požární stříkačka PS2 - návod?

Manuály, rady a návody z protipožární techniky a elektrické požární signalizace (EPS)

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
_luky_

požární stříkačka PS2 - návod?

#1 Příspěvek od _luky_ »

Hrabu se v malém požárním čerpadle pro mladé hasiče. A kupodivu se mi na internetu nedaří najít žádné informace, kromě pár inzerátů. Je zde spousta vševědů, třeba někdo máte doma návod k obsluze - moc by mi to pomohlo.

Je to malé, jednoválcové čerpadlo, dvoutakt, startování nožní pákou, sání i výtlak "C".

info ze štítku:
Továrny na hasící zařízení, národní podnik Vysoké Mýto
MST-HS 5

typ: PS2
rok výr: 1955
Cowley

#2 Příspěvek od Cowley »

Něco je zde.
Něco mají na webových stránkách dobráci z Krhanic nebo Kaznějova.
Valdano

#3 Příspěvek od Valdano »

Podle informací uvedených na odkazu od Cowley by návod k obsluze stříkačky PS2/3 měl být uveden v knize "Požární stroje a zařízení" ve vydání od SNTL z roku 1960, která se dá aktuálně objednat v antikvariátech zde a zde, ale lze ji získat k zapůjčení případně k nahlédnutí a kopii příslušného návodu z ní i ve veřejných knihovnách.

Zkuste mrknout do veřejné knihovny, kterou máte poblíž, jestli ji tam nemají a když tak si z ní v knihovně udělejte pár fotek na mobil. Pokud ji ve vaší místní veřejné knihovně mít nebudou tak se tam domluvte, že ji pro Vás zapůjčí prostřednictvím tzv. meziknihovní služby např. z Národní knihovny ČR (NKČR) kde zmíněnou knihu mají. Pokud jste zaregistrován ve Vaší místní knihovně tak to pro Vás bude asi ta nejlevnější cesta.

Jen pro informaci v NKČR mají zmíněnou knihu i ve formě digitalizovaného dokumentu. Takže se v NKČR můžete emailem na adresu info@nkp.cz poptat zda poskytují k digitalizované podobě té knihy možnost vzdáleného prohlížení a pokud ano tak se můžete do NKČR zaregistrovat pro vzdálený přístup, ale registrace není zdarma.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Habesan »

Viz. též:
https://www.digitalniknihovna.cz/mzk/vi ... 5056827e52
Je to tam teda poněkud stručné... (Optimální otáčky jsou cca 6 tisíc za minutu.)
Sháním hasičák s CO2 "sněhový", raději funkční.
(Nemusí mít platnou revizi.)
(Celkově budu raději, když se to obejde bez papírů.)
Valdano

#5 Příspěvek od Valdano »

Luky by asi uvítal trochu více informací z té knihy. Možná by bylo lepší sem dát namísto toho odkazu obrázek s výřezem příslušné stránky (dle obsahu pro PS2 str. 40) jako citaci, která neporušuje licenci. Z toho odkazu co uvádíte je totiž volně přístupných jen několik stránek tj. v podstatě obal a popis obsahu. Ostatní stránky uvnitř knihy k zobrazení vyžadují být přihlášen registrovaným účtem některé z partnerských knihoven nebo universit. Zřejmě k takovému účtu máte přístup.
_luky_

#6 Příspěvek od _luky_ »

Díky, po té knize se podívám. Předpokládal jsem, že existuje nějaký návod k obsluze, protože je zmiňovaný na štítku na nádrži čerpadla.

Myslím, že nakonec to nastavení a ovládání dám i bez návodu, případně s pomocí "starších" hasičů.

Dneska jsem ucpaný karburátor prohnal ultrazvukovou čističkou, tak to snad pojede bez chcípání.
Ještě mě čeká vyřešit rezavou nádrž (zevnitř).
Přílohy
IMG_20260408_165030852_NV_.jpg
IMG_20260408_165030852_NV_.jpg
Michal22

#7 Příspěvek od Michal22 »

Tu knížku jsem kdysi měl, zachráněna z bourané hasičky. Ale vůbec nevim, jde skončila.
Civilizace založená na oboustranné lepící pásce nemůže dobře skončit...
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
jenicek

#8 Příspěvek od jenicek »

Tady ta knížka je, jen je třeba mít přístup do knihovny :)
odkaz
Valdano

#9 Příspěvek od Valdano »

V podstatě stejný odkaz akorát na jinou stránku té knihy sem už dával výše Habesan už 9.4. a já jsem k tomu hned pod jeho příspěvkem psal, že by stačilo sem dát jen obrázek jako citaci v podobě výřezu ze strany 40 kde by ten popis měl být. Je tam volně dostupný jen popis obsahu a pro zobrazení strany 40 je potřeba mít přístup k účtu některé z partnerských knihoven nebo universit, ale zatím se tady nenašel nikdo kdo by takový přístup měl a výřez z té stránky sem dal.
Odpovědět

Zpět na „Protipožární technika“