Opět zakládám koutek jazykový a vyjadřovací

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
judeware

#31 Příspěvek od judeware »

jardafiala

#32 Příspěvek od jardafiala »

To mě nějak neuspokojuje, k tomuto výsledku jsem se tak nějak dobral (připadlo mi, že to zní o něco líp než pleších). Podle jakého vzoru to je?
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 21 bře 2026, 12:34, celkem upraveno 1 x.
ferdislav

#33 Příspěvek od ferdislav »

Hrad
jardafiala

#34 Příspěvek od jardafiala »

Já ti nevím, když to použiju v množném čísle tak řeknu "o hradech", ne "o hradách".
ferdislav

#35 Příspěvek od ferdislav »

na plechech
na hradech
jardafiala

#36 Příspěvek od jardafiala »

No jo, vypadá to správně ale ze tří variant, které jsem uvedl, to zní nejblběji. Zkoušeil jsem to ve wordu s opravami a nelíbí se mu to, viz přílohu.
Přílohy
plechy.jpg
plechy.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 21 bře 2026, 12:48, celkem upraveno 1 x.
ferdislav

#37 Příspěvek od ferdislav »

To je tím že se používá něco,co ti to zůstane v hlavě napořád a zvykneš tomu.

Zkus si i jiná slova mužská neživotná, třeba "sklep"

Nejsem na jazyky uplně moc chytrej,ale na netu je taky spousta nesmyslů a pro některé výrazy jsou vyjímky, což se mi ale nezdá v tomto případě.
edit..

Pro 6. p. mn. č. máme k dispozici soubor koncovek ‑ech, ‑ách a ‑ích. Užití záleží v prvé řadě na zakončení podstatného jména v 1. p. j. č.
https://prirucka.ujc.cas.cz/?slovo=Plech#bref5

Možná ?
U některých slov se koncovka ‑ách dosud hodnotí jako hovorová, až nespisovná, ale stanovit pro jednotlivá slova přesnou hranici mezi jejich tvary slohově neutrálními a slohově příznakovými nelze; může se lišit u jednotlivých mluvčích nebo teritoriálně a ani výklad v českých mluvnicích a ve slovnících nemůže být striktní, protože jde o živou tvaroslovnou proměnu. Např. SSČ u některých substantiv uvádí jen koncovku ‑ích tam, kde MČ, PMČ a rovněž novější ASSČ uvádějí i variantní koncovku ‑ách. V oficiálních projevech, zvláště psaných, koncovka ‑ích stále převažuje (s výjimkou expresivních výrazů), zatímco v běžné mluvě je též ‑ách. U slov pojmenovávajících předměty běžné denní potřeby se příznak expresivity nebo hovorovosti u podob na ‑ách postupně stírá.
judeware

#38 Příspěvek od judeware »

Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost (© ACADEMIA, 1978):
plech -u m (6. mn. -ách) <n> 1. tenký ohebný kovový plát...
jardafiala

#39 Příspěvek od jardafiala »

Jo, kdybych uměl líp hledat...Teda ne hledat, někde jinde jsem napsal, že správně položená otázka je poloviční odpověď. Takže kdybych se uměl správně zeptat měl bych i odpověď.
samec

#40 Příspěvek od samec »

EKKAR píše:...nabiflovat se nazpaměť těch pár vyjmenovanejch slov, který se navíc zas tolik historicky neměněj...
Pár slov hej? A k tomu nespočet výnimiek... Ja vám možem z vysoka na takú gramatiku... Aj umelohmotná pseudointeligencia je z toho mimo. A to bežne zvláda inak sofistikované algoritmy.
Přílohy
debta s AI o plechech.pdf
(44.64 KiB) Staženo 30 x
jardafiala

#41 Příspěvek od jardafiala »

No jo, chudák AI, mě se taky nelíbí žádné z uvedených řešení. Nakonec, jak už jsem zmínil, je lepší to vyjádřit jinak, než se takhle mordovat. Nicméně moje zvědavost byla ukojena, teď zas něco jiného...
EKKAR

#42 Příspěvek od EKKAR »

samec píše:
EKKAR píše:...nabiflovat se nazpaměť těch pár vyjmenovanejch slov, který se navíc zas tolik historicky neměněj...
Pár slov hej? A k tomu nespočet výnimiek... Ja vám možem z vysoka na takú gramatiku... Aj umelohmotná pseudointeligencia je z toho mimo. A to bežne zvláda inak sofistikované algoritmy.
Nesváděj to na AI. Ai může bejt jen tak moudrá, jak moudrej je její tvůrce. Pokud bude tvůrce 🤐, nebude ani jeho AI o nic moudřejší. A je úplně f.u.c.k.t., že bude umět napsat pí na 64 desetinnejch míst, když bude na otázku "Je mi smutno, čím se mám rozveselit?" odpovídat "Zabij se!". Tohle není o moudrosti nebo chytrosti, tohle je o úctě. A sorry jako hop do zdi, neochota uznávat správnej pravopis rodnýho jazyka by měla bejt společensky trestná - protože neochota akceptovat, že vidle, višeň, visení, vibrace, víření a vinutí se jednoduše nepíšou s tvrdým Y, protože v nich není ta profláknutá předpona (sama o sobě součástí vyjmenovanejch slov) už je potvrzením flákačství = ten někdo ví, že předpona vy- je ve vyjmenovanejch slovech = sám svým postojem potvrzuje, ŽE VÍ O EXISTENCI URČITÝ SPECIÁLNÍ SKUPINY SLOV A ŽE MINIMÁLNĚ JEDNA PŘEDPONA JE JEJICH SOUČÁSTÍ, tak proč se KURWA není ochotnej naučit i ty zbejvající ???? A už vůbec to nejsem ochotnej bezpřipomínkově akceptovat u VŠ absolventa - aby získal titul, musí se takovej člověk nabiflovat mnohem víc nesmyslů, který jinam a jindy než ke zkouškám a k obhajobě titulární práce v životě víckrát potřebovat nebude - zato jeho písemnej projev s ním bude do konce jeho života. A pokud se má takovej jedinec psaním dokonce živit resp. šířit informace jiným, pak neschopnost dodržovat základní pravopis by měla bejt rovnou diskvalifikující k takový veřejný činnosti.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#43 Příspěvek od ransom »

A že to rozčiluje zrovna tebe, kterej przníš jazyk v každý druhý větě?
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
judeware

#44 Příspěvek od judeware »

To se jedná o vědomé umělecké modifikace strohého slovního projevu. :D Taky s oblibou používám jednu legrácku (redundantní jihočeské důchodcovské chá v množném čísle) -> "Pepík Novákůch pravil, že naměříme deset voltůch, jelikož v souvisejícím místě osadili rezistor o hodnotě dvacet ómůch".
ferdislav píše:... pro některé výrazy jsou vyjímky, což se mi ale nezdá...
Pozor na chyby v tématu, ve kterém se o nich diskutuje. Vyšívat -> výšivka, vyčítat -> výčitka, vytáhnout -> výtah; vyjímat -> výjimka!
ransom

#45 Příspěvek od ransom »

Velké množství přispěvatelů rovněž neovládá mě - mně. Což mě sice nepřekvapuje, ale je mně z toho smutno.

Vzory podstatných jmen:
Muž bez ženy
jako pán bez hradu,
jako město bez písně,
jako kuře bez kosti.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“