Demagnetizace - čím?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Než jsem se dostal k mazací tlumivce AYN107, používal jsem výstupní trafo z lampového rádia, Íčko odstraněné, primár v sérii s 15 W žárovkou.
Ta AYN107 mě pak jednou vypekla - pertinaxové dno držely nýtky spojené s ochranným vodičem a při odmagnetování šasi C110 jsem si o to šasi škrnul.
Tak jsem na to přilepil ještě jednu pertinaxovou destičku.
Ale, když bylo třeba improvizovat, spravila to trafopájka se svěma třemi závity na smyčce, ten kousek jednapětky nebo dvapětky se vždycky nějaký našel.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

Stínítko barevné CRT obrazovky jsem kdysi úspěšně odmagnetovával hřbetem trafopájky.
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

To šlo jen do určité míry, na takovou 25LK2C v Elektronice 431D to bylo málo, stejně, jako demagnetizace vestavěným obvodem - ten ocelový rám celého šasi se zmagnetoval velmi ochotně, ale do odmagnetování se mu už nechtělo: úplně se neodmagnetoval a po chvíli to dělalo fleky znovu. Tam dlouhodobě pomohlo skutečně při přenášení dávat pozor, kam tu telku postavím (je přece přenosná), aby ke zmagnetování nedošlo, jinak už jen to otevřené E-jádro z trafa kolem celé televize (mimo stínítko, tam jsem se bál moc přiblížit, ať to nezdeformuje masku). O tu masku se pak postarala demagnetizace při zapnutí.
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

Zmagnetovaným šroubovákem zpravidla stačí párkrát pořádně klepnout o svěrák (nebo něco tvrdého a těžkého) a odmagnetuje se.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#20 Příspěvek od EKKAR »

tomasjedno píše:Stínítko barevné CRT obrazovky jsem kdysi úspěšně odmagnetovával hřbetem trafopájky.
Mladší brácha si jako školkou povinnej prcek hrál s kulatým feriťákem a samozřejmě s ním zkoušel "nacvaknout" kus papíru na nejrůznější věci doma. Na ledničku mu to šlo, na futra v paneláku taky, ale na nábytek samozřejmě ne, na obražofku dvouchlapovýho Elektronu D222 taky ne. Akorát že když tu TV máti k večeru zapnula, bylo to jak u Palečka s Janíkem - "táto zelená - mámo červená - táto flek!". No, musel jsem taky ouřadovat s elektromagnetem, vestavěnej demagnetizační obvod tenkrát tu deltu ani na několikátý zapnutí nezvládnul vyčistit ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Eleman

#21 Příspěvek od Eleman »

Elektron D222 je co? Neznám, nikdy jsem neviděl.
Člověk se celý život učí jenom proto, aby ve stáří všechno zapomněl.
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
hafca

#22 Příspěvek od hafca »

Na šroubováky obousměrně používám tuhle kostku
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“