servisní TV generátor BM 261
Moderátor: Moderátoři
servisní TV generátor BM 261
sháním servisní dokumentaci k tomu to generátoru, či jen postup naladění. Na webu je jen návod k obsluze se schématem.
Jedná se mi o nastavení přepínače 5 ,kterým se přepíná funkce přístroje z kmitočtu 6,5 Mhz na svislé a následně vodorovné pruhy.
Když se mi pomocí trimrů podaří nastavit svislé pruhy po přepnutí na vodorovné pruhy musím pro zasynchronizování obrazu pootočit potenciometrem pro doladění kmitočtu.
Podobně se tento generátor chová,když doladím vodorovné pruhy tak zase nejdou svislé.
V generátoru je několik trimrů , nikde nemohu najít popis k čemu tyto trimry slouží.
Všechny hovňáky a elektrolyty jsem preventivně vyměnil, mám i náhradní elky,ale nechci se pouštět do bastlení pokus omyl, pokud se najde někdo, kdo ví na co jednotlivé trimry slouží.
Předem děkuji za případné podněty a pomoc.
Na začátek bych zkontroloval stabilitu napájení (E5) - jestli to při přepínání funkčního přepínače moc neskáče. A pak kontrola jednotlivých funkcí dle návodu (odkaz Celeron). Na straně 5 a 6 jsou obvody kolem E3 a E4 dobře popsány, jen je třeba znát obvody s lampama.... Stačí vzít osciloskop a kontrolovat - a přitom si dělat poznámky na co který trimr (při které funkci) má vliv. A za chvíli máš návod...
Jo, generátory pruhů jsou volně běžící (laditelné), tak se asi nedá čekat, že při přepínání budou sedět jak ω na hrnci.