Mosfet N - zapojení back to back
Moderátor: Moderátoři
Bipolární trand je řízen proudem.Cust píše:do gate proudový zdroj, který ti zajistí to, že velikost proudu nikdy nebude vyšší než povolený proud spínacím prvkem.
MOSFET je řízen napětím na Uge, které určuje/omezí proud Id.
Pokud už dva Optočleny, tak jejich výstupy paralelně. Zrychlí to dodání náboje a otevření obou za 850µs.
Myslím ale, že postačí jeden.
Proč upravuješ citace? Toto Cust nenapsal, bavili jsme se o spínání kapacitní zátěže, kde by byl proudový zdroj jedna z možností pro omezení proudu, ne o nabíjení hradla.kulikus píše:Bipolární trand je řízen proudem.Cust píše:do gate proudový zdroj, který ti zajistí to, že velikost proudu nikdy nebude vyšší než povolený proud spínacím prvkem.
MOSFET je řízen napětím na Uge, které určuje/omezí proud Id.
Pokud už dva Optočleny, tak jejich výstupy paralelně. Zrychlí to dodání náboje a otevření obou za 850µs.
Myslím ale, že postačí jeden.
Ale dál ....
Mojí prioritou v tomto případě je plně otevřený mosfet pro sepnutí "24/7" a to 8V neudělám.
Kdybych potřeboval dočasné rychlé sepnutí skoro otevřeného mosfetu, pak by paralelní zapojení přicházelo v úvahu.
- feliz_navidad
Teď tam má relé, takže spínací čas 10ms a to ten FV optočlen dá.Cust píše:Ty vstupní kapacity gate-source + millerovskou nabiješ tím optočlenem tak za půl hodiny. Takže jestli ti stačí sepnutí 2x za den, tak by to mohlo fungovat...
Doga psal o velké kapacitě, tak je vhodné zkontrolovat jaká bude při nabíjení ztráta na tranzistoru.
EDIT: Á feliz_navidat už to počítal... Myslím, ale že těch 10 ms bude spíše zbožné přání.
- feliz_navidad
Znovu opakuji, doga nahrazuje relé. Jediný problém může být ta kapacita, pokud to budou desítky mF.
- feliz_navidad
Ty odpory jsou v tomhle zapojení úplně zbytečné až škodlivé. Funkci těch 2M2 má už tento optočlen integrovanou uvnitř. A ty u GATE mají gunkci jen při rychlém spínání, kde brání zákmitům. Ten optočlen tak rychle nesepne.doga píše:Ahoj, toto je spínání pro části, které poběží většinu času, proto snaha o maximální otevření mosfetů.Ty Megové odpory nemám, tak je to zatím jen teorie. Co vy na to?
Jak jsem říkal. Nejprve je potřeba se naučit alespoň elementární základy, jak ten MOSFET funguje. Bez toho se dál nepohneš.
- martinkopp
Ahoj, to že tu budeš pořád opakovat "kup si nějaký driver", mi moc nepomůžeš. Já našel skladem jen polomůstky, boostrapy nebo zbytečně složité obvody pro kompletní řízení, což nepotřebuji a objednávat si něco na zkoušku u Mousera za 500Kč poštovného se mi taky nechcemartinkopp píše:Budit takové tranzistory fotovoltaickým driverem je stejně dobrý nápad jako spínat tranzistorem o velikosti 5x5mm 700A. I když papírově to dá.
Ale na to přijdeš, prozatím si objednej pár mosfetů navíc a driver s nábojovou pumpou k tomuto zapojení určenýUšetříš za poštovné