Mizení spustitelných souborů ve win 8.1- VYŘEŠENO
Moderátor: Moderátoři
- josef_novak
HF_Tech píše:Nech si na jiném čistém počítači vypálit CD Kaspersky Rescue Disk: https://support.kaspersky.com/krd/24
Pak stačí nabootovat a připojit PC k internetu, to si stáhne aktuální virové definice a proskenuje systém na disku. Za hodinku hotovo a můžeš vyloučit jednu z příčin.
- maxijaroslav
Třipojení na net se nepodařilo, protože po nabootování z toho CD se automaticky vypnulo wifi (i bluetoth).
Ale zatím jsem nb zapnul a zdá se, že jede dobře.
- josef_novak
Psal jsi o Linuxu na jiném PC/NB a pokud s ním trochu umíš, tak si vyrob flashku s live Linuxem, nabootuj z ní na infikovaném PC, připoj extérní disk a zkopíruj vše, co potřebuješ. Nejlépe jen dokumenty, fotky a videa, žádné instalačky.
Potom si někoho sežeň, ať ti na ten infikovaný PC nainstaluje aspoň Win10, pokud si sám netroufáš.
- maxijaroslav
- maxijaroslav
Možná napiš o jakou jdemaxijaroslav píše:Win 10 jsou nekompatibilní s hlavním archivačním programem (jde o dost komplikovanou databázi) - takže musím zůstat u toho win 8.1
přenesl bych jí nějakým způsobem do nové instalace
snažit se udržet systém se kterým neumíš, dopadne tak,že ti to klekne celý a nebude co zachraňovat nakonec
- maxijaroslav
Ale naštěstí se podařilo oživit starý počítač (Win XP) na kterém je starší kopie té databáze a podařilo se mi přenést většinu aktuálních dat.
Tak zatím se nic extra neděje, Nešel spustit jeden progfram (Thunderbird) ale podařilo se jeho aktualizací obnovit činnost s kompletními daty a nastavením.
Zaujalo mne, že se to projevilo až po připojení těch externích disků - ale snad to s tím nemá nic společného.
Připomnělo mi to ten problém s tím nedostupným "super super uživatelem" a možná je to totéž - mám pocit, že na toto téma už tady diskuse byla...
Samozřejmě tohle představuje jen první oťuknutí pacienta, asi jako když obvoďák vyzve návštěvníka ordinace k otevřená úst, aby je mohl prohlídnout zkušeným špachtllovým pohybem.
Je-li dojebaný registr, tak samotné odstranění badware často nevede k cili, zvlášť pokud např. v klíčích RUN zůstal příkaz, kterým jinak ryze legitimní program rozjede interpretaci skriptu, který po připojení k internetu stáhne kdovíodkud nějaký svinec znovu a zajistí jeho zanesení zpět na správná místa v registru.
A to se bez prověření Plánovače úloh, všech odnoží klíčů RUN a "služeb" ve Správě počítače, nedá nikdy vyloučit. U takového stroje se dá očekávat ještě mnoho další práce...
Zajímalo by mě, o jaký databázový program jde, když nechce chodit v ničem jiném, než v onom ntb. dané konfigurace.
Stačí, aby kořen externího disku obsahoval autorun.inf a pak se mohou dít věci.maxijaroslav píše:Zaujalo mne, že se to projevilo až po připojení těch externích disků - ale snad to s tím nemá nic společného.
Ovšem pokud je vypnuto zobrazování "standardních" přípon, dále skrytých a systémových souborů, řadový uživatel nic takového nemá šanci odhalit.
A později jsem párkrát "léčil" registr, pokud byly nabořené definice akcí, souvisejících s "otevřením diskové jednotky" (dvojklik na C: v okně počítač apod.). Ale od doby, kdy jsem svým lidem začal předávat počítače se zálohou ("bitová kopie O.S.", od dob Windows 7), už léčení napadených počítačů badwarem, nebo drsným zásahem majitele, v podstatě nedělám. Použije se ono "recovery". Ledaže by lidi ztratili média, nebo je nechali znefunkčnit skladováním za světla.
- maxijaroslav