Tester kapacity baterií.
Moderátor: Moderátoři
Tester kapacity baterií.
Před třemi dny při testování 6S4P 18650 chvíli po rozběhu prskanec a proud 0A. Zjistil jsem prasklou pojistku v proudovým okruhu a provařený Mosfet IRFP 250N. Doma jsem měl jen BUZ11 a na 12V 0,2A tester makal. Takže jen Mosfet a pojistka, vše ostatní OK. Myslím si, že problém byl v přehřátí způsobený ochablým přítlakem toho procesorového chladiče nebo degradovanou teplovodivkou. Tak jsem v Ecomu objednal IRF250N a taky mnohem "parnější" IRFP90N20 se kterým mám dobrou zkušenost v pulzní zátěži zdrojů, co jsem tu řešil před dvěma lety. A aby se Mosfet líp chladil, mezi to hliníkový sluníčko a Mosfeta jsem vložil měděný mezikus 80 x 50 mm tlustý 5 mm, kterej díky dvojnásobný tepelný vodivosti proti hliníku roztáhne teplotu Mosfeta mnohem líp po hliníkovým chladiči než při přímým doteku Mosfeta na hliníkovej chladič. Je tam sice o přechod mezi dvěma plochama navíc, ale u ty dříve řešený impulzní zátěži zdrojů se to velice osvědčilo, v lineárním režimu zátěž snesla o 1/3 a v pulzním dokonce o 1/2 větší proud při chlazení do měděnýho mezichladiče, než přímo Mosfet do hliníku.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
edit: tak jsem zreverzoval měření napětí baterky. V+ jde přes dělič 100K/3 na pin 1 a V- na pin 6 pidišestinoha CAQ7. Na pinu 2 má GND, na pinu 5 VCC 5V.
Pouzdro trochu menší než SOT23-6. Asi operák ale ty jsou většinou pětinohy. Co třeba vzorkovací zesilovač? Za děličem se napětí baterky v poměru děliče vyskytuje a mění.
Netušíte někdo, co to CAQ7 může být?
V TME ho mají ale mám trochu strach, jestli se trefím do adresace, z výroby mohou mít 8 různých adres. To by byla konečná.
MCP3421 (Microchip) by měl mít adresu 0x68 a přesnou referenci a možnost až 18 bitů.
MCP3425 (Microchip) by měl taky mít adresu 0x68 a přesnou referenci ale jen do16 bitů. Asi budu muset ten dobrej CAQ připojit na Arduino a prohnat scanerem I2C aby se poznalo co to skutečně je.
Pokud to bude 0x68, tak zkusit zapsat konfigurační bajt pro 18bitový režim a pak zkusit vyčíst 4 bajty dat. Pokud čip 4. bajt pošle, je to MCP3421. Pokud ne, je to MCP3425. To bude ještě makačka...