Elektrocentrála G3000 HK
Moderátor: Moderátoři
- jardafiala
Elektrocentrála G3000 HK
A co tam chceš hledat? Je tam ovládací panel? Je tam jistič pro přetížení? Tak ho stačí zapnout.jardafiala píše:Včera mi volal kamarád že má centrálu která po přetížení přestala pracovat. Nějak mě překvapilo, že rotor nemá kartáče k regulaci, jsou na něm jen dvě diody. Jak to vůbec funguje? Nevšiml jsem si na statoru žádného regulátoru, měl jsem se asi líp podívat.
Proč by měl mít motor nějaké kartáče. Je to poháněné spalovacím motorem, který má svíčku. Jinak by to měl být asi čtyřtaktový jednoválec. Ten spalovací motor je zcela logicky spojený s rotorem toho generátoru a na statoru se ze dou cívek odebírá napětí 240V. Pokud to nemá AVR, které pro regulaci bere napětí s druhých dvou cívek ve statoru, tak to jde jinak na regulaci motoru pro těch 3000 otáček za minutu.
Jinak je to G3000HK a kvůli zapnutí jističe se snad nemusí rozdělávat generátor.
- Artaban001
Jinak by tam měla být dioda a k ní varistor nebo možná malý bezpečnostní kondík. Asi by tam pasovala P600M-DIO z nabídky TME.
A co jsi na tom nepochopil? Proč by rotor měl mít u generátoru kartáče? Natož hledat je u motoru jako spalovacího asi nikdo nebude. Než někdo začne motat nějaké kartáče u elektrické centrály, tak by si měl přečíst něco o tom, jak to funguje.misocko píše:p32, rotor nema kartače ... (nie motor)
Výstup napětí je na statoru a ne na rotoru. Kromě nejčastější "závady", což je vyskočený jistič na elektrocentrále, tak mohou opravdové závady být tak, jak píše HF_Tech.
O duchapřítomné poznámce od Milan_F není snad třeba ani diskutovat.
Něco z Rumunska : https://scispace.com/pdf/a-comprehensiv ... nplaot.pdf
Jinak hledejte :
Self-excited induction generators
potom lze již něco nalézt , bohužel většina je zpoplatněna ......
Takže když , když , když . První je kondík , potom varistory , potom diody . Vždy v podmínce , že jsou vinutí OK . Potom to musí běžet . Kdyby bylo vše OK , tak pustit do vinutí alespoň 30V z nabíječky .....
- Artaban001
Zkusil jsem to