hodinový strojek

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vladimir

#16 Příspěvek od vladimir »

Artabane: ve chvíli kdy dochází baterie, začne vteřinovka stejně poskakovat na místě, není dost energie na úplné otočení rotoru a u dalšího kolečka se "užvejká" zub. Jinak ta devítka sedí.
Skutečně se mi to stalo a ne jednou.Asi byla kolečka z lisovaný rejžový slámy. :D
Artaban001

#17 Příspěvek od Artaban001 »

Pastorek magnetu pohání ozubený kolo z měkkého plastu - má i delší zuby, aby mohlo mechanicky tlumit rázy od magnetu - ten magnet má tak sílu na to, aby se otáčel sám, na tož aby vylágroval zuby. Pak od pastorku měkkýho kola je poháněný kolo vteřinovky, následuje mezilehlý kolo, dál minutovka, poslední mezilehlý kolo a hodinovka. Od vteřinovýho kola je soustava přerušená třecí spojkou, aby jsi mohl nastavovat čas. Směrem k hodinový ručce roste "síla", protože se snižují otáčky. Pokud se z třecí spojkou něco stane, přenáší při proceduře seřizování větší kroutící moment směrem k motorku a pokud je materiál kolečka poškozen vlivem výparů z tekoucí baterie, může se zub vylomit - ten časem upadne i sám (takový budík jsem i měl na opravu. Šméčko to nebylo - BRAUN voice control).
Těch quartzových strojků se fakt bát nemusíš. Pokud jej opatrně rozebereš a do "ložisek" jehlou vpravíš kapičku jemného oleje, bude i ten strojek tichý. Kolečka jsou samostředný.
Torontik

#18 Příspěvek od Torontik »

Artaban001 píše:Vladimir:
Prim electronic má magneticky rozhýbáván nepokoj, u kterýho se vrtivý pohyb mění na otáčení koleček "modifikace kroku Sully"
Nevíš jak je zapojená ta cívka? Po připojení baterie se mi to kolečko s magnetama akorát kousek pootočí a zůstane nehybně stát. Něco je špatně.
Artaban001

#19 Příspěvek od Artaban001 »

Je to soustava dvou cívek. Jedna je budící a druhá zpětnovazební. Spolu to tvoří blokovací oscilátor, který je "zatlumen" kondenzátorem mezi bází a kolektorem, z toho důvodu magnet opouštějící cívky je postrčen impulsem ve svém pohybu. Soustava drážek na ose nepokoje spolu s pomocným pérkem se starají o to, aby byly správně podebírané zuby prvního kola a tím se mění "vrtivý" pohyb nepokoje na krokové otáčení zubatýho kola. Měl jsem začátek jedné cívky spojený z koncem druhé.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“