Světlo s mikrovlným senzorem pohybu
Moderátor: Moderátoři
Světlo s mikrovlným senzorem pohybu
- tomasjedno
LED ziarovka uz jedna odisla, dalsie dve uz poblikavaju. Kupil som tie najlacnejsie smejdy Vigan a Solight z (vtedy este existujuceho) GME, keby to niekto ukradol. Ani jednu nikto neukradol. Dokonca ani zo svietidla, kde chyba kryt.
- tomasjedno
Jo jo, vhodným umístěnám clonek. Nějak tak to mám. ALEValdano píše:Vhodným umístěním kovových clonek (plíšky nebo samolepící hliníková fólie nebo tapeta obsahující hliníkovou fólii pod vnějším vzorem apod.) částečně okolo senzoru případně na stěnu nebo dveře.mcmatej píše:Jak ještě více snížit citlivost senzoru?
A úplně nejhorší je, že už to jednou docela uspokojivě odcloněné bylo, ale jen tak nevzhledně samolepicí hliníkovou fólií. Tak jsem to chtěl vyhezčit ......
Ne nadarmo se říká, nespravuj to, co funguje!!!
A ještě k připomínkám výše:
1) Jde o princip, má to svítit, když chci já.
2) Jde mi o to "to" dokázat.
3) Sousedi mají psa a ten (asi) hlídá za dveřmi.
Záleží na specifikaci detekčního úhlu pro konkrétní mikrovlnné čidlo. Například vertikálně 360°, horizontálně 180° apod. Šíří se přímočaře od zdroje. Od kovových povrchů a překážek se odrážejí. Některé látky mikrovlny pohlcují jako například voda, břidlice, jíly nebo grafit/uhlík a karbid křemíku, které lze integrovat do polyuretanových pěn, pryžových materiálů a nebo nátěrových hmot.mcmatej píše:Problém je že nevím přesně odkud se mikrovlny vysílají a jak se šíří.
Můžete zkusit mikrovlnné čidlo uvnitř svítidla překrýt výstřižkem třeba z pečící uhlíkové fólie, do kterého uděláte několik otvorů.
Pro stínění mikrovlnného záření z čidel pohybu jsou vhodné i vodivé stínící nátěry na bázi grafitu nebo niklu jako např. Rustins G Shield v malém balení 125ml aktuálně za 361 Kč). Je to vodou ředitelná akrylová pryskyřice s přírodním exfoliovaným grafitem, bez rozpouštědel. Pro vyšší útlum (stínění) se doporučuje aplikovat více vrstev, obvykle 2 až 3 tři vrstvy. Tlumení až -70 dB při dvou vrstvách.
U svítidla samozřejmě nebude vhodné aplikovat nátěr na stínítko, protože by se tím znemožnil průchod světla. Vhodný může být třeba nátěr v několika pruzích s mezerami na papír jimž se částečně překryje mikrovlnné čidlo.
Jen pro zajímavost tady je video ukázka jak nátěr pohlcuje signál mobilního telefonu vloženého do natřené papírové krabice.
Pocit máš špatnými-ro píše:Mám pocit že tyhle primitivní "radary" nefungují na principu dopplera ale pouze na změnu a rozladění rezonančního obvodu což pak po detekci vyhodnotí operák a okénkový diskriminátor.
Naprostá většina těhlech levných detektorů jede na principu doplera. Je tam promitivní DRO a diodový směšovač. Výstup se prožene jednoduchým nf filtrem z operáku a komparátorem se překlápí úroveň.
Ta mikrovlnná část je poměrně dobře zmáknutá, akorát vyhodnocení pajcuje jeden číňan od druhého a podle toho to vypadá.
Jestli je odvaha světlo rozebrat a je tam nějaká varianta ST701xyz, tak stačí na běžec potenciometru nastavení citlivosti připájet malý odpor.