SANSUI R30 napadeno kutilem VYŘEŠENO
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
SANSUI R30 napadeno kutilem VYŘEŠENO
- jardafiala
- jardafiala
Až bude hotovo podám zprávu.
BOBOBO - nevím jaký odkaz na DC servo? Asi to byl někdo jiný kdo to slíbil.
- jardafiala
Já měl za to, že DC servo se používá v souvislosti s koncovým zesilovačem. Zřejmě je to všeobecnější název, tedy jak jsem už napsal, o výsledku budu referovat. Pokud jde o odkaz kde jsem to koupil tak už nevím, asi od číňana, Strejda goooogle na požadavek "ochrana reproduktorů" ukáže výsledky.
Obrázek je mizerný, je to jen pro ilustraci, lepší jsem nehledal.
DC servo není ochrana repra. Je to obvod pro nulování DC offsetu u přímo vázaných zesilovačů.BOBOBO píše: Jestli nevíš co je DC servo , je to ochrana repra .
Ta ochrana z obrázku je zřejmě osazená uPC1237. Ten obvod má detekci AC napájení pro okamžité vypnutí. Potřebuje napájet samostatným vinutím. Když není, stačí tam přilepit miniaturní trafo.
Dá se aj upravit, aby bylo možno napájet ho z vinutí pro koncový stupeň. Ale to znamená rozšťourat desku.
Mám doma nějaké jednoduché výstupní ochrany diskrétní. Tam stačí vypájet můstek, přidat jednu diodu, a můžou se přibastlit taky.
V tomto případě je možné použít návrh zapojení od tazatele, pokud připojí vývod BLACK na odpovídající svorku napájení modulu, popř. ji nemusí připojit vůbec a modul si "vezme" GND z výstupů.ransom píše:... Potřebuje napájet samostatným vinutím. Když není, stačí tam přilepit miniaturní trafo.
Dá se aj upravit, aby bylo možno napájet ho z vinutí pro koncový stupeň. Ale to znamená rozšťourat desku...
Pro uPC1237 mám navrženou vlastní desku, velikosti napájení se přizpůsobí dva odpůrky, a dá se s tím aj přepínat dva páry repráků. K použití se samostatným i se sdíleným napájením, dá se přidat i do nesymetricky napájených zesilovačů s výstupním kondenzátorem (potlačí houpnutí při zapnutí). A má volbu mezi automatickým a ručním resetem.
- jardafiala
Přikládám foto použitého modulu pro info. Pozor, při hledání lze najít kompletní modul, stavebnici téhož nebo jiný modul, který má jen zpožděné připojení repro.
RANSOM - koupil jsem pár brouků a použil je, jak navrženo, s filtrovaným napájením a st složkou pro vypnutí repro přivedenou zvlášť. Ostatně tak je to navrhováno v datashitu. Tady jsem nechtěl ztrácet čas a použil hotový modul. Ono to vypadá, že z st napájení je jedna dioda pro napájení brouka a druhá pro vstup pro okamžité odpojení.
EDIT, ještě doplním pro BOBOBO - na ali zadej "speaker protector module". Když je seřadíš podle ceny tak za 49Kč je ochrana zpožděným zapnutím, za 125Kč už je ochrana s uPC1245 atd.