Fotovoltaika pro seniory za 1 Kč

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Valdano

#151 Příspěvek od Valdano »

No jó Prima ZOOM to mám na 150-tém kanále a už ani nepamatuji kdy jsem se na nějaký pořad z tohoto kanálu vůbec díval. Navíc je to převzaté z několik let starého německého dokumentárního pořadu o použití lithiových baterií v interní logistice (vysokozdvižné vozíky, nakladače nebo roboty pro přemisťování palet apod.). U takového povrchního pořadu se ani není čemu divit. Dá se říct, že je to z doby kdy byli "Zelené mozky" v Německu ještě jakž takž na vrcholu. To je dokument jako vyšitý pro motivační video Zelených k volbám do Německého spolkového sněmu v roce 2021. Jsou tam mimo jiné vlhké sny o samoopravných systémech lithiových baterií i jejich lepší recyklaci. Dokument obsahuje v podstatě jen povrchní informace a hojně používaným slovem je "udržitelnost" v nejrůznějších tvarech.
Celeron

#152 Příspěvek od Celeron »

Jo, seknul jsem se v názvu kanálu, omlouvám se. Narazil jsem na to víceméně náhodou při přepínání kanálů při odpoledním šlofíku.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
kejki

#153 Příspěvek od kejki »

danhard píše:S čerpadlem bez regulace bych to ani nezkoušel.
Tady jsem rozvažoval, jestli vzít 7kW, nebo 9kW.
Původně jsem měl vyhlídnutej 3f 12kW, ale to by bylo moc, ale byl jedinej za slušnou cenu 110kKč Hi :D
Ale vzhledem k tomu, že chci experimentovat ještě s ohřevem vody, tak jsem vzal 9kW.
Tam už ten bojler budu potřebovat (teď mám průtokáče) a v létě tam zužitkuju fotovoltaiku napřímo.

Nebo to můžete koupit na inzerát :lol:
https://dum.bazos.cz/inzerat/184438950/ ... mr-9kw.php

Tak 9kW už není v nabídce, 7kW tam ještě 9 kousků je.

Vrátili peníze, produkt nedostupný. Asi ten sklad začali hlídat :lol:
Celeron

#154 Příspěvek od Celeron »

Včera jsem byl na nalejvárně francouzský Atlantic group. Největší francouzskej výrobce veškerý topný techniky, TUV a teplených čerpadel velkých výkonů. Mimo jiný jsme se tam dozvěděli, jak to je s tím blbnutím kolem tepelných čerpadel. V podstatě to vypuklo s covidem, energetickou krizí předloňskýho srpna a akcelerovala to Ukraina a hlášky že nebude plyn a že od roku 2025 bude v mnoha zemích zákaz novostaveb topených plynem. Takže všichni výrobci se vrhli na tepelný čerpadla a naflákali toho hory a ty nacpaly do skladů. No a očekávanej pocovidovej stavební boom nevypukl a teď mají sklady narvaný tepelnejma čerpadlama mnohdy i pochybný kvality a nemůžou se jich zbavit, proto se očekává mohutný zlevňování a výprodeje. Vlastně už se to děje.
Jirka

kokun

#155 Příspěvek od kokun »

p32 píše:Mohl jsi dát i celý odkaz pro zájemce: https://www.lidl.de/p/vale-balkonkraftw ... p100377336
Tak už i v CZ Lidlu :wink:
Honza - kokúň

#156 Příspěvek od kejki »

Achab

#157 Příspěvek od Achab »

K DC systému Logitex: po záruce jsem otevřel LXDC-BOX bojleru. Trafo na DPS pomocného relé je připojené trvale a pokud není potřeba dálkové přepínání výstupů, lze ho odpojit. Má pouze 1,5 VA, ale při odběru naprázdno např. 0,8 W (±) za 10 let natočí kolem 70 kWh. Stačí vyjmout pojistku na desce.

U mě je dálkové ovládání zbytečné, takže jsem desku zcela odstranil a box doplnil o spínací hodiny s astro programem, viz obrázek. Stykač je totiž většinu roku sepnutý trvale (v noci zcela zbytečně) a vypíná pouze krátkodobě, při plném nahřátí bojleru. Předpokládám, že takto by se brzo upekla cívka. Při omezení provozu na dobu východ - západ (offset -30 a +45 min) navíc klesne spotřeba stykače, v zimě až o 2/3. Zvýšeným počtem spínacích cyklů kontakty příliš netrpí, vypnutí a zapnutí probíhá bez zatížení (za tmy, v době nečinnosti regulátoru MPPT).

Mimo hodiny je třeba doplnit 2 svorky RSA 2,5 (Bečov), přepojit 4 vodiče na svorkovnici a přebytečné odstranit. Vystačí původní vodiče, pokud se odstřihnou až u DPS. Původně přímá fáze do bojleru se vypíná kontaktem hodin, stejně tak přívod spínače "OFF GRID." Přiměřeně znalému není třeba schéma, na zjištění zapojení stačí zkoušečka.

Jinak za ty peníze bych čekal kulturnější uspořádání vodičů. Dále jsou tam nedostatky, jako krátké ochranné vodiče, až 3 různé průřezy na stejném obvodu, chybí koncová svěrka svorkovnice apod.
Přílohy
LXDC-BOX_02.jpg
Po úpravě
Po úpravě
LXDC-BOX_01.jpg
Původní provedení
Původní provedení
danhard

#158 Příspěvek od danhard »

Ta "Zelená úsporám" byla dobrej zlatej důl, ještě že to Turek zatrhnul :lol:

https://eshop.helion.cz/mppt-regulator- ... x-1---2-3/
Celeron

#159 Příspěvek od Celeron »

Jak se liší "speciální DC spirála v bojléru" od tý obyčejný AC spirály? Není to jako s tím speciálním a běžným pracím práškem? :roll:
Jirka

danhard

#160 Příspěvek od danhard »

Tam jde spíš o provedení termostatu a tepelné ochrany.
Achab

#161 Příspěvek od Achab »

DC tělesa jsou přizpůsobená na příslušné napětí podle počtu panelů. Například bojlery Logitex LX-ACDC-M mají kombinované těleso na 120 - 180 - 240 V (Pmax 1,15 - 1,7 - 2,3 kW).

Tělesa pro napájení z FV přes měnič jsou standardní AC. Např. OKCE 2-2 má obě tělesa na 230 V.
danhard

#162 Příspěvek od danhard »

A to to provozuješ bez MPPT regulátoru ?
Achab

#163 Příspěvek od Achab »

MPPT (POWER BOX) je zvlášť, viz fotka. Ale v nouzi se dají panely připojit i přímo. Nakonec sám regulátor od proudu cca 6 A (nad 50% výkonu) přepne z řízeného režimu PWM na přímé napájení.

Dodává se i kombinace obou "boxů" v jedné větší skříni - POWER BOX Universal. Zde je pouze MPPT a jeden stykač, bez možnosti připojit další zařízení.
Přílohy
LXDC_03.jpg
LXDC_03.jpg
HF_Tech

#164 Příspěvek od HF_Tech »

Régl AZO MPPT 3kW zase za předdotační cenu: https://www.elektrosms.cz/cs/eco-solar- ... l000449268
Docela to potěšilo.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“