Podivné chování Li-Ion akumulátorů
Moderátor: Moderátoři
- Artaban001
Podivné chování Li-Ion akumulátorů
Při požadavku na použití se baterie velmi rychle vybije - ukazatel spadne na stav indikující vybití a vyrobek se vypne. Při odložení se ukazatel opět rozsvítí na nabito, ale při pár minutovém použití se situace opakuje. Při zapojení na nabíječku se baterie nabije - dle stavu ukazatele za velice krátkou dobu, ale stav se opakuje - viz výše. Pokud má výrobek jen kontrolku nabití/nabito, často během nabíjení "poblikuje" mezi těmi dvěma stavy.
Co se s těma akumulátorama děje? - dají se třeba rozchodit krátkodobým zkratem, nebo přetížením, jako se to stávalo u lithiových baterií do fotoaparátů na kinofilm?
- Artaban001
- Artaban001
Jak se rozbalancuje jeden článek?Artaban001 píše:Všechny případy, co jsem popsal, měly po jednom článku verze 18650
K problému: Kdysi jsem to testoval a měl jsem dostatečný vzorek li-ion článků.
1. Při skladování se nikdy články nenabíjejí do plna. Nýbrž na tzv. storage napětí.
2. Životnost článku je v průměru cca 3 roky. Lhostejno, kolikrát byl nabit/vybit, či zda byl použit, či ne, lhůta začíná běžet od výroby. Měl jsem tehdy k dispozici cca 50 zařízení a ročně jsem měnil zhruba třetinu.
Je třeba si uvědomit, že vše dodává číňan a podle toho to taky vypadá. Sám jsem měl minivrtačku s 18650 a musel jsem ji vždy před použitím nabít. Poté, co jsem článek vyměnil, je to bez problémů.
S tou životnosťou neviem ako je, ale mám v skrutkovači použité dva články z asi 10 ročnej notebookovej batérie, a stále drží kapacitu, na jedno nabitie funguje pri občasnom používaní aj pol roka.
Při odložení na delší dobu např. na měsíc a déle je vhodné, aby článek byl nabit zhruba jen na polovinu. Plné nabití článku při delším odložení nesvědčí. Pokud je článek odložen na delší dobu než rok tak je vhodné alespoň jednou ročně zkontrolovat stav nabití a v případě potřeby dobít opět na cca 50%.
rnbw píše:Zvyseny vnutorny odpor clankov. Jedine vymenit.
samec píše:Alebo skôr jeden chybný článok, ktorého napätie hneď spadne a tým sa celá batéria javí vybitá, alebo pri nabíjaní hneď nabitá.
No vidíš, to je presne ten jeden článok. Aspoň hneď vieš, ktorý to je.Artaban001 píše:Všechny případy, co jsem popsal, měly po jednom článku verze 18650