Náhrada za zdroj do LCD

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
bulanek88

Náhrada za zdroj do LCD

#1 Příspěvek od bulanek88 »

Zdravím, mám LCD Yusmart a je u něj špatný zdroj :( (foto), chtěl bych se zeptat jestli by se nedal nahrdit nečím jiným, třeba zdrojem z PC, nepotřebuji napájení pro podsvícení, jde mi jen o to aby šel obraz, tzn. jestli by tam nestačilo třeba připojit jen +5,+7 a +12V.
Díky za rady a prosím nekamenovat, jsem začátečník.

Pozn.: barvy drátů jsou - červená, modrá, fialová, oranžová, žlutá, zelená, bílá, černá, hnědá. Červený a oranžový jsou země, hdědý je +12V(píšou na desce), fialový vede na bázi tranzistoru který spojuje se zemí pin č. 11 obvodu TDA7496L, který je přes jeden odpor připojen na +12V a přes druhý na pinč.12, modrý drát je spojen s pinem č. 5 a přes odpor a kondenzátor jde na zem, zelený a žlutý drát vede od trafa (nebo co to je) přes diodu v propustném směru a je vyfiltrován několika kondenzátory 1000uF 16V, černý drát je přes odpor připojen na bázi tranzistoru ktérý se nachází v části desky pro napájení podsvětlení.
Přílohy
zdroj.jpg
(72.99 KiB) Staženo 294 x
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

nejde opravit a co je na tom zdroji vadné?neběží vůbec,nebo cykluje?je tam nějaký exotický obvod? podle fotky to vypadá na vytečené elyty
stepa
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od stepa »

No pokud me zrak neklame, tak ty dva elyty vpravo nahore jsou nafoukly jako balon :) . Zkus to opravit.
zouzel1

#4 Příspěvek od zouzel1 »

A zkontrolovat diody, jestli ty elyty už nejsou jen následek. I když se zkratovanou diodou jsem se ještě nesetkal, vždycky jenom s přerušenou. Do zkratu odcházejí zpravidla zenerky...
stepa
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od stepa »

zouzel1 píše:A zkontrolovat diody, jestli ty elyty už nejsou jen následek. I když se zkratovanou diodou jsem se ještě nesetkal, vždycky jenom s přerušenou. Do zkratu odcházejí zpravidla zenerky...

Asi toho tam bude vic...viditelne jsou jenom ty elyty, tak jsem na ne upozornil.
bulanek88

#6 Příspěvek od bulanek88 »

tak ty elektrolyty jsou dobrý, to bílí je silikon (foto), ale je tam shořelá nějaká cívka(proto jsem ani neuvažoval o opravě) která je napojená mezi dráty ze sítě a usměrňpvač, nevím jestli je to jen filtr, aby do sítě nelezly nějaké vyšší signály nebo jestli je to oddělovací trafo (na straně usměňovače
je to přemostěno SMD odporem), jinak v tom usměrňovači jsou proražený dvě diody, to bude asi duvod proč ta civka vypada jak vypada, kdyby se ta civka dala vyhodit, nebo vymenit, tak by se mozna dalo uvazovat o oprave
Přílohy
civka.JPG
Ta uz nepojede
(84.88 KiB) Staženo 164 x
elektrolyty.JPG
Ten silikon uz je tam od cinanu :D
(135.25 KiB) Staženo 155 x
jano2

#7 Příspěvek od jano2 »

Na prvom obrazku je jasne vidiet vydute elity,tie su tiež dobre????
Malo toho viem,radšej sa spytam.
bulanek88

#8 Příspěvek od bulanek88 »

Aha, těch jsem si před tím nevšiml, ty vyměním, ale potřeboval bych vědět co s tou cívečkou, dneska se pudu mrknout na sběrnej dvůr jestli by se tam nějaký nefunkční LCD nenašlo, jestli by tam třeba nešla z jinýho
Sunmay
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Sunmay »

Těchto jak ty říkáš cíveček je všude kopec .. monitory, zdroje. A jak jsi psal je to filtr aby do sítě nelezly svinstva.
Jak sem se dostal k elektrotechnice? No to je jednoduché, kdy sem byl malý měl sem strašně moc rád stavebnice a to mi zůstalo ... a řekněte mi, která stavebnice má víc součástek :D
dj_Paul

#10 Příspěvek od dj_Paul »

pokud je v háji filtr,tak bych se zaměřil na primár zdroje,diody,FET,řídící IO a všechny elyty bez ohledu na to jak vypadají
dj_Paul

#11 Příspěvek od dj_Paul »

bulanek88 píše:tak ty elektrolyty jsou dobrý, to bílí je silikon (foto), ale je tam shořelá nějaká cívka(proto jsem ani neuvažoval o opravě) která je napojená mezi dráty ze sítě a usměrňpvač, nevím jestli je to jen filtr, aby do sítě nelezly nějaké vyšší signály nebo jestli je to oddělovací trafo (na straně usměňovače
je to přemostěno SMD odporem), jinak v tom usměrňovači jsou proražený dvě diody, to bude asi duvod proč ta civka vypada jak vypada, kdyby se ta civka dala vyhodit, nebo vymenit, tak by se mozna dalo uvazovat o oprave

Ten zelenej NTC taky nevypadá moc zdravě
bulanek88

#12 Příspěvek od bulanek88 »

:D Tak už to funguje, byly tam proražený dvě diody, tak jsem tam dal celej můstek z PC zdore, ten filtr jsem dal taky z toho zdroje, vyměnil jsem ty kondíky a valí to jak hodinky, díky všem za pomoc a hodně dalších úspěchů
jardajar

#13 Příspěvek od jardajar »

Doufám, že ty elyty jsi tam dal nové a ne ze zdroje. :) Lepší dát nové, kvalitní 105s, aby to dlouho vydrželo.
bulanek88

#14 Příspěvek od bulanek88 »

No, dělal jsem to narychlo, tak jsem tam vrazil ze zdroje a snad to vydrží, já to stejně mám na DIY projektor, takže to moc často zapnutý nebude :wink:
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“