící napětí
jsem zjistil že není ladící napětí.
Nemám od toho ani oscilogramy kde co má kmitat, ani nějaký popis s postupem oživování.
schéma a popis sladování zde:
https://www.oldradio.cz/kottek4/ek2107b.pdf
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Kmitat má měnič s tranzistorem T8 a obvodem L39/C86, k tomu žádný oscilogram nepotřebuješ.radioelectrum píše:Nemám od toho ani oscilogramy kde co má kmitat...
Zkontroluj napájení měniče (napětí +12V na kolektoru T8 ), ale hlavně cestu pro jeho pracovní bod k trimru R62 (poměrně "trnitá").
V uvedeném schematu je na první pohled několik chyb, např. špatně nakreslená pozice D10.
Pokud to po výměně elytů "nějakou dobu chodilo", zkontroloval bych, jest-li jsi dodržel jejich polaritu.
A k té trojici přidej i C88 (filtrace napájení měniče).
- radioelectrum
Odpověď jednoduchá - měnič je napájen přímo z palubního napětí, bez vřazených odporů, na kterých by bylo možné měřit proud měniče jako úbytek napětí. Takže je to 45mA z celkového proudu přijímače.radioelectrum píše:...ještě dotaz, není mi jasné co znamená to nastavení proudu pomocí R62 o 45mA ? To nechápu proč to takhle nastavovat...
Jinak bys musel kvůli měření rozpojit obvod napájení měniče, což je zásah přesahující kontrolní činnost.
Podle toho schématu to má dělenou dráhu potenciometru, takže to je trochu komplikace. Nejdřív zkus zkratnout R58, kam se doladíš. Pokud bys to pak chtěl v jednom rozsahu, musíš ty dva úseky potenciometru spojit dohromady, odpojit je od trimrů R70 a R57 a naopak trimrem R60 nastavit na konci potenciometru stejné napětí, jako je dnes na běžci R70. Ale bude tam taková hluchá oblast, kdy se chvíli ladění nebude měnit.radioelectrum píše:Ješět jsme si řial že bych možná roztáhl CCIR pásmo přes celou stupnici, to OIRT stejně nikdy nebudu přijímat.