Elektronický anténní napáječ 12V-problémy

Zkušenosti a problémy s příjmem analogových i digiálních signálů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#16 Příspěvek od Hill »

Schválně jsem ten bílý zdroj Enco SZ 12/2/100, co je na jedné z fotek nahoře, otevřel: naprázdno je před stablíkem 78L12 na kondíku 220 µF napětí 38,5 V, při zátěži žárovičkou 12 V/50 mA spadne napětí na 32,4 V. V zásuvce jsem naměřil momentálně 240,5 V.
Znamená to, že by ten stabilizátor bez zátěže neměl vydržet napětí na vstupu. Přesto ho vydrží. Ale s tou 50 mA zátěží dost topí, to se elektrolytu určitě dlouhodobě nelíbí.
EKKAR

#17 Příspěvek od EKKAR »

Tyhle termoproblémy jsem u podobnejch "traf do zdi" nejčastějc řešil vrtačkou a vrtáčkem 1,5-2mm, kterým jsem vyrobil na deklu "mřížku" aspoň trochu umožňující proudění vzduchu takovým zdrojem. Je mi jasný jak choceňskej tunel, že tím šlo jakýkoliv IP do zádele, ale aspoň to tolik netopilo a při umístění někam pod TV stůl nebo za skříň je stejně IP platný jak mrtvole pohorky ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
warp

#18 Příspěvek od warp »

Spínaný zdroj v TV zesilovačích není nijak výhodný, nehledě na nejisté rušení. Nejlepší zkušenosti mám s klasickým transformátorem a stabilizátorem typu 7812. Jenže takový zdroj má velikost jako nějaký k notebooku a ne nabíječky na mobil. Mám takový již několik let (sice velikost krabičky 10x10x15cm) společný pro více prvků, proud cca 500mA, zatím bez problémů.
Celeron

#19 Příspěvek od Celeron »

EKKAR píše: řešil vrtačkou a vrtáčkem 1,5-2mm, kterým jsem vyrobil na deklu "mřížku" aspoň trochu umožňující proudění vzduchu takovým zdrojem.
No co, krytí IP30 je vrták 2,5 mm a na to snad může šahat kdokoliv.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
golemson

#20 Příspěvek od golemson »

Možná lepší řešení, než vrtání dírek pro chlazení (protože to člověk musí většinou rozlousknout, aby viděl kam vrtá) se mi osvědčilo pasivní řešení. Prostě zvenku přilepím oboustrannou páskou pasivní chladič, stačí i AL profil. Docela to pomůže a na rozdíl od rozvrtance se to dá i reklamovat, když to přesto zdechne. Již jsem použil i na Android TV krabičku, když se od tepla začínala sekat.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Mi-ro, má ten pulzák na primáru snubber? Já jsem ty proražený sekundární shootky nedávno řešil u dvou výrobních sérií frantíckejch termostatů Watts. U novějších sérii ho začali osazovat a diody už drží. Zajímavý ovšem je, že v prvních sériích mezi léty 2014 - 2016 ten snubber byl a pak měl někdo ve výrobě potřebu ušetřit pár centů a přestali ho osazovat. Pak ještě 2019 ušetřili na značkový shottce od ON a dali tam PRCáka a půlka produkce se do roku vrátila na bouchlou shottku. Ta záruční výměna, později preventivní stažení a výměna všech z těch vadných sérií, stála prý asi 10 000 x víc, než co se ušetřilo. :roll:
Jirka

HF_Tech

#22 Příspěvek od HF_Tech »

Celeron, ten snubber na primáru nemá na funkci diod na sekundáru vliv. Ten řeší něco úplně jiného.
Druhá věc je, že u těchto malých zdrojů nemá schottky na sekundáru co dělat. Tam se má použít rychlá soft recovery dioda.
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

No když myslíš? Odzkoušeno asi tak na 8 tisících termostatů, bez snubberu víc než polovina termostatů do roka klekla. S ním jen nyní poruchovost cca setiny promile.
Jirka

HF_Tech

#24 Příspěvek od HF_Tech »

Já si to nemyslim, já to vim 8-)
Řešil jsem podobný případ, ale s podmínkou funkce od -40°C do 85°C a 5let zárukou. Tam metoda pokusu a omylu moc nefunguje a člověk to musí nastudovat a spočítat.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

Hmm, tvrzení proti osobní reálný zkušenosti. 8-)
Jirka

decmen

#26 Příspěvek od decmen »

Dávám ty 2-efkový Getti na 300 mA a vydrží roky.
Odpovědět

Zpět na „Příjem DVB-T, DVB-C, DVB-S, IPTV, FM a dalších“